|
Olej z ogórecznika lekarskiego NATURALNY
INCI: Borago Officinalis Seed Olej otrzymuje się z Ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis L.) Jest to roślina jednoroczna. Pochodzi z krajów środziemnomorskich. W Polsce uprawiany, czasami występuje w formie zdziczałej, jako chwast. Koncentracja w kosmetyku 100 %, zazwyczaj dodaje się go 5-15% do już gotowych kremów, jako substancje aktywną. Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę. Postać Olej z ogórecznika ma ciemno zielone do brązowego zabarwienie. Jest olejem nie odpornym na ciepło. Nie podgrzewać ponad 65oC Skład - kwas gammalinolenowy (GLA), - flawonoidy (kwercetynę, izoramnetynę, kemferol) - garbniki, - śluz, - kwasy organiczne (askorbinowy, jabłkowy, cytrynowy), - sole mineralne, - saponiny Zastosowanie Polecany jest skórze bardzo suchej, popękanej, wrażliwej i łuszczącej się. W kremach przeciwzmarszczkowych. Polecany do skóry dojrzałej, suchej, zniszczonej opalaniem. Działa regenerująco i odmładzająco, poprawia elastyczność skóry, ujędrnia. Olej ten reguluje wilgotność skóry, regeneruje ją, łagodzi swędzenie. Zawartość kwasów organicznych może podrażniać skórę żle reagującą na kwasy organiczne zaleca się mieszanie z innymi olejami np. jojobą GLA jest prekursorem prostaglandyny, odpowiadającej za prawidłowy stan skóry. Brak GLA oznacza zatem suchą, zwiotczałą skórę, skłonną do przedwczesnego marszczenia, przebarwień i podrażnień. Kwas gammalinolenowy zapewnia skórze właściwą odporność, a zaaplikowany bezpośrednio w skórę, odmładza ją. Ma również kolosalne znaczenie w leczeniu różnego rodzaju dolegliwości skórnych (sucha skóra, podrażnienia, egzema, wypryski, łojotokowe zapalenie skóry, niektóre rodzaje łuszczycy itp.). Liczba zmydlania 190 mg KOH / g oleju Przechowywanie Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce. Opinie o produkcie (0) |
|

