Roślinne surowce kosmetyczne to fundament nowoczesnej i naturalnej pielęgnacji skóry. Wyciągi roślinne są bogatym źródłem substancji aktywnych biologicznie, które są bliskie człowiekowi ze względu na swoją naturalną strukturę chemiczną. Dzięki temu wykazują doskonałe właściwości kosmetyczne, wspierając zdrowie i piękno skóry w sposób harmonijny i skuteczny.

Wyciąg z bidens pilosa - “zielony retinol roślinny”
Wyciąg z bidens pilosa - “zielony retinol roślinny”
INCI: Aqua, Glycerin, Bidens Pilosa Extract, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate
Retinol jest znany ze swoich wspaniałych właściwości odmładzających, regulujących proces keratynizacji, dzięki czemu doskonale sprawdza się w walce nie tylko ze zmarszczkami i wiotkością, ale też z trądzikiem i przebarwieniami. Są jednak osoby, którym retinol może służyć mniej ze względu na to, że może mniej lub bardziej podrażniać, nie mogą go stosować także osoby w ciąży. Z pomocą przychodzi ALTERNATYWA DLA RETINOLU, czyli BIDENS PILOSA - wyciąg z uczepu owłosionego. Okazuje się, że ma podobne działanie do retinolu w odmładzaniu, jak i w łagodzeniu zmian skórnych, jak trądzik, a przy tym w ogóle nie podrażnia.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z liści miłorzębu japońskiego
Wyciąg z liści miłorzębu japońskiego
Wyciąg działa pobudzająco i wzmacniająco na układ krążenia, polepsza ukrwienie, wzmacnia system naczyń krwionośnych, jest bardzo silnym antyoksydantem. Jest stosowany głównie ze względu na wzmacnianie tkanki łącznej skóry - hamuje proces starzenia się skóry. Poza produktami anty-aging jest on powszechnie stosowany w preparatach antycellulitowych, ujędrniających, rozjaśniających cienie pod oczami, do pielęgnacji cery naczynkowej.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg ze spiruliny
Wyciąg ze spiruliny
INCI: Glycerin, Aqua, Spirulina Platensis Extract , benzyl alcohol, ethylhexylglycerin
Spirulina to glon o szerokim spektrum działania, znany ludzkości od dawna. Zawiera zestaw doskonale przyswajalnych składników aktywnych, w tym ponad 50% aminokwasów, siarkę, witaminy z grupy B, witaminę K, cynk, chlorofil, fikocyjaninę itd.
Doskonale sprawdza się przy cerach dojrzałych- działa przeciwzmarszczkowo i ujędrniająco, świetnie pielęgnuje cerę trądzikową, a dzięki zawartości witaminy K uszczelnia naczynka, zatem będzie świetna także dla cery naczynkowej. Wspomaga gojenie się skóry, łagodzi alergie, stany zapalne oraz podrażnienia. Dzięki zawartości antyoksydantów może pomóc w opóźnieniu procesu siwienia i łysienia androgenowego.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z jeżówki elektrycznej
Wyciąg z jeżówki elektrycznej
INCI: Glycerin, Aqua, Acmella oleracea extract, sodium benzoate, sorbiniane potassium
Wyciąg z jeżówki elektrycznej (Acmella oleracea) jest wyjątkowy, ponieważ pochodzi z rośliny, która jest przedstawicielem grupy gatunków z rodziny astrowatych i zawiera spilantol – substancję należącą do grupy alkiloamidów. Stosowany zewnętrznie zmniejsza napięcie mięśniowe, powodując tym samym redukcję zmarszczek mimicznych twarzy. Dzięki badaniom należy przyznać, że jest bezpieczną alternatywą dla botoksu. Dodatkowo wyciąg ten wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne.
Postać: wyciąg wodno-glicerynowy.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z bluszczu
INCI: Glycerin, Aqua, Hedera helix Extract, benzyl alcohol, ethylhexylglycerin
Wyciąg z bluszczu (Hedera helix) wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, rozkurczowe, przeciwbólowe. Ma ogromną zdolność przenikania w głębsze warstwy skóry, drenuje tkanki, aktywizując przepływ limfy. Hedragenina, czyli flawonoid zawarty w wyciągu powoduje nadaktywność komórek, co oznacza zwiększenie zapotrzebowania na energię a co za tym idzie spalanie nadmiaru tłuszczu. Saponiny z kolei przyspieszają usuwanie tłuszczu i toksyn nagromadzonych w tkance skórnej. Surowiec ten poprawia wchłanianie innych składników zawartych w kosmetykach. Stosuje się go głównie w kosmetykach odchudzających i antycellulitowych. Sprawdza się także przy skórach z ŁZS i trądzikiem, gdyż działa przeciwzapalnie. Wpływa pozytywnie na porost włosów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z henny
Wyciąg z henny
INCI: Glycerin, Aqua, Lawsonia Inermis Extract , benzyl alcohol, ethylhexylglycerin
Henna jest naturalnym barwnikiem pochodzenia roślinnego, powstaje ze sproszkowanych liści i pędów lawsonii bezbronnej.
Henna doskonale nadaje się do farbowania włosów ton w ton - bez znaczących zmian koloru. Efektownie prezentuje się na włosach ciemnoblond, brązowych, czarnych.
Działa powierzchniowo zostawiając warstewkę koloru, która chroni włosy przed czynnikami zewnętrznymi. Uzyskany efekt kolorystyczny zależy w znacznym stopniu od naturalnego odcienia włosów. Wyciąg z henny może nieznacząco wpłynąć na kolor włosów (stosowany w zalecanym stężeniu do 5%).
Zapewnia odżywienie włosów, połysk, wzmocnienie, ochronę przed zanieczyszczeniami, a dodatkowo reguluje wydzielanie sebum
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z owocu maliny
Wyciąg z owocu maliny
Owoce malin są bogatym źródłem cukrów, kwasów owocowych (cytrynowy, jabłkowy, askorbinowy, winowy), witamin A, z grupy B, C i E, soli mineralnych (potas, wapń, cynk, miedź, żelazo, mangan, magnez, fosfor, sód), związków śluzowych i pektyn. Wyciąg z owoców malin odświeża, łagodzi podrażnienia poprawia wygląd skóry, wzmacnia ją. Kosmetyki z ekstraktem z malin wygładzają skórę, zapobiegają nadmiernemu wydzielaniu łoju, zapewniają skórze zdrowy wygląd. Polecane przy cerze tłustej i mieszanej. Wyciąg z owoców malin odświeża, łagodzi podrażnienia, poprawia wygląd skóry, wzmacnia ją.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z aceroli
Wyciąg z aceroli
Dzięki zawartości dużej dawki witaminy C acerola działa na skórę wielokierunkowo- antyoksydacyjnie, stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, uszczelnia naczynia krwionośne. W związku z tym świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry z oznakami starzenia i zmęczenia, z utratą jędrności, naczyniowej i z przebarwieniami.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z owocu granatu
Wyciąg z owocu granatu
Dzięki zawartości ogromnej ilości związków, jak przeciwutleniacze, witaminy- C i K, potas, cynk, miedź, żelazo jest remedium na problemy starzejącej się skóry. Prócz działania odmładzającego wykazuje również działanie nawilżające, kojące, przeciwzapalne, redukujące przebarwienia. Nadaje się do każdego rodzaju cery, również trądzikowej.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z alg brunatnych
Wyciąg z alg brunatnych
Algi brunatne Ascophyllum nodosum pochodzą z czystych, głębokich wód oceanicznych. Organizmy te zawierają pełną gamę składników odżywczych, soli mineralnych i witamin. Algi brunatne dostarczają makro i mikroelementy (m.in. wapń, magnez, sód, potas, siarka, fosfor, jod, miedź, cynk, selen), polisacharydy, tłuszcze (wraz z niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi NNKT), witaminę C, E, K, witaminy z grupy B, prowitaminę A. Ascophyllum nodosum znajdują zastosowanie między innymi w produktach anty-aging, łagodzących podrażnienia, do pielęgnacji po kąpielach słonecznych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z propolisu
Wyciąg z propolisu
Pszczele preparaty wykazują wiele drogocennych właściwości pielęgnacyjnych. Działają m.in. bakteriobójczo, regenerująco i ochronnie. Propolis, inaczej kit pszczeli to substancja pochodzenia żywicznego. Pszczoły korzystają z niej do uszczelniania zewnętrznych ścian ula. Ma ona chronić przed drobnoustrojami, dlatego ma silne właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Jednocześnie wykazuje wiele właściwości odżywczych. Propolis reguluje pracę gruczołów łojowych, dlatego wskazany jest szczególnie dla skóry tłustej, mieszanej i trądzikowej, ale nie tylko- ze względu na odżywcze, regenerujące i ochronne właściwości warto sięgnąć po wyciąg z propolisu w przypadku wszystkich typów cer.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z kwiatów nagietka
Wyciąg z kwiatów nagietka
Od bardzo dawna nagietek ceniony jest za swoje doskonałe właściwości lecznicze, Wyciąg z nagietka jest bogaty we flawonoidy oraz karoteny. Przyśpiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia, przeciwdziała łuszczeniu się. Posiada działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Sprawdza się m.in. przy takich problemach, jak: drobne rany, spierzchnięta skóra, oparzenia, użądlenia, wysypki, trądzik.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z liści jęczmienia
Wyciąg z liści jęczmienia
Jęczmień zawiera szereg witamin: B, C, E, K, jak również składników mineralnych: wapń, fosfor, cynk, potas, mangan, dzięki czemu ma wysoką wartość nie tylko dietetyczną, ale i kosmetyczną. Działa odżywczo, antyoksydacyjnie, wygładza, rozjaśnia, ujędrnia suchą, zwiotczałą cerę. Wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i spłyca zmarszczki. Doskonale nawilża, spowalnia procesy starzenia się skóry, dostarcza naturalnych witamin i mikroelementów, wzmacnia odporność immunologiczną skóry. Zalecany jest do wszystkich typów cery.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z amli
Wyciąg z amli
Owoce amli wykazują działanie antywirusowe, antybakteryjne i ściągajace. Są naturalnym, bardzo skutecznym antyoksydantem, bogatym w witaminę C. Zawierają także cytokininy (najwięcej zeatyny)., dzięki czemu poprawiają jędrność i elastyczność skóry. Amla wzmacnia też włosy zapobiegając ich wypadaniu i stymulując ich wzrost. Doskonale wpisuje się w pielęgnacji cery dojrzałej, zmęczonej, pozbawionej blasku, jak i włosów z tendencją do nadmiernego wypadania.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z kwiatów arniki
Wyciąg z kwiatów arniki
Arnika wykazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, jak i przeciwreumatyczne.
Skutecznie działa na zasinienia, stłuczenia, obrzęki, oparzenia, ukąszenia owadów.
Doskonale sprawdza się przy delikatnej skórze pod oczami, jak i do cery naczyniowej, gdyż uszczelnia naczynia krwionośne.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z owocu arbuza
Wyciąg z owocu arbuza
Arbuz jest bogatym źródłem antyoksydantów, likopenu, potasu, magnezu, fosforu i żelazu.
Wykazuje działanie tonizujące, złuszczające, oczyszczające i rozświetlające.
Doskonały dla każdego rodzaju skóry.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg ze skrzypu
INCI: Glycerin, Aqua, Equisetum Arvense Extract,benzyl alcohol, ethylhexylglycerin
Skrzyp jest bogaty w krzemionkę, alkaloidy, saponiny flawonoidy, żelazo, potas, fosfor, mangan. Wzmacnia skórę, paznokcie i włosy. Zapobiega wypadaniu włosów, uszczelnia naczynia krwionośne, łagodzi stany zapalne, przyspiesza regenerację skóry.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z pokrzywy
Wyciąg z pokrzywy
INCI: Glycerin, Aqua, Urtica Dioica, benzyl alcohol, ethylhexylglycerin
Pokrzywa bogata jest m.in. w witaminy C, K, E, B2, A, minerały, jak krzem, magnez, żelazo, wapń, mangan, fosfor, cynk oraz chlorofil, kwas mrówkowy, foliowy, lecytynę, serotoninę, garbniki i wiele innych. Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Zapobiega wypadaniu włosów, pomaga pozbyć się łupieżu, ogranicza przetłuszczanie się skóry. Działa również antybakteryjnie, przeciwzapalnie i oczyszczająco.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z owocu rokitnika
Wyciąg z owocu rokitnika
INCI: Glycerin, Aqua, Hippophae Rhamnoides Extract, benzyl alcohol, ethylhexylglycerin
Owoce rokitnika są prawdziwą skarbnicą witamin i innych związków o leczniczym działaniu.
Są przede wszystkim bogate w witaminę C. Jej zawartość jest najczęściej 2–3-krotnie wyższa w porównaniu z owocami czarnej porzeczki. Owoce rokitnika zawierają prawie 200 substancji aktywnie czynnych, w tym również inne witaminy (A, E, F, K, P, B12), flawonoidy, garbniki, antocyjany, makro- i mikroelementy. Wykazuje wielokierunkowe działanie na skórę- opóźnia procesy starzenia się, łagodzi trądzik, poprawia koloryt, łagodzi odparzenia i odmrożenia.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Wyciąg z jeżówki
Wyciąg z jeżówki
INCI: Glycerin, Aqua, Echinacea Angustifolia Extract, benzyl alcohol, ethylhexylglycerin
Postać: wyciąg wodno-glicerynowy o jasnobrązowej barwie
Wyciąg z jeżówki purpurowej chroni skórę przed procesem starzenia stymulując ją do syntezy kolagenu, broni także przed szkodliwym działaniem promieni UV. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, poprawia stan nawilżenia głębszych warstw naskórka, przywraca skórze jej równowagę hydrolipidową, skutecznie łagodzi zmiany zapalne.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
- 1
- |
- 2
Czym są wyciągi roślinne?
Ekstrakty roślinne w kosmetyce to skoncentrowane substancje pozyskiwane z różnych części roślin – liści, kwiatów, korzeni czy owoców. Mogą występować w postaci płynnej lub suchej (proszki). Dzięki zawartości wielu związków czynnych, takich jak witaminy, minerały, antyoksydanty i fitosterole, ekstrakty roślinne wspierają regenerację, nawilżenie i ochronę skóry.
Roślinne surowce kosmetyczne – nasza oferta
W sklepie Zrób Sobie Krem oferujemy szeroką gamę wyciągów roślinnych, które można wykorzystać do tworzenia spersonalizowanych kosmetyków DIY. Oto, jakie ekstrakty w postaci płynnej można, m.in. u nas zamówić:
- Bioferment z aceroli – bogaty w witaminę C, wspomaga produkcję kolagenu i działa antyoksydacyjnie.
- Hydromanil – naturalny składnik nawilżający, który poprawia elastyczność skóry.
- Retinol roślinny – wspomaga regenerację komórek skóry, działa przeciwstarzeniowo.
- Sok z liści aloesu – nawilża, łagodzi podrażnienia i wspiera gojenie się skóry.
- Wyciąg z amli – bogaty w witaminę C, poprawia koloryt skóry i działa antyoksydacyjnie.
- Wyciąg z jeżówki – wzmacnia odporność skóry i wspiera jej regenerację.
- Wyciąg z miłorzębu japońskiego – poprawia mikrokrążenie, działa antyoksydacyjnie.
- Wyciąg z maliny – nawilża i regeneruje skórę, bogaty w witaminy.
- Wyciąg z zielonej herbaty – działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i łagodząco.
Ekstrakty roślinne w kosmetyce - zastosowanie
Wyciągi roślinne można wykorzystać na wiele sposobów w domowej produkcji kosmetyków:
- Kosmetyki do twarzy – dodaj ekstrakty do kremów, serum, toników i maseczek, aby wzbogacić je o cenne składniki odżywcze.
- Kosmetyki do ciała – wzbogacaj balsamy, masła do ciała i peelingi o wyciągi roślinne, aby poprawić nawilżenie, elastyczność i regenerację skóry.
- Kosmetyki do włosów – twórz odżywki, szampony i maski do włosów, dodając ekstrakty roślinne, które wzmacniają włosy, nadają im blask i zdrowy wygląd.
Wyciągi roślinne – sklep zrobsobiekrem.pl
W sklepie Zrób Sobie Krem oferujemy tylko najwyższej jakości ekstrakty roślinne, które zostały starannie wyselekcjonowane, aby zapewnić skuteczność i bezpieczeństwo stosowania. Nasze produkty pochodzą od renomowanych dostawców i są przetestowane pod kątem skuteczności. Dzięki nim możesz tworzyć własne, spersonalizowane kosmetyki, które w pełni odpowiadają potrzebom Twojej skóry. Jeśli masz pytania, zachęcamy do kontaktu. Z przyjemnością pomożemy dobrać surowce do kosmetyków.
Sprawdź nasz wpis blogowy Wyciągi roślinne w kosmetykach - działanie i zastosowanie
