|
Wyciąg z oczaru wirginijskiego
Wodno-glicerynowy wyciąg z liści oczaru wirginijskiego (Hamamelis virginiana) polecany jest do zastosowania w kosmetykach antyseptycznych (przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe działanie tanin) oraz wzmacniających naczynia krwionośne. Zalecany do zastosowania w produktach do pielęgnacji cery wrażliwej, suchej, naczynkowej. INCI Glycerin, Water, Hamamaelis Virginiana Leaf Extract Wodno-glicerynowy ekstrakt z liści oczaru wirginijskiego, w kolorze brązowym, o gęstości 1.3 g/ml.
Zalecane stosowanie - do 5%, surowiec rozpuszczalny w wodzie.
Liście oczaru wirgnijskiego zawierają od 3 do 10% tanin (taniny galusowe, skondensowane katechole, procyjanidole i taniny hydrolizowane - hamamelitany), olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy fenolowe, cholinę i inne składniki aktywne.
W tradycyjnej medycynie indiańskiej liście oczaru (wywary z liści oraz kory) wykorzystywane są wewnętrznie na biegunki, krwotoki odbytnicze, krwotoki układu pokarmowego. Zewnętrznie stosowane przy zapaleniach, nowotworach i ranach skóry oraz przy naderwanych mięśniach i innych kontuzjach.
Zastosowanie w kosmetykach
Ektrakt z oczaru wirginijskiego stosowany jest w kosmetykach ze względu na:
Przechowywanie
Wyciąg należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Opinie o produkcie (0) |
|

