INCI: Helianthus Annuus Seed Oil & Arnica Montana Extract
Opakowania 15, 30, 65, 120 ml
Skład
Olejowy ekstrakt otrzymany z suchych kwiatów Arniki górskiej (z organicznego źródła) macerowany w oleju słonecznikowym zimnotłoczonym (z organicznego źródła) w proporcjach 1:10.
Kwiat arniki zawiera: flawonoidy, cynarynę - 0,05%, olejek eteryczny - ok. 0,15%, a w nim tymol, związki trójterpenowe, cholinę - ok. 0,1%, betainę, arnifolinę, karotenoidy, kwasy tłuszczowe, kwas galusowy, kw. kawowy, kw. chlorogenowi inne.
Postać
Olej jest ciemny żółto-zielono-brązowy. O charakterystycznym lekko aromatycznym zapachu.
Zastosowanie
Dodawany do kosmetyków jako substancja aktywna w ilości do 15%.
Wyciąg z arniki dodaje się do płynów, kremów do twarzy, maseczek oraz kremów do stóp. Działa przeciwzapalnie, regenerująco, łagodzą podrażnienia, oczyszczają, zmniejszają obrzęki. Stosowane w preparatach kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji cery z tendencjami do rozszerzania i pękania naczyń krwionośnych oraz przy zanieczyszczonej tłustej skórze. Także w kremach pod opuchnięte oczy.
Uwagi: Wyciąg z Arniki może uczulać. Nie stosować na otwarte rany i ostre stany zapalne skóry.
Krem na obrzęknięte stopy z arniką.
Kremy z woskiem pszczelim.
Ola
W kremie pod oczy w połączeniu z maceratem z kasztanów działa cuda ! Rozjaśnia moje mocne cienie pod oczami, rozjaśnia, poprawia ukrwienie, nawilża. Rewelacja !