Olejki eteryczne są silnymi koncentratami uzyskiwanymi z pachnących części roślin poprzez destylację parową, ekstrakcję, wyciskanie lub inne metody dostosowane do rodzaju rośliny. Pochodzenie olejków pozwala zaliczyć je do grupy leków ziołowych. Jednak ze względu na duże stężenie zawartych w nich substancji olejki mają znacznie silniejsze działanie od tradycyjnych mieszanek i wyciągów ziołowych. Olejki eteryczne mają bardzo skomplikowany skład chemiczny i w wielu przypadkach zawierają ponad 300 różnych substancji. Dlatego też ubogie składnikowo olejki syntetyczne nie mogą z nimi konkurować. Odpowiednio dobrane i zastosowane olejki eteryczne wywierają korzystny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne.

 Stosowanie olejków eterycznych.

  1.  Aplikacja rozcieńczonych olejków w skórę twarzy lub masaż całego ciała –do 15 ml oleju bazowego dodajemy 4-6 kropli olejków eterycznych.Jeżeli tak przygotowany olejek zostanie wtarty w duże powierzchnie skóry – wówczas wnika do krwi i wywołują działanie ogólne.
  2.  Kąpiele olejkowe. Na wannę wody dajemy 10 kropli olejku lub mieszanki olejkowej. Woda powinna mieć temperaturę 40-45oC. Kąpiel powinna trwać 20-30 minut. 
  3.  Inhalacje. W tym celu wdycha się olejki wraz z para wodną np. kominki na wodę, w których z pomocą świecy podgrzewa się zbiorniczek wypełniony wodą z 15 kroplami olejku. 
  4. Parówki na twarz (w celu oczyszczenia porów) należy użyć szerokiego naczynia z wrząca wodą do której zapuszczamy 7-15 kropli olejku. Następnie nakrywamy się ręcznikiem i nachylamy nad naczyniem przez 10- 15 minut.


Olejek różany bułgarski NATURALNY

Olejek różany bułgarski NATURALNY
Olejek różany bułgarski NATURALNY

Opis stosowania preparatów pielęgnacyjnych opartych na olejku różanym można znaleść w medycynie chińskiej, sumeryjskiej, greckiej, egipskiej, indyjskiej. Olejek różany jest doskonały do do pielęgnacji skóry, przede wszystkim suchej, wrażliwej, dojrzałej. Działa tonizująco, usuwa zaczerwienienia związane z rozszerzonymi naczynkami. Działa odkażająco, pomocny w pielęgnacji trądziku i zapalenia mieszków włosowych. W kompresach i surowcach kosmetycznych stosowany przy rozstępach, starzeniu się skóry, przesuszeniu skóry, podrażnieniach, poparzeniach, dermatozach różnego pochodzenia.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 119,00 zł (netto: 96,75 zł )
szt.

Olejek majerankowy NATURALNY

Olejek  majerankowy NATURALNY
Olejek majerankowy NATURALNY

Olejek otrzymywany z lebiodki majerankowej - rośliny z rodziny jasnotowatych. Majeranek jest chętnie używany w zielarstwie, jako przyprawa i w przemyśle kosmetycznym.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 17,90 zł (netto: 14,55 zł )

Olejek geraniowy NATURALNY

Olejek geraniowy NATURALNY
Olejek geraniowy NATURALNY

Zapach olejku geraniowego jest kwiatowo-ziołowy z nutą różaną i cytrusowo-miętową. Bogactwo zapachów, podobnie jak innych olejków eterycznych ujawnia się dopiero po rozcieńczeniu w oleju bazowym do masażu lub w wodzie w kominku zapachowym. Najliczniej występującymi składnikami olejku geraniowego są: geraniol i citronellol (w sumie około 70%). Olejek ten zalecany jest w surowcach kosmetycznych o działaniu oczyszczającym i antyseptycznym. Używany jako składnik w preparatach do pielęgnacji skóry wrażliwej z problemami naczynkowymi oraz w preparatach regenerujących dla skóry uszkodzonej, przesuszonej. Wzmacnia tkankę łączną i z tego powodu zalecany przy masażach zapobiegających  cellulitowi, rozstępom  i żylakom. Olejek geraniowy skuteczny jest także przy infekcjach grzybiczych i wirusowych (opryszczka, półpasiec).

INCI Pelargonium Graveolens Flower Oil

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 14,50 zł (netto: 11,79 zł )

Olejek Palmaroza NATURALNY

Olejek Palmaroza NATURALNY
Olejek Palmaroza NATURALNY

Olejek palmaroza otrzymuje się z liści palczatki imbirowej Cymbopogon martini Schult. Palczatka imbirowa jest rośliną trawiastą, posiada liście długości do jednego metra. Głównymi składnikami chemicznymi oleju z palczatki imbirowej są: myrcen, linalool, geraniol, octan geranylu, dipenten i limonen. Pachnie podobnie do olejku różanego i często zastępuje go w tańszych kompozycjach zapachowych.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 12,90 zł (netto: 10,49 zł )

Olejek z Drzewa Różanego NATURALNY

Olejek z Drzewa Różanego NATURALNY
Olejek z Drzewa Różanego NATURALNY

Olejek ma kwiatowy słodki zapach z drzewną i korzenną nutą. Jest olejkiem bardzo delikatnym, jest dobrze tolerowany i polecany do każdego typu skóry i włosów. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej mieszanej i zanieczyszczonej.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 12,90 zł (netto: 10,49 zł )

Olejek Wetiwerowy NATURALNY

Olejek Wetiwerowy NATURALNY
Olejek Wetiwerowy NATURALNY

Pielęgnuje skórę, odpręża i uspokaja. Stosowany w kosmetykach do cery suchej i dojrzałej. Regeneruje, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Uelastycznia skórę, stosowany w balsamach i olejkach do masażu zapobiegającym powstawaniu rozstępów ciążowych. Przydatny także przy cerze trądzikowej, oczyszcza, tonizuje i przyśpiesza gojenie stanów zapalnych.

INCI: Vetivera Zizanioides Root Oil

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 12,45 zł (netto: 10,12 zł )

Balsam Copaiba NATURALNY

Balsam  Copaiba  NATURALNY
Balsam Copaiba NATURALNY

Balsam Copaiba ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze. Wskazany jest do stosowaniu przy trądziku, łojotoku, łupieżu. Polecany do sporządzania preparatów oczyszczających skórę. Olejek działa również  przeciwbólowo, przeciwświądowo, ściągająco na pory skóry i ogólnie regenerująco.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 11,90 zł (netto: 9,67 zł )

Olejek jałowcowy z jagód NATURALNY

Olejek jałowcowy z jagód NATURALNY
Olejek jałowcowy z jagód NATURALNY

Jałowiec pospolity Juniperus communis jest zimozielonym, iglastym krzewem dorastającym do ok 3 metrów. Cała roślina ma żywiczo – balsamiczny bardzo przyjemny zapach. Olejek eteryczny może być otrzymywany z igieł bądź owoców - jagód. Jagody zbierane są ręcznie, następnie są suszone i dopiero w takiej postaci poddawane destylacji z parą wodną w celu uzyskania oferowanego przez nas sklep olejku eterycznego.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 10,90 zł (netto: 8,86 zł )

Olejek szałwiowy NATURALNY

Olejek szałwiowy NATURALNY
Olejek szałwiowy NATURALNY

Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.) jest odmianą szałwii pochodzącą z Hiszpanii i południa Francji. Nazwa szałwii pochodzi od łacińskiego słowa salvus oznaczającego zdrowie - roślina ta od wieków jest uprawiana przez człowieka i wykorzystywana w zielarstwie i jako przyprawa.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 10,90 zł (netto: 8,86 zł )

Olejek imbirowy NATURALNY

Olejek imbirowy NATURALNY
Olejek imbirowy NATURALNY

Imbir jest przyprawą znaną od wieków używaną szczególnie w kuchni chińskiej i indyjskiej. Olejek imbirowy ma ostry, intensywny zapach korzenny, ze słodką nutą balsamiczną nieco cytrynową i palący smak. Ma działanie rozgrzewające; zastosowany w zbyt dużym stężeniu może wywołać podrażnienie skóry. Działa odkażająco, bakteriobójczo i odświeżająco. W masażach stosowany przy pielęgnacji cellulitu oraz zmian żylakowych ponieważ zapobiega nadmiernej krzepliwości krwi. Także przy urazach, bólach reumatycznych, zakwasach - rozgrzewa, poprawia ukrwienie i łagodzi ból. Przeciwzapalne, antyseptyczne  właściwości tego olejku wykorzystuje się przy kaszlu, grypie, zapaleniu oskrzeli, katarze. Jest przeciwutleniaczem. 

INCI: Zingiber Officinale (Ginger) Root Oil

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 9,90 zł (netto: 8,05 zł )

Olejek paczulowy NATURALNY

Olejek paczulowy NATURALNY
Olejek paczulowy NATURALNY
Olejek ma głęboki ziemisto - drzewny zapach. Stosowany w kompresach, masażach lub kosmetykach wspomaga gojenie się rany. Dzięki właściwościom antyseptycznym pomocny przy infekcjach skórnych i grzybiczych. Używany w pielęgnacji  trądziku, pęknięć i zranień skóry, infekcji grzybiczych, łupieżu, łuszczycy. Jest skuteczny także przy opryszce. Może być stosowany do każdego typu cery i włosów szczególnie pomocny przy skórze dojrzałej, zmęczonej, szarej, popękanej i spierzchniętej. Przy stanach zapalnych, alergicznych zmianach skórnych i zmarszczkach. W kominkach zapachowych do odstraszania owadów, także przeciw molom. 
Olejek paczulowy jest często stosowany w przemyśle perfumeryjnym, ponieważ jest utrwalaczem zapachów. Nadaje mieszankom zapachowym orientalną nutę. Użyty w kompozycjach: Diorella (Dior), Cristalle (Chanel), Opium (St. Laurent) i wielu innych. 
INCI Pogostemon Cablin (Patchouli) Oil.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 9,90 zł (netto: 8,05 zł )

Olejek grejpfrutowy NATURALNY

Olejek grejpfrutowy NATURALNY
Olejek grejpfrutowy NATURALNY

Grejpfrut zwyczajny Citrus grandis jest drzewem osiągającym do 12 m. wysokości. Olejek wytłaczany ze skórki owoców hamuje wydzielanie łoju, normalizuje procesy rogowacenia, zapobiega zaburzeniom rogowacenia mieszków włosowych. Oczyszcza pory skórne, zapobiega zaskórnikom, likwiduje plamy, chroni przed cellulitem i rozstępami skóry. Wymiata wolne rodniki, hamuje procesy starzenia i degeneracji. Olejek grejpfrutowy polecany przy ukąszeniach owadów, opryszczce i trądziku. Pomocny przy łuszczycy.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 9,90 zł (netto: 8,05 zł )

Olejek lebiodkowy (oregano) NATURALNY

Olejek lebiodkowy (oregano) NATURALNY
Olejek lebiodkowy (oregano) NATURALNY

Jak przystało na zioło powszechnie używane jako przyprawa, lebiodka działa wiatropędnie, pobudza procesy trawienne i apetyt. Olejku lebiodkowego używa się do aromatyzowania wód zapachowych, mydeł i past. Stosowany do masażu, kąpieli regenerujących i przeciwświądowych oraz do przemywania trudno gojących się ran. W płukankach do włosów nadaje im połysk i zapach. W lampach zapachowych działa uspokajająco i harmonizująco.

 INCI: Origanum Vulgare

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 9,60 zł (netto: 7,80 zł )

Olejek cytrynowy ORGANICZNY

Olejek cytrynowy ORGANICZNY
Olejek cytrynowy ORGANICZNY

Cytryna zwyczajna Citrus limon L. Burum jest zimozielonym drzewem (do 6 m) o zielonych gałęziach na których mogą występować ciernie. Olejek cytrynowy który uzyskuje się przez wyciskanie skórek cytryny, jest bezbarwną lub lekko żółtawą cieczą o silnym, powszechnie znanym zapachu skórki cytryny oraz gorzkim smaku.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 8,99 zł (netto: 7,31 zł )

Olejek miętowy ORGANICZNY

Olejek miętowy ORGANICZNY
Olejek miętowy ORGANICZNY

Mięta pieprzowa Mentha Piperita  jest byliną o charakterystycznym silnym zapachu. Rośnie na bagnistych łąkach, rowach i polach. Łodygę ma silnie owłosioną, liście są o bardzo zmiennym wyglądzie jajowate, eliptyczne lub podługowate owłosione, kwiaty barwy różowej. Roślina kwitnie od lipca do września. W Polsce jest gatunkiem pospolitym. Nazwa rodzajowa pochodzi od imienia greckiej nimfy Mintho, która została zamieniona w roślinę - miętę. Mięta jest rośliną przyprawową. Dawniej dodawano ją do mleka, powstrzymując jego kwaśnienie.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 8,90 zł (netto: 7,24 zł )

Olejek Lawendowy NATURALNY

Olejek Lawendowy NATURALNY
Olejek Lawendowy NATURALNY

Charakteryzuje się czystym, delikatnym zapachem kwiatowym. Jeden z najcenniejszych olejków stosowanych w aromaterapii o wielu różnorodnych własnościach terapeutycznych. Masaże aromaterapeutyczne z lawendą polecane są przy reumatyzmie, zapaleniu nerwu kulszowego, przeziębieniu, osłabieniu, obrzękach kończyn, chorobach zakaźnych. W aromaterapii znalazła zastosowanie jako esencja relaksująca i przywracająca równowagę ciała, ducha oraz emocji. Pomaga zasnąć, łagodzi bóle mięśniowe, wspomaga system odpornościowy. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 8,90 zł (netto: 7,24 zł )

Olejek Petitgrain NATURALNY

Olejek Petitgrain NATURALNY
Olejek Petitgrain NATURALNY

Pomarańcz gorzka Citrus aurantium amara jest drzewem do 10 m wysokości. Od pomarańczy słodkiej różni się między innymi smakiem owoców, są kwaśne z gorzkim miąższem. Mają pustą przestrzeń wewnątrz owoców i specyficzny zapach liści i kwiatów. Z pomarańczy gorzkiej otrzymuje się olejek neroli i olejek petitgrain. Olejek neroli pozyskuje się głównie metodą wyciągów tłuszczowych z kwiatów, olejek petitgrain w wyniku destylacji z parą wodną z liści. 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 8,90 zł (netto: 7,24 zł )

Olejek z Drzewa Herbacianego NATURALNY

Olejek z Drzewa Herbacianego NATURALNY
Olejek z Drzewa Herbacianego NATURALNY

Olejek z drzewa herbacianego ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze. Wskazany jest do stosowaniu przy trądziku, łojotoku, łupieżu. Polecany do sporządzania preparatów oczyszczających skórę. Pomocny także na odleżyny i odmrożenia. Olejek działa również  przeciwbólowo, przeciwświądowo, ściągająco na pory skóry i ogólnie regenerująco.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 8,90 zł (netto: 7,24 zł )
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium