|
Kwas Migdałowy
INCI Mandelic Acid Postać Białe, drobne kryształki o charakterystycznym zapachu. Łatwo rozpuszczają się w alkoholu etylowym, w wodzie na gorąco.
Gęstość nasypowa 0.67 g / ml
Zastosowanie
Kwas migdałowy to α-hydroksykwas otrzymywany przez hydrolizę wyciągu z gorzkich migdałów. Poprawia kondycje skóry. Skóra sucha i szorstka staje się lepiej nawilżona, bardziej miękka poprawia się jej koloryt. Tłusta z rozszerzonymi porami, często także z bliznami potrądzikowymi nabiera delikatności, spłycają się blizny.
Od zastosowania odpowiedniego stężenia zależy sposób i intensywność jego działania na skórę.
Przy długotrwałym stosowaniu preparatów zawierających kwas migdałowy obserwujemy: - odbudowę włókien sprężystych i poprawy elastyczności skóry, Przygotowywanie roztworów Roztwór 5% - 10 g kwasu migdałowego + 190 g wody Roztwór 10% - 10 g kwasu migdałowego + 90 g wody Roztwór 15% - 10 g kwasu migdałowego + 56 g wody Roztwór 20% - 10 g kwasu migdałowego + 40 g wody (z etanolem) Roztwór 30% - 10 g kwasu migdałowego + 23 g wody (z etanolem) Roztwór 40% - 10 g kwasu migdałowego + 15 g wody (z etanolem) Kwas migdałowy przy wyższych stężeniach wymaga dodania środka ułatwiającego rozpuszczenie go (np. etanol - spirytus rektyfikowany). Roztwory należy wykonywać na ciepło, w łaźni wodnej. Otrzymane w ten sposób roztwory mają niskie pH, aby stosować je jako toniki do codziennego użytku (przy stężeniu 5-10%) należy je zneutralizować (podwyższyć pH do poziomu 4-5). Przykładowe receptury:
Środek działa drażniąco na skórę i oczy. Ryzyko uszkodzenia oczu. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Opinie o produkcie (0) |
|

