W nowoczesnych kosmetykach wosk pszczeli nie znajduje zastosowania jako samodzielny emulgator ponieważ kremy te są bardzo tłuste. Używa się go jedynie jako stabilizatora emulsji z nowoczesnymi emulgatorami albo w ogóle zastępuje sztucznymi stabilizatorami emulsji. Kremy z woskiem pszczelim mają podobne zastosowanie jak kremy lanolinowe. Zamiast wosku pszczelego można użyć wosku Candelilla w ilości 1/2 wosku pszczelego. Tak jak wszystkie domowe kremy produkt ten nalezy przechowywać w lodówce przez maksimum dwa tygodnie.
Sposób otrzymania - dokładnie jak w Krok Po Kroku.
Łyżeczka - duża płaska miarka - 5 ml,
1/2 Łyżeczki - mała płaska miarka - 2.5 ml
Ogólny przepis na krem z woskiem pszczelim.
Składniki fazy A (olejowej) - około 65%
10 % wosku pszczelego
45 % oleju (lub 40% oleju i 5% w fazie C)
Składniki fazy B (wodnej) około 45%
Jeżeli dodajemy składniki rozpuszczalne w wodzie to odejmujemy je od ilości potrzebnej wody dotyczy to także fazy C np.
6% gliceryny
5% D-pantenolu
34% woda lub hydrolat
lub
6% gliceryny
5% D-pantenolu
29% woda lub hydrolat
5% w fazie C
Składniki fazy C wrażliwe na podgrzewanie do 10%
- rozpuszczalne w wodzie - 5%
- rozpuszczalne w olejach - 5%
Powyższe składniki dodajemy jak krem się już trochę ochłodzi, intensywnie mieszając.
Krem na obrzęknięte stopy z arniką.
Składniki fazy A (olejowej)
50 g maceratu z arniki (ok. 55ml)
12 g wosku pszczelego (3 łyżeczki)
Składniki fazy B (wodnej)
7 g - 2 płaskie łyżeczki mocznika
0.5 g - szczypta - 1/4 małej łyżeczki alantoiny
42.5 ml wody lub hydrolatu