|
Kwas hialuronowy ULTRAMAŁOCZĄSTECZKOWY
Czysta postać kwasu hialuronowego - proszek. Kwas o niskiej masie cząsteczkowej - poniżej 10 kDa, otrzymany z wielkocząsteczkowego kwasu na drodze hydrolizy (pocięcia łańcuchów kwasu na mniejsze fragmenty). HA sławę zawdzięcza dzięki zdolności utrzymywania nawilżenia skóry. Zawartość HA w skórze maleje wraz z wiekiem, co jest jedną z przyczyn zmian zawartości wody w skórze. Również promieniowanie UV powoduje dramatyczne zmiany w rozłożeniu i dystrybucji HA w tej tkance. Wraz ze zmniejszającą się ilością HA w skórze, włókna kolagenowe dezorganizują się co prowadzi do charakterystycznych zmian starczych.
Kwas ultramałocząsteczkowy jest formą kwasu hialuronowego, który najlepiej przenika warstwę rogową skóry.
INCI: Hyaluronic Acid Wygląd Białe kryształki, po rozpuszczeniu w wodzie tworzą bezbarwną, przezroczystą, higroskopijną ciecz - nie tworzy żelu. Kwas hialuronowy (HA) został wyizolowany 70 lat temu. Jego nazwa pochodzi od szkliście przezroczystego wyglądu (z greckiego hyalos = szkło). Kwas hialuronowy należy do grupy związków nazywanych glukozaminoglikanami. Związek ten rozpoczął swoją dynamiczną karierę w kosmetologii gdy stwierdzono, że w miarę starzenia jego zawartość w skórze zmniejsza się. Glukozaminoglukany razem z elastyną i kolagenem są elementami podstawowymi struktury takich tkanek jak kości i skóra. Glukozaminoglukany w połączeniu z białkami stanowią większą część macierzy pozakomórkowej. HA sławę zawdzięcza dzięki zdolności utrzymywania nawilżenia skóry. Połowa całego kwasu hialuronowego zawartego w organizmie człowieka znajduje się w skórze. 3/4 masy naszego ciała stanowi woda, HA utrzymuje znaczną części tej wody (wodę hydratacyjną) w organizmie. Kontroluje również poziom płynu tkankowego, zawartego w macierzy pozakomórkowej. Roztwór kwasu hialuronowego niskocząsteczkowego nie tworzy żelu, proponujemy stosować go w połączeniu z kwasem wielkocząsteczkowym (najlepiej w proporcjach 1:1 - 2:1 - z przewagą kwasu wielkocząsteczkowego) wtedy dzięki swej żelowej konsystencji będzie uniwersalnym, łatwym do stosowania nośnikiem dla rożnych substancji aktywnych rozpuszczalnych w wodzie. Znajduje zastosowanie w formulacji kremów, toników, mleczkach, lotionach w szerokim zakresie pH. HA jest substancją biozgodną (nie wywołuje żadnej niekorzystnej reakcji po zastosowaniu - podraznienia, alergie, zaczerwienienie, pieczenie). Rozpuszczalność Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Stosowany samodzielnie może wyciągać wodę z naskórka - nalezy go używać w połączeniu z substancjami okluzyjnymi - np. kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym czy też różnymi olejami. Przygotowanie roztworu 0.5% - 0.5 g proszku należy rozpuścić w 99.5 ml wody. Radzimy używać w połączeniu z kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym: 0.5 g kwasu HA ultramałocząsteczkowego + 0.5 g kwasu HA wielkocząsteczkowego + 99 ml wody (roztwór 1%) lub 0.5 g kwasu HA ultramałocząsteczkowego + 1.0 g kwasu HA wielkocząsteczkowego + 98.5 ml wody (roztwór 1.5%) lub 0.5 g kwasu ultramałocząsteczkowego dosypać do 99.5 ml 1% kwasu HA (roztwór 1.5%) Odczyn pH 1% kwasu hialuronowego = 6,0 do 7,5 Przechowywanie W lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci. Przykładowe receptury Opinie o produkcie (0) |
|

