|
Olej lniany ORGANICZNY
INCI: Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil Olej ten otrzymuje się poprzez tłoczenie na zimno małych, brązowych nasion otrzymywanych z lnu zwyczajnego Linum Usitatissimum. Len jest rośliną włóknodajną i oleistą pochodzi z Bliskiego Wschodu, jest to roślina użytkowa uprawiana od kilku tysięcy lat. Oferowany pezez nas olej pochodzi z Argentyny. Produkt posiada Certyfikat organizacji Soil Association
Koncentracja w kosmetyku Do 70 % Postać Olej o żółtawym do złoto żółtego zabarwieniu i intensywnym charakterystycznym zapachu Jest olejem nie odpornym na ciepło. Nie podgrzewać! Skład - kwas alfa-linolenowy, - kwas linolowy, - kwas oleinowy, - nasycone kwasy tłuszczowe - witaminę E. Zastosowanie Stosowany jako dodatek do olejków do ciała, przeznaczony dla skóry tłustej, pękającej, skłonnej do zapaleń. Olej lniany zastosowany na skórę działa przeciwzapalnie, rozmiękczająco, przeciwświądowo; pobudza procesy regeneracji skóry właściwej i naskórka, rozmiękcza strupy, przyśpiesza gojenie oparzeń, odleżyn, owrzodzeń, ropni. Działa przeciw tworzeniu zaskórników. Znakomity do pielęgnacji skóry i warg. Okłady z ciepłego oleju lnianego polecane są na duże i bolesne zmiany trądzikowe. Olejowe kąpiele włosów: (olej lniany wcierać w skórę i we włosy, potem zmyć łagodnym szamponem): Stosuje się przy wypadaniu włosów, rozdwajaniu końcówek i łamliwość włosów, uszkodzeniu włosów zabiegami fryzjerskimi. Także przy łuszczycy we włosach, łupieżu suchym. Czysty olej lniany nie poleca się do masażu, gdyż w wyższych stężeniach powoduje wysuszanie skóry. Zaleca się go mieszać z innym olejem roślinnym (np. jojoba). Olejowe serum oczyszczająco-regenerujące 1% L.H.A. + Taman + Len + Awokado
Przykładowe receptury:
Opinie o produkcie (1) |
|


GJ
Olej ma delikatny zapach herbaty z cytryną/moczu, ale nie jest przykry. Świetnie nadaje się w połączeniu z korundem dla cery trądzikowej. Zmniejsza wypryski-wulkany. Warto robić z niego ciepłe okłady na bolące zmiany trądzikowe. Działa w stopniu zadowalającym. POlecam