|
L.H.A. - Kwas lipohydroksylowy
Kwas 5-Kapriolowosalicylowy - Kwas 2-hydroksy-5-(1-oksooktylo)benzoesowy - Lipid Hydroxy Acid Nowa pochodna kwasu salicylowego tzw. lipohydroksykwas. Jego innowacja polega na tym, że oprócz wszystkich cech charakterystycznych dla kwasu salicylowego, ma większe powinowactwo do naskórka, dzięki czemu działa jeszcze łagodniej. Lipohydroksykwas stymuluje odbudowę naskórka, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwzaskórnikowo, dlatego wykorzystywane jest do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej a także zanieczyszczonej cery wrażliwej. Dzięki działaniu tej substancji następuje lepsze wchłanianie substancji aktywnych zawartych w kosmetykach. Kwas ten został zastosowany w kosmetykach firm należących do koncernu L'Oreal np. La Roche-Posay czy L'Oreal. INCI Capryloyl Salicylic Acid Postać: Lipohydroksykwas to kwas salicylowy, połączony z łańcuchem lipidowym. Połączenie to zwiększa powinowactwo do tłuszczy. Taka modyfikacja poprawia jednocześnie jego skuteczność keratolityczną, tolerancję oraz zmniejsza ryzyko podrażnień. Cząsteczka kwasu lipohydroksylowego ma większą masę (264 g/mol) w porównaniu z BHA (138 g/mol ) co indukuje o wiele wolniejszą penetrację naskórka. W rezultacie kwas ten działa tuż pod powierzchnią naskórka, w zewnętrznych warstwach co powoduje łagodne złuszczanie komórek warstwy rogowej naskórka, nie uszkadzając jego struktur. Złuszczanie następuje warstwa po warstwie w sposób niezwykle precyzyjny i nieinwazyjny. Przy kwasie BHA złuszcznie odbywa sie na całej grubości warstwy rogowej naskórka (stratum corneum) - lipohydroksy kwas działa w sposób zbliżony do naturalnego złuszcznia naskórka. Ze względu na powolną, równomierną penetrację kwas kapriolowosalicylowy stosować można w niższych stężeniach niż kwas salicylowy (już od 0.3 do 2%). Powstawanie trądziku ma wiele przyczyn i jest bardzo złożone, z tego powodu samo leczenie trądziku może odbywać się różnymi drogami. Kwas lipohydroksylowy znajduje zastosowanie przy hamowaniu komedogenezy (tworzeniu wydzieliny łojowej) i wywoływaniu komedolizy (ułatwia ewakuację wydzeliny łojowej). Badania prowadzone na osobach z trądzikiem potwierdzają działanie tego kwasu - zmniejszenie średnicy porów oraz zmniejszenie ilości żyjących bakterii Propionibacterium acnes powodujących trądzik. Kwas ten wpływa także na fizjologię naskórka i przez to osłabia nadmierne rogowacenie. Aby kwas lipohydroksylowy , mógł skutecznie działać trzeba użyć go w odpowiednim stężeniu oraz przy odpowiednim pH kosmetyku. Kwas najskuteczniej złuszcza warstwę rogową gdy jest zastosowany w stężeniu 0.3-2%. Optymalna wartość pH to 3. Kwasy lipohydroksylowe w kosmetykach - regulują odnowę komórkową skóry usuwając zbędną warstwę rogową komórek naskórka - polecane są w peparatach do cery trądzikowej, zanieczyszczonej Jak stosować kosmetyki z kwasami lipohydroksylowymi? W przypadku cery suchej preparaty z tym kwasem można używać podobnie jak produkty z kwasami AHA, czyli po 5-6 miesiącach regularnego stosowania dobrze jest zrobić kilka miesięcy przerwy (3-4 miesiące) a potem znowu powrócić do stosowania. Mimo, że jest to pochodna kwasu salicylowego i działa łagodniej niż kwasy AHA to także może wywoływać reakcję alergiczną. Olejowe serum oczyszczająco-regenerujące 1% L.H.A. + Taman + Len + Awokado Opinie o produkcie (0) |
|

