|
SAP - Witamina C
INCI Sodium Ascorbyl Phosphate Stabilna postać witaminy C - sól sodowa monofosforanu kwasu askorbinowego. Postać Suchy, biały proszek (nie zawiera konserwantów), łatwo rozpuszczalny w wodzie, tworzy roztwory nawet w stosunku 1:1 (50%). Najbardziej stabilna w kosmetykach o pH powyżej 6.5. Sól sodowa monofosforanu kwasu askorbinowego jest prowitaminą – by mogła działać jak witamina C musi ulec reakcji hydrolizy (odłączenia grupy fosforanowej) katalizowanej przez fosfatazy. Enzymy te występują w skórze i tam następuje aktywacja, przekształcenie do postaci aktywnej witaminy C. Zastosowanie SAP umożliwia wprowadzenie wyższych stężeń witaminy C bez efektu podrażnienia w porównaniu ze stosowaniem czystego kwasu askorbinowego. Zastosowanie Użycie witaminy C (w szczególności SAP) w kosmetykach pozwala na uzyskanie wyższych stężeń kwasu askorbinowego w skórze właściwej niż w porównaniu z przyjmowaniem doustnych suplementów diety wzbogaconych o tę witaminę. Zalecane jest łączenie witaminy C i witaminy E by wzmóc ich działanie (w połączeniu wykazują wyższe aktywności przeciwutleniające niż gdy są osobno). Witamina C działa w roztworach wodnych, natomiast witamina E w olejach. Cechy witaminy C Zalecany poziom aplikacji: Jako środek aktywny – do 10% (np. w kremach rozjaśniających) Dodawać do kosmetyków w temperaturze 40-45°C Stosować środki chelatujące np. kwas laktobionowy, glukonolakton lub EDTA w celu zabezpieczenia witaminy C przed jonami metali. Produkt powinien mieć pH powyżej 6 Duża płaska łyżeczka (5 ml) waży 2.50 g (1 ml waży 0.50 g) Przykładowe zastosowanie: Serum 10% SAP + HA + All in one + pantenol Serum z SAP (witamina C) + witamina E + marchewkaOpinie o produkcie (1) |
|


Kasia
Serum z witaminą C SAP jak dla mnie działa naprawde świetnie ładnie rozjasnia i ujednolica koloryt skóry. Nie powoduje żadnych podraznień ani nie wywołuje żadnych alergii.