NNKT

Witamina F jest to mieszanina niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, głównie: 
- kwasu linolenowego (trzy podwójne wiązania),
- linolowego (dwa podwójne wiązania),
- arachidonowego (cztery podwójne wiązania). 

NNKT, dzięki podwójnym wiązaniom w budowie wyżej wymienionych kwasów, mają zdolność eliminowania wolnych rodników. NNKT nie są produkowane przez organizm człowieka i dlatego muszą być dostarczane zewnątrz. Z kwasów tych syntezowane są w organizmie prostaglandyny, leukotrieny, tromboksany. 

Naturalnym źródłem witaminy F jest olej z ogórecznika, dyni, z pestek czarnej porzeczki, olej wiesiołkowy, olej migdałowy, olej krokoszowy do 70% witaminy F, olej sojowy do 50% kwasu linolowego, olej lniany, olej arachidowy, olej słonecznikowy ok. 45% witaminy F, masło murumuru do 15% witaminy F.

NNKT charakteryzują się szczególnie korzystnym oddziaływaniem na skórę, dobrze się wchłania. Działają przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, podnoszą odporność na zakażenia, pobudzają regenerację nabłonków i tkanki łącznej . Witamina F przyśpiesza gojenie ran, oparzeń, odmrożeń, Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych, działa przeciwzaskórnikowo.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium