Promocje

Dinozaury 31,90 zł 39,90 zł

Koliber 31,90 zł 39,90 zł

Koło i prostokąt 31,90 zł 39,90 zł

Koń 31,90 zł 39,90 zł

Krokodylek i żółwik 31,90 zł 39,90 zł

Kura 31,90 zł 39,90 zł

Kwiaty 31,90 zł 39,90 zł

Lotos 31,90 zł 39,90 zł

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

 

Kosmetyki naturalne. Surowce
i półprodukty kosmetyczne.

ZRÓB SOBIE KREM
Najlepsze z natury

Ekstrakt z wierzby białej

Dostępność:
na wyczerpaniu
Wysyłka:
w następny dzień roboczy
Cena: 4,60 zł
Cena netto: 3,74 zł
szt.

Standaryzowany ekstrakt z kory wierzby białej Salix Alba o 15% zawartości salicyny (połączenia glukozy z alkoholem salicylowym). W ekstrakcie zawarte są również garbniki i inne związki salicylowe o działaniu przeciw-zapalnym, przeciw-gorączkowym, przeciw-reumatycznym, ściągającym, bakteriostatycznym i keratolitycznym. W porównaniu z kwasem salicylowym surowiec ten powoduje mniej podrażnień, jest rozpuszczalny w wodzie i nie ma potrzeby stosowania alkoholu by go rozpuścić. Od dawna ekstrakty z kory wierzby białej stosowane były w leczeniu trądziku i łuszczycy. 

INCI Salix Alba Bark Extract  

Ekstrakt w postaci brązowożółtego  drobnego proszku łatwo rozpuszczalnego w wodzie i alkoholu etylowym. Przy większych stężeniach zalecamy wstępne rozpuszczenie ekstraktu w alkoholu etylowym.

Gęstość nasypowa około 0.5 g / ml (płaska łyżeczka 5.0 ml wazy około 2.5 g)

Zalecane zastosowanie w kosmetykach (w produktach typu kremy, toniki, maseczki, żele) do 10%.Tak jak każdy produkt zawierający pochodne kwasu salicylowego może powodować podrażnienia - w takich przypadkach należy zastosować mniejsze stężenia i powoli je zwiększać. 

Ekstrakt z kory wierzby białej zawiera garbniki, związki salicylowe (prekursory kwasu salicylowego), kwasy organiczne i sole mineralne. Ekstrakt stosowany jest w kosmetykach do pielęgnacji skóry  ze względu na następujące właściwości:

  • przeciwzapalne
  • keratolityczne (ułatwia złuszczanie warstwy rogowej naskórka)
  • ściągającym
  • bakteriostatycznym
  • uszczelnia naczynia włosowate

Ekstrakt z kory wierzby białej zalecany jest do pielęgnacji cery trądzikowej, tłustej, naczynkowej. 
Szampon do włosów przetłuszczających się  

Przechowywanie
Surowiec należy przechowywać w suchym miejscu, chroniąc przed wpływem bezpośredniego światła słonecznego.  

Opinie o produkcie (0)

Kosmetyki mineralne

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Sklep internetowy Shoper.pl