|
Kwas Salicylowy
INCI Salicylic Acid Postać: Biały, bardzo drobny proszek, rozpuszczalny w olejach i alkoholu, nierozpuszczalny w wodzie. Masa łyżeczki 2.5 ml - 1.34 g (1 ml waży 0.54 g) Jest to kwas rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki czemu kwas salicylowy oprócz właściwości złuszczających, ma także zdolność przenikania przez warstwę łojową i wnikania w głąb skóry. Dociera w głąb mieszków włosowych, co ma duże znaczenie w leczeniu trądziku. Przyczynia się do odblokowania porów, zapobiega tworzeniu się wyprysków oraz pomaga oczyścić skórę z zaskórników. Preparaty z kwasem BHA polecane są dla skóry skłonnej do zanieczyszczonych porów i trądziku. Kwas salicylowy działa łagodniej (brak takich reakcji jak pieczenie, szczypanie i nadmiernego złuszczania się skóry) niż kwasy AHA. Może być też stosowany przy cerze suchej z zanieczyszczonymi porami. Aby kwasy BHA, mogły skutecznie działać trzeba użyć je w odpowiednim stężeniu oraz przy odpowiednim pH kosmetyku. Kwasy BHA najskuteczniej złuszczają warstwę rogową gdy są zastosowane w stężeniu 1-2%. Optymalna wartość pH to 3. Kwasy BHA w kosmetykach - regulują odnowę komórkową skóry usuwając zbędną warstwę rogową komórek naskórka Jak stosować kosmetyki z kwasami BHA? W przypadku cery suchej preparaty z kwasem BHA można używać podobnie jak produkty z kwasami AHA, czyli po 5-6 miesiącach regularnego stosowania dobrze jest zrobić kilka miesięcy przerwy (3-4 miesiące) a potem znowu powrócić do stosowania. Mimo, że kwas salicylowy działa łagodniej niż kwasy AHA to także może wywoływać reakcję alergiczną. Przykładowe receptury Żel pod prysznic z siarką i kwasem salicylowym Bezalkoholowy tonik BHA, mocznik, alantoinaWoda micelarna dla cery zanieczyszczonej 2% BHA 3% B3 Opinie o produkcie (3)Joanna Kwaśniewska 2011-01-2212-10-2011 21:34:38
Stężenie 2 %, dodaję do dowolnego oleju- ja lubię jojoba. Obliczam ile to będzie "mniej więcej", szczerze mówiąc daję go na oko ;) Ale nigdy mnie nie podrażnił. Nigdy nic więcej nie dodawałam :) Ostatnio dodałam do również do balsamu do ciała- czytałam, że zapobiega wrastaniu włosków po depilacji. Kinga 2011-04-28 Archiwum12-10-2011 21:35:32
w końcu mogę go stosować! i działa:) rozpuszczony w tłuszczu zbyt obciążał a w etanolu zbyt podrażniał moja cerę, reakcja z sodą jest tym czego potrzebowalam |
|


Joanna Kwaśniewska 2010-12-11
Moja skóra pokochała ten kwas i nie może się bez niego obejść- zapobiega i leczy trądzik, zaskórnikowe niespodzianki nie zdarzają się często, pory zaczynają się zmniejszać. W dodatku bardzo wydajny, łatwo się go rozpuszcza. Niezbędny!