|
Biosiarka
INCI Sulfur, Agar, Acacia Senegal Gum Biosiarka zawiera przynajmniej 80% bezpostaciowej siarki orz do 20% substancji stabilizujących (agar i guma arabska). Postać Drobny, miałki, bezpostaciowy żółty proszek nierozpuszczający się w wodzie (tworzy w wodzie zawiesiny). Gęstość nasypowa - 0.96 g / ml (łyżeczka 5 ml waży 4.8 g) Zastosowanie w kosmetykach Zalecane stosowanie do 2%
W kosmetyce zastosowanie znajduje siarka w postaci bardzo delikatnego, niekrystalicznego, drobnego proszku. W takiej postaci jest ona nierozpuszczalna w roztworach wodnych, więc aby wprowadzić ją do preparatów kosmetycznych należy dodatkowo stabilizować ją substancjami koloidalnymi. Oferowana przez nas siarka jest już ustabilizowana agarem i gumą ksantanową. Ze względu na swą wielkość nie ulega rozpuszczeniu w wodzie tylko tworzy koloidalne zawiesiny.
Siarka stosowana jest w produktach do pielęgnacji cery trądzikowej (zarówno przy trądziku pospolitym jak i różowatym), do regulacji pracy gruczołów łojowych, do pielęgnacji włosów o skłonnościach do przetłuszczania się i do włosów z łupieżem. Siarka działa keratolitycznie, rozmiękcza zrogowaciały naskórek (rozpuszcza się w płynie tkankowym i następnie reaguje z keratyną rozpuszczając ją), działa bakterio- i grzybobójczo.
Biosiarka może być stosowna w mydłach (do 2%). Należy ja dodawać do mydeł już gotowych, podczas wzbogacania mydeł.
Przykładowe receptury Żel pod prysznic z siarką i kwasem salicylowym
Przechowywanie
Przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, chroniąc przed dostępem wilgoci i bezpośredniego światła słonecznego. Opinie o produkcie (0) |
|

