Olejki eteryczne są silnymi koncentratami uzyskiwanymi z pachnących części roślin poprzez destylację parową, ekstrakcję, wyciskanie lub inne metody dostosowane do rodzaju rośliny. Pochodzenie olejków pozwala zaliczyć je do grupy leków ziołowych. Jednak ze względu na duże stężenie zawartych w nich substancji olejki mają znacznie silniejsze działanie od tradycyjnych mieszanek i wyciągów ziołowych. Olejki eteryczne mają bardzo skomplikowany skład chemiczny i w wielu przypadkach zawierają ponad 300 różnych substancji. Dlatego też ubogie składnikowo olejki syntetyczne nie mogą z nimi konkurować. Odpowiednio dobrane i zastosowane olejki eteryczne wywierają korzystny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne.

 Stosowanie olejków eterycznych.

  1.  Aplikacja rozcieńczonych olejków w skórę twarzy lub masaż całego ciała –do 15 ml oleju bazowego dodajemy 4-6 kropli olejków eterycznych.Jeżeli tak przygotowany olejek zostanie wtarty w duże powierzchnie skóry – wówczas wnika do krwi i wywołują działanie ogólne.
  2.  Kąpiele olejkowe. Na wannę wody dajemy 10 kropli olejku lub mieszanki olejkowej. Woda powinna mieć temperaturę 40-45oC. Kąpiel powinna trwać 20-30 minut. 
  3.  Inhalacje. W tym celu wdycha się olejki wraz z para wodną np. kominki na wodę, w których z pomocą świecy podgrzewa się zbiorniczek wypełniony wodą z 15 kroplami olejku. 
  4. Parówki na twarz (w celu oczyszczenia porów) należy użyć szerokiego naczynia z wrząca wodą do której zapuszczamy 7-15 kropli olejku. Następnie nakrywamy się ręcznikiem i nachylamy nad naczyniem przez 10- 15 minut.


Olejek z pomarańczy słodkiej ORGANICZNY

Olejek z pomarańczy słodkiej ORGANICZNY
Olejek z pomarańczy słodkiej ORGANICZNY

Pomarańcza słodka Citrus aurantium dulcis, jest nisko rozgałęziającym się, zimozielonym drzewem (do 15 m) o zielonych gałęziach na których mogą występować ciernie. Owoce to pomarańczowe jagody. Okrywa jest gruczołkowato-kropkowana, w stanie dojrzałym zielona, żółta lub pomarańczowa. Olejek pomarańczowy uzyskuje się przez wyciskanie (tłoczenie) skórek pomarańczy, jest żółto-czerwoną lub pomarańczowo-brązową cieczą o silnym powszechnie znanym zapachu skórki pomarańczy.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,39 zł (netto: 5,20 zł )

Olejek z pomarańczy słodkiej NATURALNY

Olejek z pomarańczy słodkiej NATURALNY
Olejek z pomarańczy słodkiej NATURALNY

Pomarańcza słodka Citrus aurantium dulcis, jest nisko rozgałęziającym się, zimozielonym drzewem (do 15 m) o zielonych gałęziach na których mogą występować ciernie. Owoce to pomarańczowe jagody. Okrywa jest gruczołkowato-kropkowana, w stanie dojrzałym zielona, żółta lub pomarańczowa. Olejek pomarańczowy uzyskuje się przez wyciskanie (tłoczenie) skórek pomarańczy, jest żółto-czerwoną lub pomarańczowo-brązową cieczą o silnym powszechnie znanym zapachu skórki pomarańczy.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 5,90 zł (netto: 4,80 zł )

Olejek z Limetki kwaśnej NATURALNY

Olejek z Limetki kwaśnej NATURALNY
Olejek z Limetki kwaśnej NATURALNY

Limetka kwaśna (lima) Citrus aurantifolia Christm & Swingle jest silnie rozgałęzionym zimozielonym drzewem lub krzewem. Owoce limety kwaśnej są okrągłymi jagodami wielkości 3 do 6 cm. Okrywa owocu dojrzałego jest zielona i gęsto pokryta gruczołkami olejków eterycznych. Owoc jest bardzo kwaśny, zapach aromatyczny, cytrynowy z nutą korzenno-drzewnego.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,90 zł (netto: 5,61 zł )

Olejek z goździkowca korzennego NATURALNY

Olejek z goździkowca korzennego NATURALNY
Olejek z goździkowca korzennego NATURALNY

Goździkowiec korzenny Eugenia caryophyllata Thunb. jest to aromatyczne, wiecznie zielone drzewo dorastające do 12 metrów wysokości. Olejku eterycznego dostarczają nie rozwinięte jeszcze pąki kwiatowe. Głównym składnikiem olejku gożdzikowego jest eugenol (80 – 90%). Gozdziki, tj. nierozwinięte pączki kwiatowe o kształcie brunatnego „gwoździa”, są prastarą aromatyczno-konserwującą przyprawą używaną szeroko w świecie.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,15 zł (netto: 5,00 zł )

Olejek z Drzewa Różanego NATURALNY

Olejek z Drzewa Różanego NATURALNY
Olejek z Drzewa Różanego NATURALNY

Olejek ma kwiatowy słodki zapach z drzewną i korzenną nutą. Jest olejkiem bardzo delikatnym, jest dobrze tolerowany i polecany do każdego typu skóry i włosów. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej mieszanej i zanieczyszczonej.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 12,90 zł (netto: 10,49 zł )

Olejek z Drzewa Herbacianego NATURALNY

Olejek z Drzewa Herbacianego NATURALNY
Olejek z Drzewa Herbacianego NATURALNY

Olejek z drzewa herbacianego ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze. Wskazany jest do stosowaniu przy trądziku, łojotoku, łupieżu. Polecany do sporządzania preparatów oczyszczających skórę. Pomocny także na odleżyny i odmrożenia. Olejek działa również  przeciwbólowo, przeciwświądowo, ściągająco na pory skóry i ogólnie regenerująco.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 7,90 zł (netto: 6,42 zł )

Olejek Wintergreen NATURALNY

Olejek Wintergreen NATURALNY
Olejek Wintergreen NATURALNY

Olejek Wintergreen otrzymywany z liści Gaulterii, zawiera ponad 97% salicylanu metylu nadający mu charakterystyczny zapach, stosowany jest między innymi w cukiernictwie. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 5,90 zł (netto: 4,80 zł )

Olejek Wetiwerowy NATURALNY

Olejek Wetiwerowy NATURALNY
Olejek Wetiwerowy NATURALNY

Pielęgnuje skórę, odpręża i uspokaja. Stosowany w kosmetykach do cery suchej i dojrzałej. Regeneruje, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Uelastycznia skórę, stosowany w balsamach i olejkach do masażu zapobiegającym powstawaniu rozstępów ciążowych. Przydatny także przy cerze trądzikowej, oczyszcza, tonizuje i przyśpiesza gojenie stanów zapalnych.

INCI: Vetivera Zizanioides Root Oil

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 12,45 zł (netto: 10,12 zł )

Olejek tymiankowy NATURALNY

Olejek tymiankowy NATURALNY
Olejek tymiankowy NATURALNY

Dodawany do olejów bazowych przy masażach i preparatach kosmetycznych działa złuszczająco (gdy jest dłużej stosowany). Przyśpiesza gojenie ran, zapobiega zmianom ropnym w skórze, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Ze względu na właściwości przeciwbólowe stosowany jest przy nerwo-, stawo- i mięśniobólach. Polecany także przy łupieżu.

 INCI: Thymus vulgaris

 

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 7,50 zł (netto: 6,10 zł )

Olejek szałwiowy NATURALNY

Olejek szałwiowy NATURALNY
Olejek szałwiowy NATURALNY

Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.) jest odmianą szałwii pochodzącą z Hiszpanii i południa Francji. Nazwa szałwii pochodzi od łacińskiego słowa salvus oznaczającego zdrowie - roślina ta od wieków jest uprawiana przez człowieka i wykorzystywana w zielarstwie i jako przyprawa.

Dostępność: brak towaru

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 7,90 zł (netto: 6,42 zł )

Olejek sosnowy NATURALNY

Olejek sosnowy NATURALNY
Olejek sosnowy NATURALNY

Olej sosnowy ma silne działanie antyseptyczne najczęściej olejek sosnowy stosowany przy infekcji górnych dróg oddechowych i zatok. Kąpiele i inhalacje parowe stosowane są przy przeziębieniach, katarach i bólach gardła zastosowany samodzielnie lub w mieszaninie z olejkiem eukaliptusowym (skutecznie udrażnia kanały nosowe).

 INCI: Pinus silvestris

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 4,60 zł (netto: 3,74 zł )

Olejek różany bułgarski NATURALNY

Olejek różany bułgarski NATURALNY
Olejek różany bułgarski NATURALNY

Opis stosowania preparatów pielęgnacyjnych opartych na olejku różanym można znaleść w medycynie chińskiej, sumeryjskiej, greckiej, egipskiej, indyjskiej. Olejek różany jest doskonały do do pielęgnacji skóry, przede wszystkim suchej, wrażliwej, dojrzałej. Działa tonizująco, usuwa zaczerwienienia związane z rozszerzonymi naczynkami. Działa odkażająco, pomocny w pielęgnacji trądziku i zapalenia mieszków włosowych. W kompresach i surowcach kosmetycznych stosowany przy rozstępach, starzeniu się skóry, przesuszeniu skóry, podrażnieniach, poparzeniach, dermatozach różnego pochodzenia.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 119,00 zł (netto: 96,75 zł )
szt.

Olejek Rozmarynowy NATURALNY

Olejek Rozmarynowy NATURALNY
Olejek Rozmarynowy NATURALNY

Olejek rozmarynowy działa antyseptycznie, wzmacnia układ immunologiczny. Pobudza wzrost włosów, skutecznie ujędrnia skórę. Masaż aromaterapeutyczny z dodatkiem olejku rozmarynowego pobudza krążenie, działa przeciwbólowo. Stosuje się go przy bólach reumatycznych i masażach zmęczonych, sforsowanych mięśni. Aromaterapiia z udziałem olejku rozmarynowego działa stymulująco na centralny układ nerwowy rozjaśnia umysł ułatwiania procesy myślenia i poprawia pamięć. Stosowany jako afrodyzjak pomocny przy oziębłości seksualnej i apatii. W przeciwieństwie do innych olejków nie daje efektu uspokajającego.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 7,80 zł (netto: 6,34 zł )

Olejek Petitgrain NATURALNY

Olejek Petitgrain NATURALNY
Olejek Petitgrain NATURALNY

Pomarańcz gorzka Citrus aurantium amara jest drzewem do 10 m wysokości. Od pomarańczy słodkiej różni się między innymi smakiem owoców, są kwaśne z gorzkim miąższem. Mają pustą przestrzeń wewnątrz owoców i specyficzny zapach liści i kwiatów. Z pomarańczy gorzkiej otrzymuje się olejek neroli i olejek petitgrain. Olejek neroli pozyskuje się głównie metodą wyciągów tłuszczowych z kwiatów, olejek petitgrain w wyniku destylacji z parą wodną z liści. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 8,90 zł (netto: 7,24 zł )

Olejek Palmaroza NATURALNY

Olejek Palmaroza NATURALNY
Olejek Palmaroza NATURALNY

Olejek palmaroza otrzymuje się z liści palczatki imbirowej Cymbopogon martini Schult. Palczatka imbirowa jest rośliną trawiastą, posiada liście długości do jednego metra. Głównymi składnikami chemicznymi oleju z palczatki imbirowej są: myrcen, linalool, geraniol, octan geranylu, dipenten i limonen. Pachnie podobnie do olejku różanego i często zastępuje go w tańszych kompozycjach zapachowych.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 12,90 zł (netto: 10,49 zł )

Olejek paczulowy NATURALNY

Olejek paczulowy NATURALNY
Olejek paczulowy NATURALNY
Olejek ma głęboki ziemisto - drzewny zapach. Stosowany w kompresach, masażach lub kosmetykach wspomaga gojenie się rany. Dzięki właściwościom antyseptycznym pomocny przy infekcjach skórnych i grzybiczych. Używany w pielęgnacji  trądziku, pęknięć i zranień skóry, infekcji grzybiczych, łupieżu, łuszczycy. Jest skuteczny także przy opryszce. Może być stosowany do każdego typu cery i włosów szczególnie pomocny przy skórze dojrzałej, zmęczonej, szarej, popękanej i spierzchniętej. Przy stanach zapalnych, alergicznych zmianach skórnych i zmarszczkach. W kominkach zapachowych do odstraszania owadów, także przeciw molom. 
Olejek paczulowy jest często stosowany w przemyśle perfumeryjnym, ponieważ jest utrwalaczem zapachów. Nadaje mieszankom zapachowym orientalną nutę. Użyty w kompozycjach: Diorella (Dior), Cristalle (Chanel), Opium (St. Laurent) i wielu innych. 
INCI Pogostemon Cablin (Patchouli) Oil.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 9,90 zł (netto: 8,05 zł )

Olejek miętowy ORGANICZNY

Olejek miętowy ORGANICZNY
Olejek miętowy ORGANICZNY

Mięta pieprzowa Mentha Piperita  jest byliną o charakterystycznym silnym zapachu. Rośnie na bagnistych łąkach, rowach i polach. Łodygę ma silnie owłosioną, liście są o bardzo zmiennym wyglądzie jajowate, eliptyczne lub podługowate owłosione, kwiaty barwy różowej. Roślina kwitnie od lipca do września. W Polsce jest gatunkiem pospolitym. Nazwa rodzajowa pochodzi od imienia greckiej nimfy Mintho, która została zamieniona w roślinę - miętę. Mięta jest rośliną przyprawową. Dawniej dodawano ją do mleka, powstrzymując jego kwaśnienie.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 8,90 zł (netto: 7,24 zł )

Olejek miętowy NATURALNY

Olejek miętowy NATURALNY
Olejek miętowy NATURALNY

Mięta pieprzowa Mentha Piperita jest byliną o charakterystycznym silnym zapachu. Rośnie na bagnistych łąkach, rowach i polach. Łodygę ma silnie owłosioną, liście są o bardzo zmiennym wyglądzie jajowate, eliptyczne lub podługowate owłosione, kwiaty barwy różowej. Roślina kwitnie od lipca do września. W Polsce jest gatunkiem pospolitym. Nazwa rodzajowa pochodzi od imienia greckiej nimfy Mintho, która została zamieniona w roślinę - miętę. Mięta jest rośliną przyprawową. Dawniej dodawano ją do mleka, powstrzymując jego kwaśnienie.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,90 zł (netto: 5,61 zł )
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium