|
Kwas hialuronowy WIELKOCZĄSTECZKOWY
INCI: Hyaluronic Acid Wygląd Białe kryształki, po rozpuszczeniu w wodzie tworzą bezbarwną, przezroczystą, higroskopijną ciecz o konsystencji syropu. Kwas hialuronowy o masie 0.85 - 1.15 MDa. Kwas hialuronowy (HA) został wyizolowany 70 lat temu. Jego nazwa pochodzi od szkliście przezroczystego wyglądu (z greckiego hyalos = szkło). Kwas hialuronowy należy do grupy związków nazywanych glukozaminoglikanami. Związek ten rozpoczął swoją dynamiczną karierę w kosmetologii gdy stwierdzono, że w miarę starzenia jego zawartość w skórze zmniejsza się. Glukozaminoglukany razem z elastyną i kolagenem są elementami podstawowymi struktury takich tkanek jak kości i skóra. Glukozaminoglukany w połączeniu z białkami stanowią większą część macierzy pozakomórkowej. HA sławę zawdzięcza dzięki zdolności utrzymywania nawilżenia skóry.Połowa całego kwasu hialuronowego zawartego w organizmie człowieka znajduje się w skórze. 3/4 masy naszego ciała stanowi woda, HA utrzymuje znaczną części tej wody (wodę hydratacyjną) w organizmie. Kontroluje również poziom płynu tkankowego, zawartego w macierzy pozakomórkowej. Roztwór kwasu hialuronowego dzięki swej żelowej konsystencji jest uniwersalnym, łatwym do stosowania nośnikiem dla rożnych substancji aktywnych rozpuszczalnych w wodzie. Znajduje zastosowanie w formulacji kremów, toników, mleczkach, lotionach w szerokim zakresie pH. HA jest substancją biozgodną (nie wywołuje żadnej niekorzystnej reakcji po zastosowaniu - podraznienia, alergie, zaczerwienienie, pieczenie). Rozpuszczalność Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Tworzy żele. Przygotowanie roztworu 1% - 0.5 g proszku należy rozpuścić w 49.5 ml wody. Odczyn pH 1% kwasu hialuronowego = 6,0 do 7,5 Przechowywanie W lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci. Przykładowe receptury
Opinie o produkcie (0) |
|

