Artykuły

Witam Wszystkich i Każdego z osobna:)

Cześć!

Marzeniem większości z nas jest to, by spełniać się zawodowo, gdyż praca jest wpisana w życie zdecydowanej większości z nas i zajmuje sporo czasu. Ja odkryłem już kilka lat temu, że kosmetologia jest branżą, w której chcę się spełniać. To ona sprawia mi radość, daje satysfakcję, napawa entuzjazmem.

Nazywam się Grzegorz Łabanowicz, a tematyka urody i wszystkiego, co z nią związane jest mi niesamowicie bliska, a najważniejszy jest fakt, że ciągle uczę się czegoś nowego. Wyrazem mojej wielkiej pasji jest blog, który prowadzę od 2012 roku: wszystkoopielegnacji.blogspot.com. Na blogu nie znajdziecie samych recenzji, staram się w jak najbardziej merytoryczny sposób edukować, doradzać i motywować swoich Czytelników jak postępować, co robić, aby cieszyć się zdrowym, młodym i zadbanym wyglądem. Do pewnego czasu byłem samoukiem, jednakże obecnie kończę kształcenie na kierunku Kosmetologia, aby nadal poszerzać swoje horyzonty i odkrywać tajemnice, które ciągle przede mną skrywa ta prężnie rozwijająca się dziedzina.

Bardzo cieszy mnie fakt, że coraz więcej osób tworzy własne kosmetyki w myśl zasady „DO IT YOURSELF”. Wierzę w spersonalizowaną, idealną pielęgnację, Jestem tutaj po to, by służyć Wam dobrą radą. Z przyjemnością i zaangażowaniem dobiorę Wam prawidłową pielęgnację, pomogę w stworzeniu receptury danego produktu, gdyż wierzę, że tylko odpowiednio dobrane kosmetyki są w stanie zaspokoić potrzeby nawet najbardziej wymagającej skóry.

 

Czekam na Wasze pytania pod adresem: Grzegorz@zrobsobiekrem.pl

Do usłyszenia!
Grzegorz Łabanowicz

czytaj całość »

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Olejki eteryczne są silnymi koncentratami uzyskiwanymi z pachnących części roślin poprzez destylację parową, ekstrakcję, wyciskanie lub inne metody dostosowane do rodzaju rośliny. Pochodzenie olejków pozwala zaliczyć je do grupy leków ziołowych. Jednak ze względu na duże stężenie zawartych w nich substancji olejki mają znacznie silniejsze działanie od tradycyjnych mieszanek i wyciągów ziołowych. Olejki eteryczne mają bardzo skomplikowany skład chemiczny i w wielu przypadkach zawierają ponad 300 różnych substancji. Dlatego też ubogie składnikowo olejki syntetyczne nie mogą z nimi konkurować. Odpowiednio dobrane i zastosowane olejki eteryczne wywierają korzystny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne.

 Stosowanie olejków eterycznych.

  1.  Aplikacja rozcieńczonych olejków w skórę twarzy lub masaż całego ciała –do 15 ml oleju bazowego dodajemy 4-6 kropli olejków eterycznych.Jeżeli tak przygotowany olejek zostanie wtarty w duże powierzchnie skóry – wówczas wnika do krwi i wywołują działanie ogólne.
  2.  Kąpiele olejkowe. Na wannę wody dajemy 10 kropli olejku lub mieszanki olejkowej. Woda powinna mieć temperaturę 40-45oC. Kąpiel powinna trwać 20-30 minut. 
  3.  Inhalacje. W tym celu wdycha się olejki wraz z para wodną np. kominki na wodę, w których z pomocą świecy podgrzewa się zbiorniczek wypełniony wodą z 15 kroplami olejku. 
  4. Parówki na twarz (w celu oczyszczenia porów) należy użyć szerokiego naczynia z wrząca wodą do której zapuszczamy 7-15 kropli olejku. Następnie nakrywamy się ręcznikiem i nachylamy nad naczyniem przez 10- 15 minut.


Olejki eteryczne

Sortuj wg: ▼ Nazwa produktu | Cena
Olejek z pomarańczy słodkiej ORGANICZNY
Cena: 6,39 zł
Olejek z pomarańczy słodkiej ORGANICZNY

Pomarańcza słodka Citrus aurantium dulcis, jest nisko rozgałęziającym się, zimozielonym drzewem (do 15 m) o zielonych gałęziach na których mogą występować ciernie. Owoce to pomarańczowe jagody. Okrywa jest gruczołkowato-kropkowana, w stanie dojrzałym zielona, żółta lub pomarańczowa. Olejek pomarańczowy uzyskuje się przez wyciskanie (tłoczenie) skórek pomarańczy, jest żółto-czerwoną lub pomarańczowo-brązową cieczą o silnym powszechnie znanym zapachu skórki pomarańczy.

Olejek z pomarańczy słodkiej NATURALNY
Cena: 4,60 zł
Olejek z pomarańczy słodkiej NATURALNY

Pomarańcza słodka Citrus aurantium dulcis, jest nisko rozgałęziającym się, zimozielonym drzewem (do 15 m) o zielonych gałęziach na których mogą występować ciernie. Owoce to pomarańczowe jagody. Okrywa jest gruczołkowato-kropkowana, w stanie dojrzałym zielona, żółta lub pomarańczowa. Olejek pomarańczowy uzyskuje się przez wyciskanie (tłoczenie) skórek pomarańczy, jest żółto-czerwoną lub pomarańczowo-brązową cieczą o silnym powszechnie znanym zapachu skórki pomarańczy.

Olejek z Limetki kwaśnej NATURALNY
Cena: 5,80 zł
Olejek z Limetki kwaśnej NATURALNY

Limetka kwaśna (lima) Citrus aurantifolia Christm & Swingle jest silnie rozgałęzionym zimozielonym drzewem lub krzewem. Owoce limety kwaśnej są okrągłymi jagodami wielkości 3 do 6 cm. Okrywa owocu dojrzałego jest zielona i gęsto pokryta gruczołkami olejków eterycznych. Owoc jest bardzo kwaśny, zapach aromatyczny, cytrynowy z nutą korzenno-drzewnego.

Olejek z goździkowca korzennego NATURALNY
Cena: 6,15 zł
Olejek z goździkowca korzennego NATURALNY

Goździkowiec korzenny Eugenia caryophyllata Thunb. jest to aromatyczne, wiecznie zielone drzewo dorastające do 12 metrów wysokości. Olejku eterycznego dostarczają nie rozwinięte jeszcze pąki kwiatowe. Głównym składnikiem olejku gożdzikowego jest eugenol (80 – 90%). Gozdziki, tj. nierozwinięte pączki kwiatowe o kształcie brunatnego „gwoździa”, są prastarą aromatyczno-konserwującą przyprawą używaną szeroko w świecie.

Olejek z Drzewa Różanego NATURALNY
Cena: 12,10 zł
Olejek z Drzewa Różanego NATURALNY

Olejek ma kwiatowy słodki zapach z drzewną i korzenną nutą. Jest olejkiem bardzo delikatnym, jest dobrze tolerowany i polecany do każdego typu skóry i włosów. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej mieszanej i zanieczyszczonej.

Olejek z Drzewa Herbacianego NATURALNY
Cena: 6,10 zł
Olejek z Drzewa Herbacianego NATURALNY

Olejek z drzewa herbacianego ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze. Wskazany jest do stosowaniu przy trądziku, łojotoku, łupieżu. Polecany do sporządzania preparatów oczyszczających skórę. Pomocny także na odleżyny i odmrożenia. Olejek działa również  przeciwbólowo, przeciwświądowo, ściągająco na pory skóry i ogólnie regenerująco.

Olejek z cynamonowca kamforowego NATURALNY
Olejek z cynamonowca kamforowego NATURALNY

Howood oil - olejek z cynamonowca ma świeży zapach z wyrażaną nutą eukaliptusa. Wykazuje działanie miejscowo znieczulające i rozgrzewające przez miejscową poprawę krążenia.

 

 

Olejek Wintergreen NATURALNY
Cena: 5,90 zł
Olejek Wintergreen NATURALNY

Olejek Wintergreen otrzymywany z liści Gaulterii, zawiera ponad 97% salicylanu metylu nadający mu charakterystyczny zapach, stosowany jest między innymi w cukiernictwie. 

Olejek Wetiwerowy NATURALNY
Olejek Wetiwerowy NATURALNY

Pielęgnuje skórę, odpręża i uspokaja. Stosowany w kosmetykach do cery suchej i dojrzałej. Regeneruje, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Uelastycznia skórę, stosowany w balsamach i olejkach do masażu zapobiegającym powstawaniu rozstępów ciążowych. Przydatny także przy cerze trądzikowej, oczyszcza, tonizuje i przyśpiesza gojenie stanów zapalnych.

INCI: Vetivera Zizanioides Root Oil

Olejek VALLEY OF ROSES
Olejek VALLEY OF ROSES

Aromatyczny olejek Dolina Róż jest połączeniem pomiędzy naturą i pięknem. Jest to tradycyjna bułgarska kompozycja oparta na naturalnym bułgarskim olejku różanym. Wspaniałe perfumy o działaniu harmonizującym, stabilizującym, niosącym pocieszenie i nadzieję, otaczające miłością, ciepłem i serdecznością. Działa rozluźniająco, jest afrodyzjakiem.

Olejek tymiankowy NATURALNY
Cena: 7,50 zł
Olejek tymiankowy NATURALNY

Dodawany do olejów bazowych przy masażach i preparatach kosmetycznych działa złuszczająco (gdy jest dłużej stosowany). Przyśpiesza gojenie ran, zapobiega zmianom ropnym w skórze, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Ze względu na właściwości przeciwbólowe stosowany jest przy nerwo-, stawo- i mięśniobólach. Polecany także przy łupieżu.

 INCI: Thymus vulgaris

 

 

Olejek szałwiowy NATURALNY
Cena: 7,90 zł
Olejek szałwiowy NATURALNY

Szałwia lawendolistna Salvia lavandulaefolia (Sage) jest odmianą szałwii pochodzącą z Hiszpanii i południa Francji. Nazwa szałwii pochodzi od łacińskiego słowa salvus oznaczającego zdrowie - roślina ta od wieków jest uprawiana przez człowieka i wykorzystywana w zielarstwie i jako przyprawa.

Olejek sosnowy NATURALNY
Cena: 4,60 zł
Olejek sosnowy NATURALNY

Olej sosnowy ma silne działanie antyseptyczne najczęściej olejek sosnowy stosowany przy infekcji górnych dróg oddechowych i zatok. Kąpiele i inhalacje parowe stosowane są przy przeziębieniach, katarach i bólach gardła zastosowany samodzielnie lub w mieszaninie z olejkiem eukaliptusowym (skutecznie udrażnia kanały nosowe).

 INCI: Pinus silvestris

 

Olejek różany bułgarski NATURALNY
Cena: 119,00 zł
szt.
Olejek różany bułgarski NATURALNY

Opis stosowania preparatów pielęgnacyjnych opartych na olejku różanym można znaleść w medycynie chińskiej, sumeryjskiej, greckiej, egipskiej, indyjskiej. Olejek różany jest doskonały do do pielęgnacji skóry, przede wszystkim suchej, wrażliwej, dojrzałej. Działa tonizująco, usuwa zaczerwienienia związane z rozszerzonymi naczynkami. Działa odkażająco, pomocny w pielęgnacji trądziku i zapalenia mieszków włosowych. W kompresach i surowcach kosmetycznych stosowany przy rozstępach, starzeniu się skóry, przesuszeniu skóry, podrażnieniach, poparzeniach, dermatozach różnego pochodzenia.

Olejek Rozmarynowy NATURALNY
Cena: 7,80 zł
Olejek Rozmarynowy NATURALNY

Olejek rozmarynowy działa antyseptycznie, wzmacnia układ immunologiczny. Pobudza wzrost włosów, skutecznie ujędrnia skórę. Masaż aromaterapeutyczny z dodatkiem olejku rozmarynowego pobudza krążenie, działa przeciwbólowo. Stosuje się go przy bólach reumatycznych i masażach zmęczonych, sforsowanych mięśni. Aromaterapiia z udziałem olejku rozmarynowego działa stymulująco na centralny układ nerwowy rozjaśnia umysł ułatwiania procesy myślenia i poprawia pamięć. Stosowany jako afrodyzjak pomocny przy oziębłości seksualnej i apatii. W przeciwieństwie do innych olejków nie daje efektu uspokajającego.

Olejek ROSE GLORY
Olejek ROSE GLORY

Aromatyczny olejek Rose Glory jest połączeniem pomiędzy naturą i pięknem. Jest to tradycyjna bułgarska kompozycja oparta na naturalnym bułgarskim olejku różanym. Wspaniałe perfumy o działaniu harmonizującym, stabilizującym, niosącym pocieszenie i nadzieję, otaczające miłością, ciepłem i serdecznością. Działa rozluźniająco, jest afrodyzjakiem.

Olejek Petitgrain NATURALNY
Cena: 7,35 zł
Olejek Petitgrain NATURALNY

Pomarańcz gorzka Citrus aurantium amara jest drzewem do 10 m wysokości. Od pomarańczy słodkiej różni się między innymi smakiem owoców, są kwaśne z gorzkim miąższem. Mają pustą przestrzeń wewnątrz owoców i specyficzny zapach liści i kwiatów. Z pomarańczy gorzkiej otrzymuje się olejek neroli i olejek petitgrain. Olejek neroli pozyskuje się głównie metodą wyciągów tłuszczowych z kwiatów, olejek petitgrain w wyniku destylacji z parą wodną z liści. 

Olejek Palmaroza NATURALNY
Cena: 12,90 zł
Olejek Palmaroza NATURALNY

Olejek palmaroza otrzymuje się z liści palczatki imbirowej Cymbopogon martini Schult. Palczatka imbirowa jest rośliną trawiastą, posiada liście długości do jednego metra. Głównymi składnikami chemicznymi oleju z palczatki imbirowej są: myrcen, linalool, geraniol, octan geranylu, dipenten i limonen. Pachnie podobnie do olejku różanego i często zastępuje go w tańszych kompozycjach zapachowych.

Olejek paczulowy NATURALNY
Cena: 9,57 zł
Olejek paczulowy NATURALNY
Olejek ma głęboki ziemisto - drzewny zapach. Stosowany w kompresach, masażach lub kosmetykach wspomaga gojenie się rany. Dzięki właściwościom antyseptycznym pomocny przy infekcjach skórnych i grzybiczych. Używany w pielęgnacji  trądziku, pęknięć i zranień skóry, infekcji grzybiczych, łupieżu, łuszczycy. Jest skuteczny także przy opryszce. Może być stosowany do każdego typu cery i włosów szczególnie pomocny przy skórze dojrzałej, zmęczonej, szarej, popękanej i spierzchniętej. Przy stanach zapalnych, alergicznych zmianach skórnych i zmarszczkach. W kominkach zapachowych do odstraszania owadów, także przeciw molom. 
Olejek paczulowy jest często stosowany w przemyśle perfumeryjnym, ponieważ jest utrwalaczem zapachów. Nadaje mieszankom zapachowym orientalną nutę. Użyty w kompozycjach: Diorella (Dior), Cristalle (Chanel), Opium (St. Laurent) i wielu innych. 
INCI Pogostemon Cablin (Patchouli) Oil.
Olejek miętowy ORGANICZNY
Cena: 8,35 zł
Olejek miętowy ORGANICZNY

Mięta polna Mentha Arvensis (Corn Mint) jest byliną o charakterystycznym silnym zapachu. Rośnie na bagnistych łąkach, rowach i polach. Łodygę ma silnie owłosioną, liście są o bardzo zmiennym wyglądzie jajowate, eliptyczne lub podługowate owłosione, kwiaty barwy różowej. Roślina kwitnie od lipca do września. W Polsce jest gatunkiem pospolitym. Nazwa rodzajowa pochodzi od imienia greckiej nimfy Mintho, która została zamieniona w roślinę - miętę. Mięta jest rośliną przyprawową. Dawniej dodawano ją do mleka, powstrzymując jego kwaśnienie.

Olejek miętowy NATURALNY
Cena: 6,30 zł
Olejek miętowy NATURALNY

Mięta polna Mentha Arvensis (Corn Mint) jest byliną o charakterystycznym silnym zapachu. Rośnie na bagnistych łąkach, rowach i polach. Łodygę ma silnie owłosioną, liście są o bardzo zmiennym wyglądzie jajowate, eliptyczne lub podługowate owłosione, kwiaty barwy różowej. Roślina kwitnie od lipca do września. W Polsce jest gatunkiem pospolitym. Nazwa rodzajowa pochodzi od imienia greckiej nimfy Mintho, która została zamieniona w roślinę - miętę. Mięta jest rośliną przyprawową. Dawniej dodawano ją do mleka, powstrzymując jego kwaśnienie.

Olejek melisowy (indicum) NATURALNY
Olejek melisowy (indicum) NATURALNY

Olejek z palczatki szczetnej ma zapach słodki, świeży, cytrusowo-kwiatowy z nutą drzewną. Zawiera przede wszystkim cytronellal, geraniol, cytronellol. Olejek z palczatki szczetnej działa silnie antyseptycznie leczy stany zapalne skóry, wrzody, rany, dermatozy, egzemy. Ma działanie pobudzające, oczyszczające. 

Olejek May Chang NATURALNY
Cena: 6,70 zł
Olejek May Chang NATURALNY

May chang Litsea cubeba to zimozielone drzewo pochodzące z południowo-wschodniej Azji. Przez Azjatów nazywane jest górskim pieprzem a owoce służą jako przyprawa. Olejek uzyskiwany jest z owocu i cechuje się działaniem antyseptycznym, przeciwdepresyjnym, ściągającym. Olejek znajduje zastosowanie w surowcach kosmetycznych do pielęgnacji cery trądzikowej (wpływa na wydzielanie łoju i działa antyseptycznie). Ze względu na swój zapach (zbliżony do olejku lemongrasowego tylko nieco słodszy) często stosowany jest w kompozycjach perfumeryjnych. Olejek jest często używany przy perfumowaniu mydeł.

Olejek mandarynkowy NATURALNY
Cena: 6,27 zł
Olejek mandarynkowy NATURALNY

Naturalny olejek ze skórki madarynki Citrus reticulata. Polecany do stosowania przy zapobieganiu powstawania rozstępów skóry (np. w czasie ciąży) oraz w surowcach kosmetycznych przeciwtrądzikowych, zmniejszających łojotok skóry, przy łuszczycy.

Olejek lemongrasowy NATURALNY
Cena: 6,19 zł
Olejek lemongrasowy NATURALNY

Olejek lemongrasowy otrzymywany jest przez destylację z para wodną aromatycznych traw palczatki pogiętej Cymbopogon flexuosus. Wcierany w skórę przy masażu działa przeciwreumatycznie, przeciwtrądzikowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Przy inhalacji rozszerza drogi oddechowe i pobudza ośrodek oddechowy. Udrażnia zatoki, upłynniając zalegającą wydzielinę śluzową. 
Ma intensywny cytrynowy zapach. Odświeża i odkaża powietrze. Stanowi doskonały odstraszasz owadów, ponieważ jego zapach utrzymuje muchy i inne owady z daleka od naszego domu.

Olejek lebiodkowy (oregano) NATURALNY
Cena: 9,60 zł
Olejek lebiodkowy (oregano) NATURALNY

Jak przystało na zioło powszechnie używane jako przyprawa, lebiodka działa wiatropędnie, pobudza procesy trawienne i apetyt. Olejku lebiodkowego używa się do aromatyzowania wód zapachowych, mydeł i past. Stosowany do masażu, kąpieli regenerujących i przeciwświądowych oraz do przemywania trudno gojących się ran. W płukankach do włosów nadaje im połysk i zapach. W lampach zapachowych działa uspokajająco i harmonizująco.

 INCI: Origanum Vulgare

 

Olejek Lawendowy NATURALNY
Cena: 6,40 zł
Olejek Lawendowy NATURALNY

Charakteryzuje się czystym, delikatnym zapachem kwiatowym. Jeden z najcenniejszych olejków stosowanych w aromaterapii o wielu różnorodnych własnościach terapeutycznych. Masaże aromaterapeutyczne z lawendą polecane są przy reumatyzmie, zapaleniu nerwu kulszowego, przeziębieniu, osłabieniu, obrzękach kończyn, chorobach zakaźnych. W aromaterapii znalazła zastosowanie jako esencja relaksująca i przywracająca równowagę ciała, ducha oraz emocji. Pomaga zasnąć, łagodzi bóle mięśniowe, wspomaga system odpornościowy. 

Olejek jodłowy NATURALNY
Olejek jodłowy NATURALNY

Olej jodłowy ma silne działanie antyseptyczne najczęściej olejek jodłowy stosuje się w przypadkach infekcji górnych dróg oddechowych i zatok. Kąpiele i inhalacje parowe stosowane są przy przeziębieniach, katarach i bólach gardła zastosowany samodzielnie lub w mieszaninie z olejkiem eukaliptusowym, sosnowym (skutecznie udrażnia kanały nosowe).

 INCI: Abies Alba

 

Olejek jałowcowy z jagód NATURALNY
Cena: 9,50 zł
Olejek jałowcowy z jagód NATURALNY

Jałowiec pospolity Juniperus communis jest zimozielonym, iglastym krzewem dorastającym do ok 3 metrów. Cała roślina ma żywiczo – balsamiczny bardzo przyjemny zapach. Olejek eteryczny może być otrzymywany z igieł bądź owoców - jagód. Jagody zbierane są ręcznie, następnie są suszone i dopiero w takiej postaci poddawane destylacji z parą wodną w celu uzyskania oferowanego przez nas sklep olejku eterycznego.

Olejek imbirowy NATURALNY
Cena: 8,80 zł
Olejek imbirowy NATURALNY

Imbir jest przyprawą znaną od wieków używaną szczególnie w kuchni chińskiej i indyjskiej. Olejek imbirowy ma ostry, intensywny zapach korzenny, ze słodką nutą balsamiczną nieco cytrynową i palący smak. Ma działanie rozgrzewające; zastosowany w zbyt dużym stężeniu może wywołać podrażnienie skóry. Działa odkażająco, bakteriobójczo i odświeżająco. W masażach stosowany przy pielęgnacji cellulitu oraz zmian żylakowych ponieważ zapobiega nadmiernej krzepliwości krwi. Także przy urazach, bólach reumatycznych, zakwasach - rozgrzewa, poprawia ukrwienie i łagodzi ból. Przeciwzapalne, antyseptyczne  właściwości tego olejku wykorzystuje się przy kaszlu, grypie, zapaleniu oskrzeli, katarze. Jest przeciwutleniaczem. 

INCI: Zingiber Officinale (Ginger) Root Oil

Kosmetyki mineralne

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl