Promocje

Dinozaury 31,90 zł 39,90 zł

Koliber 31,90 zł 39,90 zł

Koło i prostokąt 31,90 zł 39,90 zł

Koń 31,90 zł 39,90 zł

Krokodylek i żółwik 31,90 zł 39,90 zł

Kura 31,90 zł 39,90 zł

Kwiaty 31,90 zł 39,90 zł

Lotos 31,90 zł 39,90 zł

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

 

Kosmetyki naturalne. Surowce
i półprodukty kosmetyczne.

ZRÓB SOBIE KREM
Najlepsze z natury

Olej z nasion truskawki NATURALNY

Dostępność:
duża ilość
Wysyłka:
w następny dzień roboczy
Cena: 9,97 zł
Cena netto: 8,11 zł
szt.

INCI: Fragaria Ananassa (Strawberry) Seed Oil

Olej zimnotłoczony, nierafinowany, filtrowany otrzymany z nasion truskawki Fragaria ananassa

Koncentracja w kosmetyku

Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę, w tym celu należy 3-4 krople oleju wmasować opuszkami palców w oczyszczoną skórę twarzy. Masować skórę przez około 30 sekund aż do pełnego wchłonięcia.  Ze względu na wysoką zawartość kwasów nienasyconych polecamy stosować go w produktach kosmetycznych jako substancję czynną w ilości 10-20%. 

Postać

Olej ciemno zielony o zapachu i smaku lekko orzechowo-owocowym. Olej może zawierać śladowe ilości pestek truskawek.

Skład

Olej z pestek truskawki zawiera ok. 80% niezbędnych kwasów tłuszczowych, łącznie z omega-3 (linolenowy ok. 35%) i omega-6 (linolowy ok. 38%), omega-9 (olejowy ok. 15%) oraz naturalne tokoferole.

Olej z nasion truskawki jest znaczącym źródłem anty-oksydantów i gamma-tokoferolu, jest cennym źródłem podstawowych nienasyconych kwasów tłuszczowych linolowego, alfa-linolenowego i kwasu oleinowego. Miejscowa aplikacja oleju z truskawek uzupełnia braki niezbędnych kwasów tłuszczowych, których niedobór prowadzi do zwiększenia przeznaskórkowej utraty wody (TEWL). Podczas różnicowania keratynocytów warstwy podstawnej w korneocyty warstwy rogowej, zachodzi transformacja lipidów, a konkretnie zwiększa się ilość ceramidów stanowiących cement komórkowy. Ich głównym składnikiem jest kwas linolowy. Udowodniono, że deficyt tego kwasu powoduje transepidermalne odwodnienie, któremu towarzyszą swędzenie i łuszczenie naskórka.

Olej z pestek truskawki stosowany jest w pielęgnacji skóry suchej uszkodzonej i dojrzałej. Także polecany w preparatach Anti-Aging. Jest łatwo wchłaniany przez skórę, działa nawilżająco, ochronnie i odżywczo i lekko ściągająco.

Olej z pestek truskawki zawiera podobnie jak olej z pestek malin  kwas elagowy (dimer kwasu galusowego). Związek ten należący do grupy polifenoli posiada właściwości przeciwrakowe, zabezpiecza przed mutacją genów a także jest środkiem przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym.

Przechowywanie

Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.

Opinie o produkcie (2)

simona pagano
17-03-2012 21:09:41

immaginate ad occhi chiusi un campo di fragole belle rosse aprite gli e vi trovate davanti questo olio...da riprendere quando finirà!!1


Emilia
02-04-2012 08:03:15

Zanim zamówiłam ten olej nasłuchałam się wcześniej wielu dobrych opinii na jego temat, w tym że pięknie pachnie. I powiem, że bardzo się zdziwiłam jak go kupiłam, bo ta kwestia może być sporna. Dla mnie w pierwszym momencie olejek ten miał mocny, słodki, lekko duszący zapach i mam wrażenie, że osobą które są wrażliwe na zapachy ten olejek może nie przypaść do gustu. Ja po kilku aplikacjach przyzwyczaiłam się do jego aromatu i teraz go nawet lubię. Ma miłą, aksamitną konsystencję, żółto -zielonkawą barwę. Wchłania się szybko, pozostawia twarz miękką, nawilżoną, jakby aksamitną, ale nie tłustą. Bardzo lubię go używać zarówno na dzień jaki na noc. Jeden z moich ulubieńców w kwestii pielęgnacji cery. Polecam :))

Kosmetyki mineralne

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Sklep internetowy Shoper.pl