|
Hydrolat z róży stulistnej
INCI Rosa Centifolia Flower Water Bezbarwny płyn, o zapachu charakterystycznym dla róży, pH: 4.0 - 5.5
Możliwy naturalny osad.
Spośród wszystkich kwiatów, róża jest ulubionym kwiatem miłosników perfum już od ponad trzech tysięcy lat. Spośród setek odmian róż, w przemyśle perfumeryjnym wykorzystywane są dwa gatunki róży: Rosa centifolia - róża stulistna oraz Rosa Damascena - róża damasceńska. Aromat tych kwiatów jest delikatny i subtelny. Zastosowanie hydrolatów z obu gatunków jest zbliżone lecz różnią się one zapachem.
Działa łagodząco, relaksująco i przeciwzapalnie. Zastosowana jako tonik albo mgiełka doskonale odświeża skórę. Wspomaga jej ukrwienie, przywraca kwaśny odczyn skóry, łagodzi podrażnienia i doskonale nawilża. Cera po jej zastosowaniu uzyskuje różaną świeżość. Może być stosowana do całodziennego nawilżania cery i odświeżania makijażu zarówno latem jak i zimą. Kompresy z wody różanej zmniejszają zaczerwienienie twarzy i zmęczenie oczu. Z tego względu woda różana jest cennym składnikiem płynów do demakijażu oczu.
Używana jako składnik w preparatach do pielęgnacji skóry wrażliwej z problemami naczynkowymi, z nadmiernym wydzielaniem sebum; regenerujących dla uszkodzonej, przesuszonej. Przykładowe recepturyKrem z kwasem migdałowym Surowiec jest oferowany wraz z minimalną ilością konserwantów -Methylchloroisothiazolinone ok. 0,001% oraz Methylisothiazolinone ok. 0,0003% Opinie o produkcie (1) |
|


Iwona Śmigiel 2011-05-18 Archi
Doskonały jako tonik. Działa natychmiast - przede wszystkim nawilża i wygładza, ale również odświeża i wyrównuje koloryt. Wspaniale oczyszcza i cudownie pachnie. Przydatny jest także do "ukręcania" kremów. Polecam;)