Promocje

Dinozaury 31,90 zł 39,90 zł

Koliber 31,90 zł 39,90 zł

Koło i prostokąt 31,90 zł 39,90 zł

Koń 31,90 zł 39,90 zł

Krokodylek i żółwik 31,90 zł 39,90 zł

Kura 31,90 zł 39,90 zł

Kwiaty 31,90 zł 39,90 zł

Lotos 31,90 zł 39,90 zł

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

 

Kosmetyki naturalne. Surowce
i półprodukty kosmetyczne.

ZRÓB SOBIE KREM
Najlepsze z natury

Olej z nasion Baobabu NATURALNY

Dostępność:
brak towaru
Wysyłka:
w następny dzień roboczy
Cena: 5,94 zł
Cena netto: 4,83 zł
szt.

INCI Adansonia Digitata Seed Oil

Kraj pochodzenia - KENIA 

Olej tłoczony jest na zimno z nasion baobabu z owocu zwanego małpim chlebem (są przysmakiem pawianów). Świeży owoc baobabu jest bardzo bogaty w witaminy, posiada witaminy z grupy B i nawet więcej witaminy C niż pomarańcze. Z nasion tłoczony jest olej i ponadto otrzymuje się z nich mączkę. Z miąższu można przyrządzać desery, z całych owoców sosy i napoje. 

Olej z baobabu nazywany jest skrytym sekretem Afryki.  Nasiona zawierają około 30% oleju, który przeznaczony jest szczególnie do pielęgnacji cery suchej, zniszczonej. Znajduje zastosowanie w mleczkach i kremach oraz jako olej do masażu. Jest to jeden z najtrwalszych olei - jest bardzo odporny na jełczenie. Olej zawiera witaminy A, E, D i F.

Olej z baobabu podobie jak olej awokado, głęboko penetruje skórę, mocno nawilża i wygładza. Ze względu na wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów olej polecany jest do cery zniszczonej, suchej, wrażliwej. Olej z baobabu używany jest w Afryce by chronić skórę przed surowymi pustynnymi warunkami.  

Właściwości oleju:

  • Nawilżanie skóry i włosów
  • Bardzo łatwo się wchłania
  • Zwiększa elastyczność skóry
  • Wspomaga regenerację komórek, znajduje zastosowanie przy bliznach
  • Wspomaga leczenie eczemy, łuszczycy
  • Zmniejsza ból przy oparzeniach, ułatwia regenerację naskórka

 Koncentracja w kosmetyku

Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę. 

Postać

Złoty olej z bardzo miłym orzechowym zapachem. 

Zastosowanie
Olej z baobabu znajduje zastosowanie jako środek nawilżający, zmiękczający, wygładzający i regenerujący w kosmetykach Anti-aging, preparatach po opalaniu, po peelingach, w preparatach do pielęgnacji skóry suchej i zniszczonej. 

Liczba zmydlania 140 mg NaOH / g oleju

Przechowywanie
Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce (Uwaga - w lodówce olej tężeje).

Opinie o produkcie (1)

Joanna Tworzydło
16-02-2012 21:45:23

Zapach oleju nie przeszkadza. Olej działa jako fantastyczny balsam do ciała. Doskonale nawilża i uelastycznia mi skórę.

Kosmetyki mineralne

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Sklep internetowy Shoper.pl