Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Kwas askorbinowy - Witamina C

Substancje czynne
4.9
PLN
Kwas askorbinowy - Witamina C
Kwas askorbinowy - Witamina C 5 4.00792
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 4,90 zł
Cena netto: 3,98 zł
szt.

Podstawowa, biologicznie czynna postać witaminy C - kwas askorbinowy.  Witamina C stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę, i wpływa na spłycenie zmarszczek. Obecność kwasu askorbinowego powoduje regenerację witaminy E. Witamina C zalecana jest przy także przy pielęgnacji cery trądzikowej i po kąpielach słonecznych. 

INCI Ascorbic Acid 

Postać

Suchy, biały proszek (nie zawiera konserwantów), łatwo rozpuszczalny w wodzie, tworzy roztwory w stosunku 1:3 (25%). Stabilna w kosmetykach o pH poniżej 3.
 
Zastosowanie
Użycie witaminy C w kosmetykach pozwala na uzyskanie wyższych stężeń kwasu askorbinowego w skórze właściwej niż w porównaniu z przyjmowaniem doustnych suplementów diety wzbogaconych o tę witaminę. Zalecane jest łączenie witaminy C i witaminy E by wzmóc ich działanie (w połączeniu wykazują wyższe aktywności przeciwutleniające niż gdy są osobno). Witamina C działa w roztworach wodnych, natomiast witamina E w olejach.   
 
Cechy witaminy C
  •  jeden z najefektywniejszych naturalnych przeciwutleniaczy
  •  efektywnie chroni komórki skóry przed atakiem wolnych rodników
  •  uczestniczy w syntezie elastyny i kolagenu
  •  zapewnia delikatne działanie przeciwbakteryjne
  •  zmniejsza przetłuszczanie się włosów
Zalecany poziom aplikacji: od 5 - 20%
Dodawać do kosmetyków w temperaturze poniżej 40-45°C
Stosować środki chelatujące np. kwas laktobionowy, glukonolakton lub EDTA w celu zabezpieczenia witaminy C przed jonami metali. Produkt powinien mieć pH poniżej 3.  
 
Przechowywanie
Czystą postać witaminy C w postaci proszku nalezy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, chronić przed bezpośrednim wpływme słońca i wilgoci.
Rozpuszczoną witaminę C, w postaci wodnych roztworów należy zużyć w ciągu tygodnia i przechowywać w lodówce w butelkach z ciemnego szkła lub owiniętych folia aluminiową.

Opinie o produkcie (5)

angeeel88
11 sierpnia 2012

Dla mojej mieszanej, trądzikowej, szarej cery z przebarwieniami jest jak znalazł. Moja skóra od razu pokochała tą witaminkę zwłaszcza w ekspresowym serum z witaminą c. Skóra twarzy nabrała takiego subtelnego blasku, uspokoiła się, rozjaśniła, jest o wiele gładsza i niespodzianki bardzo rzadko się pojawiają.


angeeel88
11 sierpnia 2012

Dla mojej mieszanej, trądzikowej, szarej cery z przebarwieniami jest jak znalazł. Moja skóra od razu pokochała tą witaminkę zwłaszcza w ekspresowym serum z witaminą c. Skóra twarzy nabrała takiego subtelnego blasku, uspokoiła się, rozjaśniła, jest o wiele gładsza i niespodzianki bardzo rzadko się pojawiają.


Marta G.
24 lipca 2013

Hej, witamina C jest idealna na lato - jej roztworem można smarować depilowane okolice bikini. Znacznie ogranicza powstawanie paskudnych czerwonych kropek. Może nie w 100%, ale gwarantuje zadowolenie, bo sama się borykam z tym problemem.


paulina1107
30 lipca 2014

Hej Dziewczyny :) Chciałabym wiedzieć w jaki sposób stosujecie tą Witaminkę C? Witaminka jest w proszku, więc chciałabym się dowiedzieć, czy mieszacie z samą wodą? Również mam mieszaną i szarą cerę z przebarwieniami. Za odpowiedź z góry bardzo dziękuję.


sara sara1
1 sierpnia 2014

Hej,tak Wit.C miesza się z wodą bo ona jest rozpuszczalna w wodzie oczywiscie demineralizowanej czy przegotowanej bo taka woda pozbawiona jest ciężkich składników i w miękkiej szybciej rozpuszcza się. Wit.C proszek mozna rozpuszczać w hydrolatach ,jesli nie chce się rozpuszczać szybko można wodę z witaminą C wstawić do łazni wodnej ( garneczek mały z wodą ) i zlewkę przykryć folią aluminiową by nie odparowywała woda ze zlewki a roztwór w zlewce mieszać podczas podgrzewania. Podgrzany roztwór w zlewce wówczas ma PH niskie od zera do 1 w skali zabarwienia papierka lakmusowego w oznaczeniu kwasu. Spokojnie bez obaw najbezpieczniej stosować 5% proszku wit.C wówczas ta witamina C działa na skórę nawilzająco,usuwa przebarwienia,pryszcze,zaskórniki,plamy czerwone po pryszczach,po naczynkach włosowatych,jest dobroczynna na wszystkie niedoskonałosci skóry. W wyzszych stęzeniach powyzej 5% proszek Wit.C działa już drażniąco na skórę - można wywołać uczulenia skóry, skórę można doprowadzić do stanu wrażliwości. Na forach czytałam ,że Wit C jest niestabilna w kosmetykach z tym nie zgadzam się.Robiłam doswiadczenie z tą Wit.C proszek i co okazało się ,że ta witamina C-proszek w roztworze wodnym w serum działa nawet 3 miesiące wszystkie składniki rozpuszczą się ulegną degradacji a roztwór wodny stanie się mocniejszy nawet jakby kwas nabiera mocy i działa silniej,oczywiscie odpowiednio przechowywany roztwór i zakonserwowany bo w wodzie potrafią zyć bakterie beztlenowe które psują kosmetyk ale kwasu nie psują one w mocno kwaśnym środowisku nie mają szans żyć


Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl