Kwas ferulowy

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena brutto: 11,90 zł 11.90
Cena netto: 9,67 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Kwas ferulowy jest naturalnym składnikiem wielu roślin, znajduje się np. w nasionach kawy, ryżu, pszenicy, owsa. Nazwa pochodzi od kopru olbrzymiego - Ferula communis. Kwas ferulowy jest odpowiedzialny za eliminowanie wolnych rodników, chroni komórkę przed wpływem aktywnych form tlenowych, przeciwdziała starzeniu się komórek na skutek uszkodzenia przez rodniki. Znajduje zastosowanie w kosmetykach anty-aging i chroniących przed działaniem promieniowania UV.

INCI Ferulic Acid

Postać
Jasnożółty, drobny proszek. Rozpuszczalny w alkoholu etylowym (spirytusie rektyfikowanym).  
Gęstość nasypowa ok. 0.15 g/ml, łyżeczka 1 ml waży około 0.15 g, łyżeczka 5 ml waży około 0.75 g

Zastosowanie
Zalecane stężenie w produktach kosmetycznych - do 1% 

Kwas ferulowy, stosowany w kosmetykach, łatwo wchłania się w skórę. Jest zaliczany do naturalnych związków o działaniu antyoksydacyjnym (wraz z kwasem askorbinowym - witaminą C, pochodnymi tokoferolu - witaminą E, karetonoidami - witaminą A). Ze względu na stabilizujące właściwości kwas ferulowy polecamy stosować wraz z witaminą C (kwas askorbinowy dzięki dodatkowi kwasu ferulowego jest stabilniejszy i bardziej efektywny).

Przykładowe receptury

 

Przechowywanie
Kwas ferulowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, chroniąc przed wilgocią, unikając źródeł światła i ciepła. 

Opinie o produkcie (4)

8 września 2022

Jak rozrobić kwas by uzyskać stężenie np 0,5%? Ile g kwasu zmieszać z alkoholem?

8 września 2022

Dzień dobry, w zależności ile roztworu chcą Państwo uzyskać, proszę użyć kalkulatora procentowego, wszystko opisałem w artykule: https://www.zrobsobiekrem.pl/pl/n/233 .

13 października 2022

Dzień dobry, Mam problem z rozpuszczeniem kwasu ferulowego w P-4C (przepis na mgiełkę nawilżającą). Próbowałam dodawać też PEG-400. Mimo tego tworzy się zawiesina, cząsteczki kwasu ferulowego wytrącają się na dnie naczynia. Sytuację poprawia dodanie alkoholu i podgrzanie mieszaniny, ale po ostygnięciu kwas ferulowy ponownie się wytrąca. Proszę o wskazówki, bo potrzebuję go dodać kwas ferulowy do toniku z wit. C dla stabilizacji.

24 października 2022

Dzień dobry, Proszę napisać do mnie na maila z podaniem dokładnych proporcji. Postaram się pomóc. Pozdrawiam, Grzegorz ZSK

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium