|
L-cysteina
Naturalna L-cysteina w postaci wolnej zasady. INCI Cysteine Postać Biały, drobny proszek o widocznej strukturze krystalicznej i charakterystycznym zapachu. Cysteina jest dobrze rozpuszczalna w wodzie. Gęstość nasypowa 0.63 g / 1 ml Oferowany aminokwas nie zawiera żadnych dodatków - zawiera 99.84% cysteiny i spełnia normy dla surowców farmaceutycznych. Zastosowanie Cysteina w formie wolnej zasady znajduje zastosowanie szczególnie w produktach do pielęgnacji włosów i paznokci. Preferowane stężenie w kosmetykach do włosów do 4% (na 50 ml kosmetyku należy dodać do 2 g - około 3 ml krystalicznej). W preparatach do pielęgnacji skóry zalecamy stosować w stężeniu do 1% (na 50 ml kosmetyku należy dodać około 0.6 ml krystalicznej cysteiny). Cysteina nie jest wrażliwa na temperaturę. Działanie Cysteina jest jednym z dwudziestu podstawowych aminokwasów, należy do grupy aminokwasów endogennych (syntetyzowanych przez człowieka). Cechą charakterystyczną cysteiny, decydującą o jej unikalnych właściwościach, jest posiadanie grupy SH (tiolowej - jest to aminokwas siarkowy). Dwie cysteiny (także w łańcuchu białkowym) mogą tworzyć połączenie disulfidowe (mostek siarczkowy) co znacząco wpływa na trzeciorzędową strukturę białka oraz na biologiczne działanie danego białka.
Przykładowe receptury z L-cysteiną: Przechowywanie W oryginalnych pojemnikach, chronić przed wilgocią, przechowywać w temperaturze pokojowej. Opinie o produkcie (1) |
|


AsQ
Świetny składnik. Nie spodziewałam się, że po pierwszym użyciu będzie widać jakikolwiek efekt. Włosy są bardziej gładkie i uporządkowane. Nie puszą się (jak na razie ). Mankamentem jest zapach siarki, ale da się go wytrzymać i ulatnia się gdzieś po około godzinie. Gorąco polecam płukanki z tym specyfikiem.