Emulsje

Emulsje - dwufazowe, ciekłe układy utworzone z dwóch niemieszających się cieczy. W jednej cieczy, zwanej fazą ciągłą lub zewnętrzną, zawieszone są subtelne kropelki drugiej cieczy, zwanej fazą rozproszoną lub wewnętrzną. Emulsją jest mleko, majonez, kremy, maści czy mleczka kosmetyczne. Wszyskie emulsje muszą być stabilizowane poprzez dodanie emulgatorów - środków obniżających napięcie powierzchniowe. 
Emulsje otrzymuje się poprzez wlewanie olejów do fazy wodnej przy intensywnym mieszaniu. 

Rozróżniamy dwa główne typy emulsji:
O/W - emulsja typu olej w wodzie - fazą ciągłą jest faza wodna, emulsja taka zmieszana z woda tworzy mleczka. Przykładowe emulsje O/W:
- (przy zawartości fazy olejowej poniżej 25%) - kremy nawilżające, podkładowe, balsamy do ciała, szampony kremowe, maseczki, odzywki do włosów;
- (fazy olejowej powyżej 25%) - kremy uniwersalne, na noc, lekkie pod oczy, mleczka, odżywki do włosów, cold-kremy.
W/O - emulsja typu woda w oleju - fazą ciągłą jest faza olejowa, emulsja taka po zmieszaniu z wodą tworzy kłaczki, grudki. Przykładowe emulsjke W/O:
- kremy tłuste, na noc, pod oczy, ochronne, uniwersalne, do masażu, mleczka do demakijażu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium