Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Olej avocado NATURALNY

Oleje zimnotłoczone
5.47
PLN
Olej avocado NATURALNY
Olej avocado NATURALNY 7 4.15406
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka:
w następny dzień roboczy
Cena: 5,47 zł
Cena netto: 4,45 zł
szt.

INCI Persea Gratissima (Avocado) Oil

Otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu dojrzałego owocu awokado - smaczliwki, Persea americana (P. gratissima) to wiecznie zielone drzewo z rodziny wawrzynowatych; zw. gruszką awokado; pochodzi z Ameryki Środkowej., uprawiane w całej strefie międzyzwrotnikowej.
Koncentracja w kosmetyku
Do 100%
Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę.

Postać
Jasno- do ciemnozielonego, mętny olej. Posiada naturalny faktor ochronny 3-4. Olej awokado twardnieje w niskich temperaturach. Jest olejem odpornym na ciepło.

Skład
- kwas oleinowy,
- kwas linolowy, 
- kwas palmitynowy,
- kwas stearynowy, 
- kwas linolenowy,
- lecytynę,
- sole mineralne,
- fitosterole,
- skwalen,
- witaminy: A, B, D, E, H, K, PP.

Zastosowanie
Olej z awokado łatwo jest wchłaniany przez skórę, wnika w jej głębsze warstwy. Zwany olejem 7 witamin (A-B-D-E-H-K-PP), silnie nawilża, ożywia naskórek, wykazuje dużą zgodność z naturalnymi lipidami skóry, uzupełnia barierę lipidową. Używany jako czysty olej lub jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych dla skóry suchej, dojrzałej , starzejącej się i wrażliwej, nie ma działania drażniącego ani uczulającego. Bardzo dobry jako olej do masażu. Ponieważ jest olejem gęstym zaleca się przy masażu mieszać z innymi olejami (olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron, olejem z pestek moreli). Podnosi wytrzymałość, uspokaja, wygładza, regeneruje, pielęgnuje, ochroni przed złym wpływem czynników zewnętrznych. Kosmetyki z dodatkiem oleju awokado otrzymują odpowiednią konsystencję dopiero po kilku dniach.
Ponieważ wykazuje on działanie lekko emulgujące( zawiera lecytynę), można w fazie tłuszczowej zredukować ilość emulgatorów o ok. 0,5-1%. 

Do produkcji mydeł metodą na gorąco i transparentnych. Dodawany do mydła nadaje mu lekko zielony kolor. W celach pielęgnacyjnych 5-10% oleju awokado w mydle jest wystarczające. Otrzymane mydła są miękkie i mają zwartą pianę 


Liczba zmydlania: 139 mg NaOH / g oleju
 



Przechowywanie
Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.

Przykładowe receptury: 

Opinie o produkcie (7)

simona pagano
17 marca 2012

ottimo olio...profumo molto gradevole e molto buono da usare da solo e nelle creme


lilka
14 czerwca 2012

super olejek - doskonale nadaje się jako dodatek do maseczki z glinki skóra po nim jest wspaniała. do stosowania bezpośrednio na twarz - jest trochę zbyt tłusty i zbyt gęsty ale w maseczkach daje wpaniały efekt.


Joanna
3 sierpnia 2012

Gorąco polecam. Trochę eksperymentowałam z tym olejkiem. Od tygodnia stosuję na pięty... Jest cudowny - moje pięty w dotyku są jak pięty dziecka. Szczerze polecam osobom mającym bardzo suchą, popękana skórę. Działa cuda!


Anna Siatkowska
26 lutego 2014

Bardzo fajny olejek używam go na twarz i widać jak jest fajnie nawilżona.Jeszcze nie próbowałam na stopy,ale wypróbuje.Jest gęsty ,ale to nie problem.Polecam


Violetta Nemś
19 marca 2014

Mój ulubiony , świetnie nawilża


Alicja BZ
28 marca 2014

olejek rewelacja :) dobrze nawilża, nie podrażnia skóry, nie błyszczy się :)szybko sie wchłania :) dla mnie super a mam cerę nadwrażliwą.


Kari
11 lipca 2014

Olej jest świetny do balsamów, kremów do rąk jak kremów do twarzy dla cery dojrzałej. Przede wszystkim odżywia skórę, po prostu widać,że jest zadowolona. Dzięki balsamowi opartemu na tym oleju zapomniałam co to jest mieć suchą skórę na łydkach czy szorstkie pięty. Ładnie się wchłania. Nadaje kosmetykowi lekki zielonkawy kolor. Zapach nie jest nachalny ale wyczuwalny w kosmetyku.


Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl