Promocje

Dinozaury 31,90 zł 39,90 zł

Koliber 31,90 zł 39,90 zł

Koło i prostokąt 31,90 zł 39,90 zł

Koń 31,90 zł 39,90 zł

Krokodylek i żółwik 31,90 zł 39,90 zł

Kura 31,90 zł 39,90 zł

Kwiaty 31,90 zł 39,90 zł

Lotos 31,90 zł 39,90 zł

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

 

Kosmetyki naturalne. Surowce
i półprodukty kosmetyczne.

ZRÓB SOBIE KREM
Najlepsze z natury

Kwas alfa-liponowy

Dostępność:
na wyczerpaniu
Wysyłka:
w następny dzień roboczy
Cena: 11,70 zł
Cena netto: 9,51 zł
szt.
Kwas α-liponowy jest bardzo silnym antyoksydantem, około sto razy silniejszym niż kwas askorbinowy - witamina C. Skutecznie chroni przed wpływem promieniowania UV i przed działaniem wolnych rodników tlenowych, rozjasnia skórę, działa przeciwzapalnie oraz przeciwzmarszczkowo. Ze względu na swoją budowę bardzo łatwo przenika do wnętrza skóry. Kwas α-liponowy znajduje zastosowanie w kosmetykach do pielegnacji cery dojrzałej, cery trądzikowej, dla osób narażonych na działanie promieniowania UV. 
 
INCI Alpha Lipoic Acid 
 
Postać
Żółte, drobne kryształki
Dobrze rozpuszcza się w olejach (przy stężeniach 1-5% zalecane jest rozpuszczenie w ciepłym oleju).
Ciężar nasypowy - około 0.5 g / ml (płaska łyżeczka 5 ml waży 2.5 g) 
 
Zastosowanie w kosmetykach
Wprowadzać do formulacji kosmetycznych w fazie olejowej.  Zalecane stężenie w gotowym kosmetyku do 5%.
Kwas α-liponowy znajduje zastosowanie w komsetykach ze wzgledu na następujące właściwości:
  • chroni przed wpływem wolnych rodnikow tlenowych
  • chroni przed wpływem promieniowania UV
  • działa przeciwzapalnie
  • działa przeciwzmarszczkowo
  • rozjaśnia skórę 
Kwas α-liponowy, naturalny składnik mitochondriów roślin i zwierząt jest niezbędnym kofaktorem przy procesach metabolicznych. W kosmetykach znajduje zastosowanie ze względu na bardzo wysoką aktywność antyoksydacyjną. Kwas bardzo łatwo przenika do głębszych warstw skóry, wewnątrz niej chroni przed skutkami działania promieniowania UV oraz przed wpływem wolnych rodników. Ze względu na swoją budowę rozpuszczalny jest zarówno w olejach jak i w środowisku wodnym dzięki czemu może reagować w srodowisku wodnym jak i wewnątrz błony komórkowej. 
Kwas α-liponowy (αLA) w naskórku i skorze właściwej ulega przekształceniu do kwasu dihydroliponowego (DHLA). Obydwie formy maja działanie antyoksydacyjne, wychwytują wolne rodniki tlenowe przy czym kwas DHLA pondto regeneruje endogenne antyoksydanty (witaminę C i E, glutation i ubichinon) oraz naprawia zniszczone poprzez utlenianie białka.
 
Przechowywanie
Surowiec nalezy przechowywac w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej, chronic przed wilgocią i bezpośrednim źródłem światła.  

Przykładowe zastosowanie

Olejowe serum antyaging z 5% zawartością kwasu liponowego

5% - 2.5 g kwasu α-liponowego (płaska łyzeczka 5 ml)
94% - 47.5 g wybranych olei (około 52 ml)
1% - witamina E (około 0.5 ml) 

Kwas α-liponowy rozpuścić na ciepło w olejach rafinowanych i dodać później oleje nierafinowane/wrażliwe na ogrzewanie oraz witaminę E.

Przykładowe receptury

 


Opinie o produkcie (0)

Kosmetyki mineralne

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Sklep internetowy Shoper.pl