|
Roślinny kwas hialuronowy 1%
INCI: Aqua, Phyto Hyaluronic Acid Wielkość cząsteczek kwasu fitohialuronowego - 0.85 - 0.95 MDa Wygląd Bezbarwna, przezroczysta, higroskopijna ciecz o konsystencji gęstego żelu. Odczyn pH 1% kwasu fitohialuronowego = 5.5 do 6.0 pH kwasu fitohialuronowego jest obniżone dzięki zawartości akceptowalnego przez EcoCert konserwantu zawierającego glukonolaktonco dodatkowo wspomaga właściwości nawilżające surowca. Wodny roztwór kwasu hialuronowego pochodzącego z ekstrakcji roślin, w przeciwieństwie do standardowego kwasu hialuronowego pochodzącego z mikroorganizmów i otrzymywanego na drodze biotechnologicznej. Kwas hialuronowy (HA) został wyizolowany 70 lat temu. Jego nazwa pochodzi od szkliście przezroczystego wyglądu (z greckiego hyalos = szkło). Kwas hialuronowy należy do grupy związków nazywanych glukozaminoglikanami. Związek ten rozpoczął swoją dynamiczną karierę w kosmetologii gdy stwierdzono, że w miarę starzenia jego zawartość w skórze zmniejsza się. Glukozaminoglukany razem z elastyną i kolagenem są elementami podstawowymi struktury takich tkanek jak kości i skóra. Glukozaminoglukany w połączeniu z białkami stanowią większą część macierzy pozakomórkowej. Roztwór kwasu hialuronowego dzięki swej żelowej konsystencji jest uniwersalnym, łatwym do stosowania nośnikiem dla rożnych substancji aktywnych rozpuszczalnych w wodzie. Znajduje zastosowanie w formulacji kremów, toników, mleczkach, lotionach w szerokim zakresie pH. HA jest substancją biozgodną (nie wywołuje żadnej niekorzystnej reakcji po zastosowaniu - podraznienia, alergie, zaczerwienienie, pieczenie). Rozpuszczalność Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Tworzy żele. Przechowywanie W lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci. Roztwór kwasu hialuronowego jest konserwowany akceptowanym przez EcoCert konserwantem Geogard Ultra (składający się z benzoesanu sodu i glukonolaktonu).
Przykładowe receptury Opinie o produkcie (0) |
|

