Krem z mocznikiem 30 % i kwasem mlekowym 3.5 %

Jest polecany dla szczególnie suchej skóry z tendencją do rogowacenia i łuszczenia, zwłaszcza stóp i łokci, przy takich chorobach jak łuszczyca czy cukrzyca. Działa intensywnie nawilżająco, zmiękczająco
i przeciwzapalnie. Należy stosować go miejscowo na nadmiernie zrogowaciałe stopy, kolana, łokcie.

 

Receptura:

Składnik

Stężenie [ % ]

Dla 50 g kremu

Waga [ g ]

Objętość

A - Faza olejowa 35 %

MGS

3

1,5

ok. 1/2 Łyżeczki

Alkohol cetylowy

4

2,0

ok. 1 Łyżeczka

Skwalan z oliwy z oliwek

5

2,5

ok. 1/2 Łyżeczki

Lanolina

9

4,5

ok. 1 Łyżeczka

Masło Shea rafinowane

14,0

7,0

ok. 2 Łyżeczki

B - Faza wodna 65 %

Hydrolat z krwawnika

25

12,5

ok. 2 i 1/2 Łyżeczki

Mocznik

30

15

ok. 5 Łyżeczek

Kwas mlekowy 70 %

5

2,5

ok. 1/2 Łyżeczki

Gliceryna

5

2,5

ok. 1/2 Łyżeczki

Opcjonalnie

Alantoina

0,5

szczypta

FEOG

1

0,5

ok. 8 Kropli

Olejek eteryczny

0,5

Kilka kropli

Skrobia

Pół łyżki

 

Łyżeczka -  duża płaska  miarka - 5 ml,

1/2 Łyżeczki - mała płaska miarka - 2.5 ml

Do odmierzania większych ilości płynów polecamy cylindry miarowe.

 

Wykonanie:

 

! Ważne, aby przed wykonaniem jakiegokolwiek kosmetyku założyć jednorazowe rękawiczki ochronne i zdezynfekować narzędzia pracy: łyżeczki do odmierzania, zlewki itp. Jest to pomocne przy uzyskiwaniu produktu wolnego od zanieczyszczeń i bakterii.

 

  1. Przygotowujemy łaźnię wodną - stawiamy garnek z wodą na kuchence i podgrzewamy.
    Należy wybrać garnek na tyle szeroki, aby później zmieściły się w nim obydwie zlewki. Poziom wody powinien wynosić około 2 - 3 cm.
  1. Do pierwszego naczynia (np. zlewki szklanej 50 ml) odmierzamy składniki fazy A (olejowej):

- MGS:                               1,5 g – ok. 1/2 łyżeczki
- Alkohol cetylowy:              2,0 g – ok. 1 łyżeczka
- Skwalan z oliwy z oliwek:    2,5 g – ok. 1/2 łyżeczki
- Lanolina:                          4,5 g – ok. 1 łyżeczka
- Masło Shea rafinowane:     7,0 g – ok. 2 łyżeczki

  1. Do drugiego, większego naczynia (np. zlewki szklanej 100 ml) odmierzamy składniki fazy B (wodnej):

- Hydrolat z krwawnika:       12,5 g – ok. 2 i 1/2 łyżeczki
- Mocznik:                          15 g – ok. 5 łyżeczek
- Kwas mlekowy 70 %:        2,5 g – ok. 1/2 łyżeczki
- Gliceryna:                         2,5 g – ok. 1/2 łyżeczki
- Ewentualnie alantoina:       szczypta             

  1. Umieszczamy obydwa naczynia w łaźni wodnej. Ogrzewamy je tak długo, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Należy unikać przegrzania substancji.
  1. Naczynia wyjmujemy z łaźni wodnej

  2. Mierzymy pH fazy wodnej przy pomocy papierków lakmusowych. Powinno wynosić około 3,5.
  • Jeśli wyjdzie zbyt niskie, można podwyższyć je wodorowęglanem sodu. Należy dodać jego małą porcję, wymieszać, zmierzyć pH. W razie potrzeby czynność powtórzyć.
  • Jeśli wyjdzie zbyt wysokie, można obniżyć je kwasem mlekowym. Należy dodać jego małą porcję, wymieszać, zmierzyć pH. W razie potrzeby czynność powtórzyć.
  1. Podczas intensywnego mieszania (najlepiej mieszadełkiem) do fazy B (wodnej) wlewamy fazę A (olejową). Krem mieszamy tak długo, aż się schłodzi i zgęstnieje.
  1. Dodajemy ewentualne dodatki:
  • Jeśli chcemy używać kremu przez czas dłuższy niż 2 - 3 tygodnie, możemy dodać konserwant FEOG (ok. 8 kropli).
  • Dla zmniejszenia odczucia tłustości można dodać łyżkę skrobi (pół łyżki na 50 ml kremu).
  • Dla polepszenia zapachu  można dodać kilka kropli olejków eterycznych (krem ma kwaśny zapach).
  1. Za pomocą łyżeczki przenosimy zawartość do opakowania na krem.

Uwagi:

  • Osoby wrażliwe na zapach, mogą zastosować hydrolat z jagodliny wonnej Ylang-Ylang
    zamiast hydrolatu z krwawnika. Nieco zmieni to właściwości kremu.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium