Krok po kroku - krem na bazie kremowej

 Krem dla cery dojrzałej, delikatnej, suchej   1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Składniki (dla 150 ml gotowego kremu)


30 ml bazy kremowej


30 ml fazy olejowej


90 ml fazy wodnej



Wykonanie kremu
  1. Odmierzamy bazę kremową (6 x łyżeczka 5 ml) (zdjęcie 2 i 3)
  2. W zlewce przygotowujemy składniki fazy olejowej (zdjęcie 4), mieszamy je razem - aż będą klarowne, w przypadku kwasu alfa-liponowego może być potrzebne delikatne ogrzanie olei (do około 30-35°C)
  3. Fazę olejową wlewamy do bazy kremowej (zdjęcie 5) i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa (zdjęcie 6)
  4. W oddzielnej zlewce przygotowujemy fazę wodną, wszystkie składniki mieszamy razem aż faza wodna będzie klarowna (zdjęcie 7)
  5. Wlewamy klarowną fazę wodną do jednorodnej mieszaniny olejów z bazą kremową (zdjęcie 8 - jeszcze przed zmieszaniem)
  6. Mieszamy składniki kremu aż powstanie jednorodny krem o lekkiej konsystencji (zdjęcie 9)
  7. Przenosimy krem do czystych pojemników (zdjęcie 10) - GOTOWE

Uwagi
  • Przy większych ilościach otrzymywanego kremu wskazane jest użycie kuchennego miksera.
  • Krem przechowujemy szczelnie zamknięty. Trwałość około 6 miesięcy.
  • W końcowym etapie mieszania kremu można także dodać olejków eterycznych (w opisanym kremie użyliśmy olejku szałwiowego i grejpfrutowego - po kilka kropel).

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium