Mikroliposomy DHEA - fitohormony

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 9,90 zł 9.90
Cena netto: 8,05 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.00979
Kod produktu: SKLEPINT_2AD5D5CE4C7

Opis

Jednym z najważniejszych czynników decydujących o starzeniu się skóry jest spadek stężenia estrogenów następujący z wiekiem. Aby zniwelować ten niekorzystny efekt w kosmetykach stosowane są fitohormony - związki pochodzenia roślinnego. Mikroliposomy DHEA to surowiec liposomowy zawierający ekstrakty bogate w hormony roślinne o działaniu estrogennym, stymulujące powstawanie hormonów w organizmie.  Mikroliposomy to koncentrat liposomów o bardzo małych cząsteczkach, bardziej stabilnych i głębiej wnikających w skórę niż liposomy z ekstraktami roślinnymi. 

15 ml mikroliposomów zawierających następujące składniki czynne: 

Składniki: 

• Pochrzyn włochaty Dioscorea Villosa – ekstrakt zawiera saponiny steroidowe, substancje wykazujące działanie zbliżone do progesteronu. Składnik kremów poprawiających jędrność skóry.

• Wiecznica groniasta Cimicifuga Racemosa – wyciąg z korzenia bogaty jest w izoflawony, które swoją budową przestrzenną przypominają estrogeny, dzięki czemu wykazują powinowactwo do ich receptorów. wykazują one działanie proestrogenne. Związki te kontrolują aktywność enzymów oraz wpływają na podział i wzrost komórek. Stymulują produkcję kwasu hialuronowego, zapewniającego skórze odpowiednie nawilżenie i elastyczność. Charakteryzują się także bardzo silnymi właściwości antyoksydacyjnymi. Stosowane w kosmetykach zapobiegają utlenianiu i uszkodzeniu błon komórkowych, hamują działanie enzymów, m.in. kolagenezy rozkładającej włókna podporowe skóry właściwej i wzmacniają naczynia krwionośne. Wykazują ponadto działanie kojące i przeciwzapalne. 

• Wąkrotka azjatycka Centella Asiatica – stymuluje odnowę komórkową, działa przeciwzapalnie, usprawnia mikrokrążenie podskórne, wzmacnia naczynia krwionośne, wzmaga produkcję kolagenu, opóźnia procesy starzenia. Wąkrotka stosowana w preparatach kosmetycznych przeciwdziała uszkodzeniom tkanki skóry podczas procesu starzenia się skóry. Podobnie jak estrogeny, pozytywnie wpływa na syntezę włókien kolagenu. Wspomaga syntezę kwasu hialuronowego, który odpowiada za nawilżenie skóry. Działa regenerująco.  

• Soja  Glycine Soja – ziele soi stosowane w kosmetyce działa nawilżająco, kojąco i wygładzająco. Łagodzi podrażnienia skóry, działa odżywczo i regeneruje tkankę łączną.

• Szałwia lekarska Salvia Officinalis – ekstrakt z liści działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowo. Zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych. Działa odkażająco, przeciwropnie, przeciwzapalnie, odwadniająco i przeciwwysiękowo. Stosowanie wyciągu z liści szałwii lekarskiej polecane jest przy pielęgnacji trądziku i opryszczki. Likwiduje także ropne zapalenia mieszków włosowych.

• Palmitynian tetrapeptydu Palmitoyl Tetrapeptide –  jest to lipidowa pochodna syntetycznego tetrapeptydu o sekwencji - Glicyna - Alanina - Kwas Asparaginowy - Kwas Glutaminowy. Tetrapetyd został połączony z kwasem palmitynowym by zwiększyć jego przenikanie przez naskórek. Składnik ten został zaprojektowany by tłumić produkcję interleukin - chemicznych przekaźników, które uwalniają się przy stanach zapalnych i indukują odpowiedź organizmu, między innymi glikację białek. W wyniku glikacji białek dochodzi do wiązania się cząsteczek węglowodanów z proteinami, co prowadzi to do starzenia się białek. W skórze glikacja białek wpływa na strukturę kolagenu, elastyny i innych protein czego efektem jest pojawianie się zmarszczek, skóra staje się mniej sprężysta, cera traci swój koloryt. Do około 35 roku życia poziom interelukin jest bardzo niski i zwiększa się tylko podczas uszkodzenia tkanki. Po 35 roku życia znaczące poziomy interleukin stwierdzono w plażmie komórkowej nawet gdy nie było stanu zapalnego, komórki stają się mniej zdatne do odnowy i regeneracji.

• D-pantenol - jest składnikiem skóry i włosów. Działa nawilżająco i łagodzi podrażnienia. 
• Sorbitol – substancja nawilżająca i stabilizująca.
• Kwas cytrynowy Citric acid - regulator kwasowości.

Skład INCI: 
Aqua, Dioscorea Villosa Root Extract, Cimicifuga Racemosa Root Extract, Centella Asiatica Extract, Glycine Soja Extract, Salvia Officinalis Extract, Propylene Glycol, Lecithin, D-panthenol, Sorbitol, Trilaureth-4-phosphate, Sodium Carbomer, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Palmitoyl Tetrapeptide 

Wygląd i konsystencja:
Jednorodna, nieprzezroczysta, rzadka ciecz, dopuszczalny niewielki osad

Barwa:
Jasnobeżowa do beżowej

Zapach:
Słaby, delikatny, charakterystyczny dla użytych surowców

 pH wyrobu: 5,30 – 6,80

gęstość 1.0 g/ml 

Zastosowanie:

ABC stosowania liposomów  

Mikroliposomy DHEA stosowane są w kosmetyce pielęgnacyjnej w emulsjach (mleczka, kremy, balsamy) oraz w żelach i płynach pielęgnacyjnych. Niezgodny z wyrobami spirytusowymi oraz detergentowymi. 

Zalecane stężenie w kosmetykach - 3 - 7% (badania dermatologiczne nie stwierdziły niekorzystnego wpływu na cerę nawet przy 50% stężeniu, lecz ze względu na skuteczność działania polecane jest stężenie do 7%)

Zalecane pH gotowego kosmetyku - 4 - 8

Liposomy należy dodawać do gotowej emulsji - w fazie C otrzymywania kremów i mleczek, w temperaturze nieprzekraczającej 40ºC. 

Przechowywanie:
W szczelnie zamkniętych butelkach w temperaturze od 5 do 20ºC 

Opinie o produkcie (1)

16 lutego 2013

Zmieszałam go z 1,5% kwasem hialuronowym i stosowałam z serami olejowymi. Moja cera wygląda znakomicie, więc polecam.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium