|
Alfa-bisabolol
Oferowany α-bisabolol jest naturalnym składnikiem ekstraktu z rumianku rzymskiego. Bisabolol jest główną substancją czynną w kwiecie rumianku rzymskiego odpowiedzialną za działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i łagodzące podrażnienia. Składnik ten jest polecany do stosowania w kosmetykach przeznaczonych dla niemowląt, osób o cerze wrażliwej, alergicznej, łuszczycy.
INCI Bisabolol
Postać
Bezbarwa ciecz o charakterystycznym zapachu, rozpuszczalna w olejach i etanolu (spirytusie).
Zastosowanie w kosmetykach
W produktach kosmetycznych zalecane jest stosowanie w stężeniu do 1%
Dodawać do gotowych kosmetyków w fazie C - po schłodzeniu do 40ºC, nie podgrzewać.
Kwiat rumianu rzymskiego zawiera olejek eteryczny, flawonoidy, glikozydy kumarynowe, garbiki, kwasy organiczne, fitosterole i inne substancje czynne. Główną substancją czynną, charakterystyczną dla rumianu rzymskiego jest α-bisabolol (zwany także lewomenolem) odpowiadający za przeciwzapalne, przeciwświądowe i przeciwbakteryjne działanie ekstraktu. Bisabolol chroni przed powstawaniem zaczerwień, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, ułatwia gojenie się skóry, łagodzi podrażnienia. Bisabolol nie jest czynnikiem alergizującym (osoby uczulone na olejek, ekstrakt z rumianu najczęściej nie są uczulone na sam bisabolol).
Bisabolol znajduje zastosowanie w kosmetykach:
Przechowywanie
Przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, chroniąc przed dostępem wilgoci i bezpośredniego światła słonecznego.
Przykładowe receptury Opinie o produkcie (0) |
|

