Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Olej sezamowy ORGANICZNY

Oleje zimnotłoczone
5.4
PLN
Olej sezamowy ORGANICZNY
Olej sezamowy ORGANICZNY 1 3.93158
out_of_stock
Dostępność:
brak towaru
Cena: 5,40 zł
Cena netto: 4,39 zł
szt.

INCI: Sesamum Indicum seed oil.

Sezam uprawiany jest w  tropikach i subtropikach (Indie, Sudan, Egipt, Japonia, Chiny). Olej sezamowy powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamowych. Produkt posiada  Certyfikat organizacji Soil Association

Koncentracja w kosmetyku
Bez ograniczeń. Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę.

Postać
Olej sezamowy jest tłusty ma kolor żółty do jasnobrązowego i lekko orzechowy zapach. Olej ten jest nieodporny na wysokie temperatury i dlatego nie należy podgrzewać go powyżej 65°C.

Skład

kwas oleinowy - 50% 
kwas linolowy - 37% 
kwas palmitynowy - 8% 
kwas stearynowy - 5%

Ponad to bogactwo lecytyny ,fosforu ,wapnia, magnezu, żelaza, cynku. Olej z nasion sezamu zawiera również naturalne tokoferole i witaminę  B6.

Zastosowanie

Olej sezamowy jest unikalny ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 - kwas linolowy z równoczesną wysoką zawartością naturalnie występujących konserwantów sezamolu i sezaminy. Co sprawia, że olej ten jako jeden z nielicznych z taką zawartością nienasyconych kwasów tluszczowych jest stosunkowo stabilny w temperaturze pokojowej. Sesamol w połczeniu z naturalnymi tokoferolami jest bardzo aktywnym antyutleniaczem i wymiataczem wolnych rodników. Zaliczany do środków ''anti-aging'', zwiększa barierową funkcje skóry, zmniejsza utratę wody przez naskórek oraz zwiększa elastyczność skóry. Tak jak i inne oleje może być stosowany jako emolient zmiękczający skórę i chroniący ja przez wpływem zewnętrznego środowiska.  Olej sezamowy ma właściwości rozgrzewające, odtruwające , reguluje pracę gruczołów łojowych. Oczyszcza skórę z toksyn. Olej sezamowy poprawia krążenie. Zalecany do masażu i produktów kosmetycznych dla cery mieszanej, suchej, zanieczyszczonej, starzejącej się z oznakami złego ukrwienia.Ponieważ olej sezamowy rozgrzewa nie jest zalecany do stosowania przy rozszerzonych naczynkach i przy stanach zapalnych.   Olej sezamowy stanowi naturalną ochronę przeciwsłoneczną o faktorze 3-4. Jest używany również do produktów do pielęgnacji suchych włosów i skóry głowy.  

Przechowywanie

Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (1)

Monika
20 czerwca 2013

Kiedyś używałam spożywczego oleju do ciała po kąpieli, ale nie miał takiego fajnego zapachu CHAŁWY jak ten:) Nie pozostawia uczucia lepkości, szybko się wchłania.


Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl