|
Olej Babassu RAFINOWANY / ORGANICZNY
Olej / masło o temperaturze topnienia zbliżonej do temperatury skóry, znajduje zastosowanie jako bazowy surowiec do produkcji maseł do masażu. Nadaje produktom właściwości zmiękczających, nawilżających oraz odbudowuje warstwę lipidową skóry, zalecane jest do produktów anty-aging. Olej uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion - orzechów brazylijskiej palmy Cohune. Olej posiada certyfikat Ecocert dopuszczający go do stosowania w kosmetykach naturalnych i ekologicznych. INCI Orbignya Cohune Seed Oil
Postać Białe, miękkie masło o delkiatnym, charakterystycznym zapachu. Temperatura topnienia 20-30ºC. W wyzszych temperaturach jest przezroczystym olejem.
Olej jest tłoczony na zimno a następnie oczyszczony tradycyjnymi metodami (bez użycia rozpuszczalników) dzięki czemu jest zaakceptowany przez Ecocert do stosowania w kosmetykach naturalnych.
Stężenie w kosmetykach
Może być stosowany bezpośrednio na skórę.
Olej nie powoduje podrażnień, nie powoduje alergii, nie jest toksyczny.
Zastosowanie w kosmetykach
Olej babassu jest podobny w składzie do oleju kokosowego. Ze względu na wysoką zawartość kwasu laurynowego masło idealnie topi się na ludzkiej skórze. Olej babassu bardzo szybko się topi na skórze i łatwo w nią wchłania nie pozostawiając uczucia tłustości. Jest doskonałym emolientem, w kremach i mleczkach spełnia także rolę stabilizującą emulsję, zwiększa rozsmarowywalność produktu kosmetycznego W produktach do pielęgnacji włosów olej babassu wnika w strukturę włosa i wygładza go, ułatwia rozczesywanie i zabezpiecza przed rozdwajaniem końcówek. Przykładowe zastosowanie oleju babassu:
Przechowywanie:
Masło przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Opinie o produkcie (0) |
|

