W kosmetyce stosuje się najczęściej tylko jeden rodzaj kwasu PHA czyli kwas laktobionowy.
Zachowuje on wszystkie cechy i zdolności jakie mają kwasy AHA, ale pozbawiony jest właściwości drażniących, może więc być stosowany do pielęgnacji skóry wrażliwej i suchej, zmienionej chorobowo (eczema). Jest to nowy typ kwasów, których zastosowanie w kosmetyce zostało opatentowane przez firmę NeoStrata.

PHA są więc polecane dla osób o bardzo wrażliwej skórze oraz przy chorobach skóry przy których nie może być efektu podrażnienia (rozszerzone naczynka krwionośne, trądziku różowatego itp.).

Aby kwasy PHA, mogły skutecznie działać trzeba użyć je w odpowiednim stężeniu oraz przy odpowiednim pH kosmetyku. Kwasy PHA najskuteczniej złuszczają warstwę rogową gdy są zastosowane w stężeniu 5% i wyższym. Optymalna wartość pH to 3 - 4,5. 
Jeżeli nasz kosmetyk nie będzie wystarczająco kwaśny a stężenie kwasów będzie mniejsze to, co prawda, nie uzyskamy efektu złuszczania i regulacji procesu rogowacenia naskórka, ale za to nasz kosmetyk będzie wspaniale nawilżał naszą skórę - kwasy PHA charakteryzują się bardzo dobrymi właściwościami nawilżającymi.

 Badania kliniczne potwierdzają całkowitą remisję lub znaczną redukcję teleangiektazji i zmniejszenie lub całkowite usunięcie stanu zapalnego skóry przy miejscowym stosowaniu 4% kwasu laktobinowego raz dziennie przez okres 6 tygodni.

Kwasy PHA w kosmetykach 
- silne właściwości nawilżające
- antyutleniacze - neutralizują niszczące skórę wolne rodniki 
- wpływają pozytywnie na syntezę kolagenu i elastyny
- złuszczają zbędne, zrogowaciałe komórki naskórka

Przy stosowaniu kwasów PHA nie jest wymagane równoczesne stosowanie filtrów ochronnych UV. Ponadto badania wskazują na stosowanie kwasów PHA jako środków ochronnych przy terapiach z kwasami AHA.

Kwas Laktobionowy

Kwas Laktobionowy
Kwas Laktobionowy

Naturalny kwas laktobionowy pozyskiwany jest z cukru mlecznego - laktozy. Posiada on wszystkie właściwości charakterystyczne dla kwasów PHA.

INCI Lactobionic Acid

 

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 15,45 zł (netto: 12,56 zł )

Glukonolakton

Glukonolakton
Glukonolakton

Glukonolakton – kolejny przedstawiciel PHA (polihydroksykwasów). Powstaje w naturalnym procesie fermentacji ziarna kukurydzy lub utleniania glukozy. Występuje w skórze, gdzie powstaje w wyniku przemian metabolicznych glukozy na poziomie komórkowym. W roztworze wodnym ulega samoistnej przemianie w kwas glukonowy. Glukonolakton jest substancją nietoksyczną i niedrażniącą.  

 

INCI Gluconolactone

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,90 zł (netto: 5,61 zł )
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium