Lekki krem nawilżający dla cery tłustej i trądzikowej 3 x 50g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena brutto: 25,90 zł 25.90
Cena netto: 21,06 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Zestaw surowców do samodzielnego przygotowania kremu. Przeznaczony dla skóry tłustej z trądzikiem, mieszanej, a także do skóry ze skłonnością do stanów zapalnych.  W zestawie surowców brakuje tylko wody lub hydrolatu.

 

Zestaw surowców pozwala na otrzymanie 3 kremów po 50 gramów

Składniki fazy olejowej A

emulgator GSC - 3 g

alkohol cetylowy - 3  g

organiczny olej lniany  15 ml

olej ze słodkich migdałów - 15 ml

 

Składniki fazy wodnej B 

D-pantenol 75% - 15 ml

mocznik - 10 g

alantoina - 3 g

 

Akcesoria 

2 probówki zamykane po 15 ml

łyżeczka miarowa 2,5 i 5 ml

1 opakowanie na krem 100 ml

Akcesoria dodatkowe (dostępne po wybraniu opcji TAK przy akcesoriach):

zlewka 50 ml

zlewka 100 ml

cylinder miarowy

bagietka

mieszadełko - spieniacz do kawy

Wykonanie kremu.

Składniki fazy A wszystkie składniki umieszczamy w zlewce 50 ml wstawiamy do garnka z wodą i podgrzewamy (łaźnia wodna). Otrzymamy około 36 ml fazy olejowej, co wystarcza na 3 kremy po 50 gramów. Po dokładnym rozpuszczeniu (kiedy całość będzie klarowna) fazę tłuszczową dzielimy na trzy porcje. Dwie części przelewamy do dwóch probówek dołączonych do zestawu surowców (po około 12 ml) i odkładamy do lodówki. Trzecia część fazy tłuszczowej zostaje w zlewce. 

Składniki fazy B: W zlewce 100 ml przygotowujemy fazę wodną (na jedną porcję kremu) - 32 ml wody. Do odmierzonej wody dodajemy łyżeczkę miarowąpantenolu (5ml), łyżeczkę miarową mocznika (3.5g) i szczyptę alantoiny.  Także ogrzewamy w łaźni wodnej, najlepiej w tym samym czasie kiedy stapiamy fazę olejową. 

Pozostałą w zlewce rozpuszczoną faze olejową A  wlewamy do fazy wodnej równocześnie  mieszając mieszadełkiem. Mieszamy tak długo aż mieszanina się schłodzi i nabierze konsystencji kremu.

Krem jest gotowy w 5 minut - od razu do użycia.

Fazę tłuszczową dzielimy na trzy części ponieważ krem domowej produkcji bez konserwantów nie jest trwały. Tak przygotowana faza tłuszczowa pozwala na otrzymanie w szybki sposób następnego świeżego kremu. Wystarczy tylko stopić tłuszcze przelane wcześniej do probówki i postępować zgodnie z opisem powyżej.

Gotowy krem przechowujemy w lodówce - przez około 2 tygodnie. Przygotowaną fazę olejową od 6 do 8 tygodni.

Produkt może być zakonserwowany FEOG - należy dodać do gotowego kremu od 6 do 12 kropel konserwantu. Trwałość zakonserwowanego produktu - przynajmniej 6 miesięcy.  Po dodaniu konserwanta konieczne jest dodatkowe "zagęszczenie" kremu poprzez dodanie małej ilości gumy ksantanowej - dosłownie szczypty. FEOG rozluźnia konsystencję emulsji.

Opis krok po kroku jak otrzymać krem.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (5)

28 grudnia 2015

Mnie ten krem bardzo ściąga :( ktoś wie dlaczego tak może być?

11 stycznia 2016

Prawdopodobnie masz za młodą cerę, ale z czasem powinno przestac. Powodzenia!

19 sierpnia 2016

6-12 kropel FEOG należy zakonserwować 50 gram kremu czy można 150? Ile kropel dokładnie należy dodać do zakonserwowania 50 gram kremu a ile do zakonserwowania 150 gram kremu?Podane jest mniej więcej,czym to będzie się różniło jeśli dodam 6 kropel a jeśli 12?

2 listopada 2016

Właśnie jestem po zrobieniu kremu i użyciu po raz pierwszy. +lekki (mega szybko się wchłania) +konsystencja idealna

17 stycznia 2018

Dobrze nawilża, ale pozostawia na twarzy "tłustą maskę", która znika dopiero przy zmyciu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium