|
Olejek z pomarańczy słodkiej ORGANICZNY
Pomarańcza słodka Citrus aurantium dulcis, jest nisko rozgałęziającym się, zimozielonym drzewem (do 15 m) o zielonych gałęziach na których mogą występować ciernie. Owoce to pomarańczowe jagody. Okrywa jest gruczołkowato-kropkowana, w stanie dojrzałym zielona, żółta lub pomarańczowa. Olejek pomarańczowy uzyskuje się przez wyciskanie (tłoczenie) skórek pomarańczy, jest żółto-czerwoną lub pomarańczowo-brązową cieczą o silnym powszechnie znanym zapachu skórki pomarańczy. Nasz olejek pochodzi z Brazylii. Występowanie: Pochodzi przypuszczalnie z Chin. Obecnie uprawiana w rejonie śródziemnomorskim (Włochy, Sycylia, Maroko, Hiszpania) i w klimacie subtropikalnym.
Surowiec: Owoc fruktus. Olejek otrzymywany w procesie tłoczenia skórek pomarańczy. Lotność: olejek lotny, nuta zapachowa górna. Kolor/konsystencja: lekko pomarańczowy/ rzadki. Komponuje się z: lawenda, neroli, cytryna, szałwia muszkatołowa, cynamon, goździki.
Działanie i zastosowanie: Olejek eteryczny jest wykorzystywany do produkcji kosmetyków i w perfumerii. Stosowany przy tłustej, dojrzałej i mieszanej cerze, tłustych włosach i cellulicie. Oprócz charakterystycznego dla olejków cytrusowych działania antyseptycznego, wykazuje również bardzo skuteczne działanie uspokajające, łagodzące nadmierną nerwowość, pomaga myśleć pozytywnie. Z tego powodu polecany do kąpieli i masaży aromatycznych, które działają odświeżająco, rozgrzewająco, odkażająco i odprężająco. Ulatniający się olejek pomarańczowy w czasie kąpieli lub masażu działa korzystnie na układ oddechowy oraz nerwowy. Pomocny przy stresie, bezsenności i depresji. Uwagi: Nie wolno używać olejku pomarańczowego na skórę przed wyjściem na słońce. Podobnie jak olejek cytrynowy, podczas ciepłych kąpieli u osób bardzo wrażliwych może powodować podrażnienia i poparzenia! Należy olejek dozować w niewielkich ilościach. Opinie o produkcie (2)Alicja16-02-2012 14:47:07
Najpiękniejszy olejek eteryczny z jakim się spotkałam. Jest to zapach obieranej soczystej, słodkiej pomarańczy. Po prostu piękny. Używam go do aromatyzowania wszystkich robionych przez siebie mazideł i kosmetyków, i jeszcze mi się nie znudził. |
|


KasiaŻ 2009-11-02 10:31 Archiw
zapach pomarańczy jest wyrazisty i mocny - przecudny! olejek pomaga mi głownie w walce z cellulitem, wmasowuje go wraz z innymi olejkami i moim balsamem - działa! w końcu cellulit się troszkę zmniejszył!