Erytruloza - naturalny samoopalacz

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 13,90 zł 13.90
Cena netto: 11,30 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.22222
Producent: -
Kod produktu: A688-3092D

Opis

Głównym związkiem mającym zastosowanie w samoopalaczach jest DHA. Efekt brązowienia skóry jest wynikiem reakcji chemicznej między dihydroksyacetonem a aminokwasami zlokalizowanymi w warstwie rogowej naskórka. To reakcja nieenzymatyczna między grupami aminowymi a grupami karbonylowymi cukrów redukujących. Zachodzi bardzo szybko
i prowadzi do powstania barwnych związków polimerycznych- melanoidów.

Odkryciem ostatnich lat jest erytruloza, będąca związkiem cukrowym, który może zastąpić DHA. W składzie chemicznym jest podobna do DHA i wykazuje podobne właściwości.
Charakteryzuje się przy tym dużo większą stabilnością. Właściwość ta jest przez niektórych uważana za wadę tego związku, ponieważ na pierwsze efekty przebarwienia skóry trzeba czekać około doby. Jednakże dzięki wolniejszemu przenikaniu przez warstwę rogową naskórka możliwe jest równomierne rozprowadzenie preparatu i uzyskanie ładniejszej opalenizny niż w przypadku zastosowania DHA. Wolniejsze, łagodniejsze działanie erytrulozy pozwala na stosowanie jej w kosmetykach naturalnych.

INCI L-erythrulose

Postać:
Lepka ciecz o żółtej lub pomarańczowo- brązowej barwie i charakterystycznym zapachu.

Zastosowanie:
Stosuję się w kosmetykach w celu uzyskania naturalnie wyglądającej, brązowej, jednorodnej opalenizny, trwalszej niż w przypadku DHA.

Cechy:
- brak nieprzyjemnego zapachu po użyciu,
- większa stabilność niż DHA
- kompatybilna z większością składników kosmetycznych,
- bezpieczna dla skóry
Jest łatwo rozpuszczalna w wodzie, można ją wprowadzać do emulsji typu W/O. W kosmetykach jest kompatybilna do 20%, zazwyczaj dodaje się ją w stężeniu 1-5%.
Obecność w recepturze kosmetycznej innych składników zawierających grupy aminowe może zwiększać reaktywność erytrulozy.
Polimery aromatyczne zawierające poliwinylopirolidon (PVP) i aminy trzeciorzędowe, takie jak EDTA również mogą reagować z erytrulozą, chociaż reakcja przebiega wolniej.
Inne surowce, które mogą być łączone z erytrulozą to m.in. zagęstniki, hydrożele (kwas poliakrylowy i jego pochodne), kwasy owocowe (α- hydroksykwasy), nieorganiczne filtry UV (dwutlenek tytanu, tlenek cynku), sole i estry kwasu fosforowego.
Etanol nie ma wpływu na stabilność erytrulozy, ale zaleca się stosowanie go w stężeniu 20-30%.
Ronastar® Silver i Ronastar® Copper od Merck oraz Colorona® Bronze dobrze sprawdzają się w połączeniu z erytrulozą.
Zaleca się, aby inne pigmenty i filtry były stosowane w niskich stężeniach.

Stabilność:
Niska temperatura i niskie pH dobrze wpływają na stabilność erytrulozy.
W roztworach o pH wyższym niż 5.5 erytruloza staje się niestabilna i może uwadniać się do alkoholi alifatycznych.
Erytruloza powinna być przechowywana w temperaturze 4-8oC

Opinie o produkcie (1)

24 stycznia 2019

Zamawiam po raz drugi. Stosuję w następujący sposób: wyciskam do miarki około 50 ml dowolnego balsamu , dodaję do tego ok 5 ml erytrulozy, mieszam szpatułką i normalnie smaruję ciało. subtelna opalenizna pojawia się po ok 24 godz. Następnego dnia to samo. Nadaje fajny , delikatny ciepło brązowy odcień skóry i co najważniejsze- nie smierdzi jak typowy samoopalacz :) Warto przed zastosowaniem wykonać piling. Mogłaby być sprzedawana w wiekszej pojemności. Polecam.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl