|
Olejek tymiankowy NATURALNY
Olejek otrzymany z tymianku pospolitegoThymus vulgaris drobnego półkrzewu o swoistym tymolowym zapachu. Występowanie
:
pochodzi z krajów śródziemnomorskich z powodzeniem uprawiana także w Polsce.
Surowiec: ziele herba. Olejek otrzymywany w procesie destylacji z parą wodną.
Lotność: olejek lotny, nuta zapachowa górna.
Kolor/konsystencja: bezbarwny/rzadki
Komponuje się z: bergamotą, melisą, rozmarynem i olejkami cytrusowymi.
Działanie i zastosowanie: Główne składniki olejku tymol i karwakrol hamują i niszczą rozwój grzybów i bakterii chorobotwórczych. Można stosować go dezynfekcji ran i obrażeń skóry. Olejek tymiankowy drażni skórę i powoduje jej przekrwienie, dłużej stosowany działa złuszczająco. Przyśpiesza gojenie ran i zapobiega zakażeniom ropnym. Polecany do kosmetyków dla cery tłustej i mieszanej, źle ukrwionej, ze stanami ropnymi. Do pielęgnacji cery młodzieńczej z trądzikiem, tłustych włosów, w olejkach do kąpieli. Stymulująca, ochronna esencja wzmacniająca system nerwowy oraz przynosząca ulgę w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Wzmacnia system odpornościowy. Dodawany do olejów bazowych przy masażach i preparatach kosmetycznych przyśpiesza gojenie ran, zapobiega zmianom ropnym w skórze działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Ze względu na właściwości przeciwbólowe stosowany jest przy nerwo-, stawo- i mięśniobólach. Polecany także przy łupieżu w mieszaninie z naftą kosmetyczną albo olejem rycynowym (3 ml olejku na 100 ml oleju lub nafty) lub w postaci płukanek do włosów.
Opinie o produkcie (0) |
|

