|
Hydrolat lawendowy
INCI Lavandula Angustifolia Flower Water Bezbarwny płyn, o lekkim charakterystycznym zapachu z nutą kwiatową - lawendową, pH 4.0 - 6.0. Możliwy naturalny osad. Hydrolat z lawendy dzięki zawartości olejków eterycznych szczególnie zalecany jest jako składnik kosmetyków o działaniu antyseptycznym, idealny także dla skóry wrażliwej i podrażnionej (kwas rozmarynowy). Działa lekko ściągająco, reguluje wydzielanie sebum, wspomaga leczenie drobnych ran (taniny). Dzięki zawartości fenoli działa także przeciwstarzeniowo (antyoksydacyjnie), fotoochronnie. Używany jest jako składnik produktów kosmetycznych przeznaczonych do włosów farbowanych, powodując dłuższe utrzymanie się barwnika we włosach. Właściwości hydrolatu lawendowego:
Zalecane dozowanie do 100%. Surowiec jest oferowany wraz z minimalną ilością konserwantów - Sodium Methylparaben 0,05 - 0,15 %, Sodium Benzoate 0,1 - 0,3 %
Przykładowe receptury: Serum do włosów tłustych. Opinie o produkcie (2)AniaW 2011-04-17 Archiwum07-10-2011 20:53:17
Piękny, delikatny zapach, nieco bardziej ziołowy niż sama lawenda, niestety szybko się ulatnia :( Przy stosowaniu na buzię lekko ściąga skórę, więc będzie lepszy do cery tłustej. Hydrolat stosowany na włosy (przy codziennnym czesaniu rozpylam go na włosy swoje i córki - włosy do pasa) daje bardzo szybko rewelacyjne efekty: włosy się dużo łatwiej rozczesuje, są gładkie i błyszczące. Ostatnio do hydrolatu dodałam 3 krople olejku rozmarynowego - zobaczymy jaki będzie skutek. Generalnie bardzo polecam :) |
|


Katarzyna Szarek 2011-02-19 A
Mnie absolutnie nie podrażnia, pachnie bardzo ładnie - ziołowo-lawendowo, wspaniale odświeża skórę.