Promocje

Dinozaury 31,90 zł 39,90 zł

Koliber 31,90 zł 39,90 zł

Koło i prostokąt 31,90 zł 39,90 zł

Koń 31,90 zł 39,90 zł

Krokodylek i żółwik 31,90 zł 39,90 zł

Kura 31,90 zł 39,90 zł

Kwiaty 31,90 zł 39,90 zł

Lotos 31,90 zł 39,90 zł

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

 

Kosmetyki naturalne. Surowce
i półprodukty kosmetyczne.

ZRÓB SOBIE KREM
Najlepsze z natury

Olej arganowy ORGANICZNY

Dostępność:
średnia ilość
Wysyłka:
w następny dzień roboczy
Cena: 9,50 zł
Cena netto: 7,72 zł
szt.

Drzewo arganowe (argania spinosa) jest także nazywane „drzewem życia”. Rośnie tylko w Maroku na równinnie Souss. Obszar ten obejmuje ok. 800 hektarów i jest rezerwatem biosferycznym UNESCO.

Olej uzyskiwany jest ze świeżych nasion. Do wytłoczenia jednego kilograma oleju metodą tłoczenia na zimno potrzeba 3 kilo nasion, który uzyskuje się z 30 kilogramów orzechów. Tradycyjnie olej arganowy tłoczony jest przez kobiety z plemion berberyjskich. Nasiona są rozgniatane na kamiennych żarnach i z powstałej pasty wyciskany jest olej. Olej posiada certyfikat organiczności wystawiony przez National Organic Program (USDA).

Olej arganowy używany jest przez tubylców do pielęgnacji dzieci i niemowląt, w przedziwdziałaniu powstawaniu rozstępów, łagodzeniu zmian trądzikowych, leczeniu ospy wietrznej i różnego typu egzem, ale także do przyrządzania tradycyjnych marokańskich potraw.

 
INCI Argania Spinosa Seed Oil
 
Postać
Żółtobrązowy olej o gorzkawym smaku i  lekko orzechowym zapachu. 
Olej o gęstości 0.8 g / ml 
 
Stężenie w kosmetykach
Może być stosowany bezpośrednio na skórę. 
Olej nie powoduje  podrażnień, nie powoduje alergii, nie jest toksyczny.
 
Zastosowanie w kosmetykach

Olej arganowy  zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym kwasów omega 6 i naturalne związanych izoflawonów. Ponadto zawiera wysoki poziom naturalnych tokoferoli (wit E) i prawie 100 innych związków czynnych w tym związki zapobiegające nowotworom.

Olej wykazuje działanie odkażające, ujędrniające i wygładzające. Przeciwdziała procesom starzenia się skóry, poprawia elastyczność, jędrność działa rewitalizująco – wspomaga odnowę komórek. Regeneruje naskórek przy egzemach, zmianach trądzikowych bliznach.

Uspokaja podrażnioną , wrażliwą alergiczną skórę także poparzoną słońcem. Działa przeciwzapalnie łagodzi przebieg trądziku młodzieńczego. Dzięki dużej zawartości witaminy E jest antyoksydantem - wymiataczem wolnych rodników.

Jest znakomitym olejem do masażu ciała. Jako olejek do i po opalaniu – chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz łagodzi podrażnienia i zaczerwienienie po zbyt długiej kąpieli słonecznej.
Przykładowe zastosowanie oleju arganowego:
  • bezpośrednio na skórę
  • dodatek do gotowych kremów i mleczek
  • składnik fazy olejowej własnoręcznie robionych kremów, mleczek, balsamów, pomadek do ust, maseł i olejków do masażu.
Przechowywanie:
Olej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Opinie o produkcie (1)

Agnieszka Szafranek
10-05-2012 15:31:44

mój ulubiony olej, świetnie się spisuje zarówno na skórze jak i włosach.

Kosmetyki mineralne

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Sklep internetowy Shoper.pl