Olej sojowy ORGANICZNY
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
INCI: Glycine Soja (Soybean) Oil
Olej sojowy wytłaczany na zimno z ziaren rośliny jednorocznej Glycine soja. Pochodzenie rośliny: Azja, Ameryka. Produkt posiada certyfikat organizacji Soil Association.
Koncentracja w produkcie kosmetycznym
Do 95%, zalecamy zmieszać olej z innymi olejami.
Postać
Poprzez tłoczenie na zimno ziaren soi otrzymywany jest rzadki, jasnożółty olej (w temperaturze pokojowej), neutralny w smaku i zapachu. Trzymany w lodówce tężeje i ma wygląd mętnego białego gęstego płynu. Nie jest wytrzymały na wysokie temperatury, nie należy podgrzewać powyżej 65ºC. W celu wydłużenia okresu trwałości polecamy dodać ok. 2% witaminy E, która jest naturalnym konserwantem fazy olejowej.
Skład
- kwas linolowy do 49%
- kwas oleinowy,
- kwas palmitynowy,
- kwas stearynowy,
- kwas arachinowy
- witamina E;
- lecytyna;
Zastosowanie
Olej sojowy zawiera ponad 60% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych- NNKT. Jest także źródłem naturalnych tokoferoli. Przeznaczony dla skóry tłustej, mieszanej, ze skłonnościami do łojotoku, zanieczyszczonej i wrażliwej.Stosowany do natłuszczania skóry i włosów. Używany do produkcji kremów, mleczek, olejków, kremów do masażu. Może uczulać osoby uczulone na soję. Dobrze wchłaniany przez skórę, chroni przed utratą wilgoci. Ponieważ jest olejem stosunkowo nietrwałym można stosować go w mieszaninach z bardziej trwałymi olejami w stosunku 1:1.
Mleczko do demakijażu.
Krem z filtrem UV i witaminami.
Przechowywanie
Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.
Julia
Idealny do skóry mieszanej. Ulubiony i niezastąpiony. Jest bardzo lekki, skóra się po nim nie przetłuszcza. Osobiście uważam, że do twarzy jest lepszy niż arganowy. Mam wrażenie, że jest niedoceniany.