Promocje

Dinozaury 31,90 zł 39,90 zł

Koliber 31,90 zł 39,90 zł

Koło i prostokąt 31,90 zł 39,90 zł

Koń 31,90 zł 39,90 zł

Krokodylek i żółwik 31,90 zł 39,90 zł

Kura 31,90 zł 39,90 zł

Kwiaty 31,90 zł 39,90 zł

Lotos 31,90 zł 39,90 zł

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

 

Kosmetyki naturalne. Surowce
i półprodukty kosmetyczne.

ZRÓB SOBIE KREM
Najlepsze z natury

Macerat z marchwi

Dostępność:
duża ilość
Wysyłka:
w następny dzień roboczy
Cena: 4,49 zł
Cena netto: 3,65 zł
szt.

INCI: Helianthus Annuus Seed Oil & Daucus carota sativa 

Korzenie posiadają wapń, fosfor, chlorek sodowy, potas, żelazo, jod, cynk, mangan, karoten, tokoferol, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, biotynę , kw. askorbinowy, rutynę, fitochinon, kw. foliowy, kumaryny, kwasy organiczne, saponiny, olejek eteryczny i inne.

W kosmetyce wyciąg olejowy z marchwi znalazł zastosowanie dzięki swojwmu działaniu przeciwzapalnemu. Beta-karoten i inne karotenoidy zwiększają zdolności obronne skóry przeciw infekcjom, napromieniowaniu promieniami słonecznymi i przyśpieszają gojenie drobnych uszkodzeń.

Preparaty z tym wyciągiem zwiększają (uaktywniają) fizjologiczne funkcje skóry, przywracając jej elastyczność, miękkość i gładkość. Nadaje skórze ciepły, matowobrązowy koloryt świeżej opalenizny - efekt brązujący. Olej z marchwi możemy polecić też w przypadku łagodzenia skutków poparzeń słonecznych. Składniki oleju wykazują również działanie przeciwrodnikowe, zapobiega szorstkości naskórka, zwiększa stopień jego nawodnienia, polepsza podział komórek, zapobiega zagłębianiu się zmarszczek. 

Olej ma kolor ciemno czerwono-pomarańczowy.Stosowany w dużych dawkach farbuje skórę, włosy i ubranie z tego powodu w gotowym produkcie używa się do 2% tego maceratu.


Przykładowe receptury:

Mazidło na suchą popękaną skórę

Serum z SAP (witamina C) + witamina E + marchewka

Uwagi: Olej wrażliwy na tlen i światło, źle przechowywany zmienia kolor w wyniku utlenienia związków aktywnych. Produkty kosmetyczne z dodatkiem oleju z marchewki otrzymują żółto-pomarańczowe zabarwienie co można wykorzystać przy barwieniu kul kąpielowych albo mydeł (wzbogacanie mydeł).

Opinie o produkcie (0)

Kosmetyki mineralne

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Sklep internetowy Shoper.pl