Olejek różany bułgarski NATURALNY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 119,00 zł 119.00
Cena netto: 96,75 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Opis stosowania preparatów pielęgnacyjnych opartych na olejku różanym można znaleść w medycynie chińskiej, sumeryjskiej, greckiej, egipskiej, indyjskiej. Olejek różany jest doskonały do do pielęgnacji skóry, przede wszystkim suchej, wrażliwej, dojrzałej. Działa tonizująco, usuwa zaczerwienienia związane z rozszerzonymi naczynkami. Działa odkażająco, pomocny w pielęgnacji trądziku i zapalenia mieszków włosowych. W kompresach i surowcach kosmetycznych stosowany przy rozstępach, starzeniu się skóry, przesuszeniu skóry, podrażnieniach, poparzeniach, dermatozach różnego pochodzenia.

INCI: Rosa Damascena 

Opakowanie zawiera 1g oryginalnego olejku różanego z Bułgarii. Olejek znajduje się w szklanej fiolce, zapieczętowanej w drewnianym, tradycyjnym opakowaniu.

Jest kilka odmian róż z których płatków wytwarza się olejek eteryczny. Najlepszy jakościowo olejek otrzymuje się z odmiany DAMASCENA uprawianej w Bułgarii, przede wszystkim w Kaznałyk i Karłovo. Ta sama Róża uprawiana jest także w innych krajach jednak warunki klimatyczne i glebowe sprawiają że najwyżej cenione są właśnie olejki różane produkowane w Bułgarii.Głównymi składnikami olejku różanego są cytronellol do 40% i geraniol do 15%.

Do wydestylowania 1 kilograma olejku różanego trzeba zebrać i poddać obróbce 5000 kg kwiatów.

Występowanie: Powszechnie uprawiane rośliny
Surowiec:kwiat flos. Olejek otrzymywany w procesie destylacji z parą wodną.
Lotność: bardzo intensywna i trwała nuta środkowa
Kolor/konsystencja: żółta, gęsta ciecz.

Działanie i zastosowanie
: Opis stosowania preparatów pielęgnacyjnych opartych na olejku różanym można znaleść w medycynie chińskiej, sumeryjskiej, greckiej, egipskiej, indyjskiej. Olejek różany jest doskonały do do pielęgnacji skóry, przede wszystkim suchej, wrażliwej, dojrzałej. Działa tonizująco, usuwa zaczerwienienia związane z rozszerzonymi naczynkami. Działa odkażająco, pomaga w pielęgnacji trądziku i zapalenia mieszków włosowych. W kompresach i surowcach kosmetycznych stosowany przy rozstępach, starzeniu się skóry, przesuszeniu skóry, podrażnieniach, poparzeniach, dermatozach różnego pochodzenia.

Należy do nielicznych olejków, które mogą być stosowane bezpośrednio (do 95%) na skórę bez uprzedniego rozcieńczenia.

Opinie o produkcie (4)

3 marca 2019

Mam resztkę takiego olejku zakupionego gdy jako dziecko byłam na wczasach w Bułgarii ( 37 lat temu). Przed chwilą poszłam zajrzeć do fiolki i nie stracił nic z zapachu ani konsystencji. Chyba do następnego kremu dodam odrobinę na zapach. Ten olejek to takie małe przyrodnicze cudeńko.

24 marca 2019

Pani Małgorzato, ten olejek, który teraz można dostać, nie jest taki sam. Tamten nazywał się różany, ten z róży damasceńskiej. Pachnie słabiej, jest słomkowego koloru i ma mocną nutę, bo ja wiem, roztartego zielska. Kupiłam go dwukrotnie, wprawdzie nie tutaj, tylko w dwóch innych sklepach (kosmetyki bułgarskie, kosmetyki różane, różana dolina, czy jakoś tak). Nie wąchałąm róż damasceńskich, ale ten zapamiętany zapach był zapachem "zwykłej" czerwonej róży, która ma jeden ciemnoczerwony, zwarty kwiat na długiej łodydze. Miałam taką w ogrodzie, ale przemazła i zmarła. Nazwy nie znam, bo kupiłam ją razem z domem. . Jeśli się Pani zdecyduje na zakup, proszę zamieścić opinię.

12 grudnia 2019

Olejek pachnie bardzo intensywnie. Dokładnie jak te z Bułgarii z okresu PRL, więc nie wiem skąd opinia Pani Ewy Szajcer. Mi pasuje, ale trzeba uważać bo faktycznie to bardzo intensywny zapach. Co do działania kosmetycznego to jeszczenie mogę powiedzieć bo nie użyłam. Mam zamiar połączyć z olejkiem z nasion malin. Cerę mam bardzo wysuszoną i z kłopotami trądzikowymi. I jeszcze początki trądziku różowatego, który jak leczę to sie wycisza a jak przestaję to znowu jest kłopotliwy :(

24 października 2020

Uważam że drewniane pudełko to zdecydowanie przerost formy nad treścią. Pewnie niepotrzebnie zawyża cenę. Opakowanie z ciemnego szkła było by bardziej praktyczne. Przez to że jest go tak mało ciężko dodać go do kompozycji zapachowej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium