INCI Elaeis Guineensis (Palm) Kernel Oil
Olejowiec gwinejski, palma olejowa (Elaeis guineensis), występuje dziko w zachodniej Afryce, obecnie szeroko uprawiany w Azji i Ameryce Południowej. Tłuszcz z pestek otrzymuje się przez oddzielenie pestek od tłuszczowej owocni, po czym pestki rozbija się, wyjmuje z nich nasiona i suszy. ze zmielonych i podgrzanych nasion wyciska się tłuszcz.
Koncentracja w kosmetyku
Do 100%
Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę.
Postać
Olej o temperaturze pokojowej ma wygląd twardego, białego lub lekko żółtego tłuszczu o neutralnym, przyjemnym zapachu. Topi się w temperaturze 26-30°C. Otrzymany przez tłoczenie na zimno nasion palmy olejowej. Odporny na wysokie temperatury.
Skład oleju
- kwas laurynowy,
- kwas mirystynowy,
- kwas oleinowy,
- kwas palmitynowy
- kwas stearynowy,
- kwas linolowy.
Zastosowanie
Olej palmowy ma zbliżone właściwości jak olej kokosowego. Używany jako czysty olej do ciała lub do masażu, jako dodatek do kosmetyków przy bardzo suchej, dojrzalej, pękającej skórze.
Do produkcji mydeł metodą na gorąco i transparentnych. Nadaje mydłą twardość i trwałość. Mydła z dodatkiem tego oleju wspaniale się pienią i są śnieżno białe. Wspaniały efekt daje wymieszanie oleju palmowego z kokosowym. W celach pielęgnacyjnych 35% oleju palmowego w mydle jest wystarczające.
Liczba zmydlania 175 mg NaOH / g oleju
Przechowywanie
Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.
Przykładowe receptury:
Mydła transparentne - glicerynowe