Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Ekstrakt z zielonej herbaty

Ekstrakty roslinne
4.95
PLN
Ekstrakt z zielonej herbaty
Ekstrakt z zielonej herbaty 1 4.20539
Ekstrakt z zielonej herbaty
out_of_stock
Dostępność:
brak towaru
Cena: 4,95 zł
Cena netto: 4,02 zł
szt.

Standaryzowany ekstrakt z liści herbaty zielonej Camellia Sinensis o zawartości polifenoli na poziomie przynajmniej 95%. Ekstrakt z zielonej herbaty bogaty jest w garbniki, alkaloidy, witaminy z grupy B, witaminy K, C, P oraz sole mineralne.W kosmetyce ekstrakt z zielonej herbaty stosowany jest do pielęgnacji cery zanieczyszczonej suchej, tłustej i trądzikowej. Sprawdza się znakomicie przy problemach z kruchością naczyń, podrażnieniach i poparzeniach słonecznych. Działa regenerująco, tonizująco, hamuje rozwój stanów zapalnych.

INCI Camellia Sinensis Leaf (Green Tea) Extract 

 Ekstrakt w postaci jasnobrązowego proszku łatwo rozpuszczalnego w wodzie. Gęstość nasypowa około 0.5 g / ml (płaska łyżeczka 5.0 ml wazy około 2.5 g)

Zalecane zastosowanie w kosmetykach - do 5%. 

Ekstrakt z zielonej herbaty zawiera między innymi: 

  • Garbniki – np. tanina, epikatechiny (m.in. epilogalusokatechina - EGCG) . Polifenole wykazują działanie ściągające, stosowane przy oparzeniach i krwawieniach. Na powierzchni skóry wytwarzają warstwę ochronną łagodząc stany zapalne. Stosowane zewnętrznie łagodzą uczucie pieczenia, swędzenia. Uszczelniają ścianki kapilar włosowatych.
  • Alkaloidy – np. kofeinę, teofilinę, teobrominę. Alkaloidy mają doskonałe właściwości drenujące - pobudza mikrokrążenie skórne. Dobrze wpływają na zwiotczałą skórę, zmniejszają obrzęki. Kofeina z powodzeniem używana jest w kosmetykach dla suchej i wrażliwej skóry.
  • Witaminy z grupy B - tamina, ryboflawina, kobalamina. Tamina jest pomocna przy pielęgnacji cery skłonnej do łojotoku, trądziku pospolitego i różowatego i świądu skóry. Ryboflawina reguluje procesy rogowacenia skóry. Stosowana przy trądziku i łojotokowym zapaleniu skóry. Zapobiega wypadaniu włosów.
  • Witaminę K - Zastosowanie w kosmetykach ogranicza się głównie do kosmetyków przeznaczonych do cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym. Witamina K wzmacnia ściany naczyń włosowatych, ogranicza rumień, zmniejsza cienie pod oczami.
  • Witaminę C - jeden z najefektywniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, efektywnie chroni komórki skóry przed atakiem wolnych rodników, uczestniczy w syntezie elastyny i kolagenu, zapewnia delikatne działanie przeciwbakteryjne.
  • Witaminę P (często nie jest ona uznawana za witaminę) - zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, działanie przeciwobrzękowe, działanie antyoksydacyjne.
  • Sole mineralne - fluor, żelazo, magnez, mangan, potas, wapń, fosfor, cynk.

 Ekstrakt z zielonej herbaty jest stosowany w kosmetykach antyaging, antycelulitowych, tonizujących, przeciwzmarszczkowych, przeciwtrądzkiowych, w produktach do higieny intymnej, w produktach po opalaniu łagodzących podrażnienia, w produktach do pielęgnacji cery naczynkowej, w produktach do pielęgnacji włosów tłustych, przetłuszczających się i skłonnych do łupieżu ze względu na następujace właściwości:

  • przeciwrodnikowe (polifeonole mają nawet dwustukrotnie  mocniejsze działanie antyutleniające niż witamina E)
  • działanie ściągające
  • udrażniające
  • ochronne, łagodzące
  • nawilżające
  • bakteriobójcze
  • słaby, naturalny filtr UV ponadto wzmaga syntezę melaniny
  • normalizujące działanie gruczołów łojowych

W przypadku pielęgnacji skóry z problemami naczynkowymi polecane jest równoczesne stosowanie trzech ekstraktów - z zielonej herbaty, z miłorzębu oraz z soi.  

Przechowywanie
Surowiec należy przechowywać w suchym miejscu, chroniąc przed wpływem bezpośredniego światła słonecznego. 

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (1)

malina 2011-04-14 Archiwum
3 października 2011

Dodałam ekstrakt z zielonej herbaty do hydrolatu cytrynowego- super połączenie, moja buzia to lubi;)


Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl