Promocje

Dinozaury 31,90 zł 39,90 zł

Koliber 31,90 zł 39,90 zł

Koło i prostokąt 31,90 zł 39,90 zł

Koń 31,90 zł 39,90 zł

Krokodylek i żółwik 31,90 zł 39,90 zł

Kura 31,90 zł 39,90 zł

Kwiaty 31,90 zł 39,90 zł

Lotos 31,90 zł 39,90 zł

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

 

Kosmetyki naturalne. Surowce
i półprodukty kosmetyczne.

ZRÓB SOBIE KREM
Najlepsze z natury

Glukozyd ketonu malinowego

Dostępność:
na wyczerpaniu
Wysyłka:
w następny dzień roboczy
Cena: 7,20 zł
Cena netto: 5,85 zł
szt.

Glukozyd ketonu malinowego jest czynnikiem rozjaśniającym, skuteczniejszym w działaniu niż arbutyna. Badana naukowe dowodzą, że skutecznie obniża poziom tlenku azotu w organizmie, a także hamuje melanogenezę – tworzenie pigmentów w skórze. Ze względu na podobieństwo budowy do kapsaicyny polecany jest także do stosowania w produktach antycellulitowych i ujędrniających. 

INCI:Raspberry Ketone Glucoside 

Postać 

Białe drobne kryształki. Rozpuszczalne w wodzie i etanolu. 

Płaska łyżeczka 2.5 ml waży 0,9 g (1 ml 0.36 g) 

Stężenie w kosmetykach 

Glukozyd ketonu malinowego używa się w stężeniu do 3% przy neutralnym i kwaśnym pH kosmetyku.

Zastosowanie w kosmetykach

Glukozyd ketonu malinowego należy stosować w pH poniżej 7, w wyższym pH (w produktach alkalicznych) związek ten ulega hydrolizie do ketonu malinowego i glukozy. Keton malinowy jest właściwą substancją czynną – wykazuje działanie biologiczne, jednakże preferowaną formą stosowaną w kosmetykach jest postać glukozydowa (rozpuszczalna w wodzie i pozbawiona charakterystycznego zapachu). Glukozyd ketonu malinowego ulega hydrolizie dopiero po wniknięciu w skórę. Dzięki temu substancja czynna – keton malinowy – uwalniany jest powoli i działa przez dłuższy czas. 
Keton malinowy jest jednym z najsilniejszych inhibitorów melanogenezy, hamuje działanie enzymu zwanego tyrozynazą. Ponadto glukozyd ketonu malinowego wyłapuje, wiąże tlenek azotu, który jest odpowiedzialny za indukowanie procesu pigmentacji a także jest uważany za czynnik powodujący, przyczyniający się do rozwoju wielu chorób skóry. (Artykuł w Nature)
Glukozyd ketonu malinowego, podobnie jak arbutynę, można stosować w terapii trądziku, w leczeniu i profilaktyce przebarwień skóry oraz w leczeniu stanów zapalnych. Związek ten jest stosowany w leczeniu hiperpigmentacji spowodowanej przez wiele różnych czynników - trądzik, reakcje alergiczne, infekcje, blizny, związki fototoksyczne, reakcje po zastosowaniu środków medycznych lub kosmetyków. 
Ze względu na swoją budowę chemiczną, keton malinowy ma strukturę zbliżoną do kapsaicyny, związek ten jest wykorzystywany jako środek pobudzający spalanie tłuszczu, znajduje zastosowanie we wszelkich preparatach ujędrniających i antycellulitowych.

Eliksir wybielający przebarwienia i piegi. 

Przechowywanie 

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku w temperaturze pokojowej, unikać wilgoci i bezpośredniego światła.

Opinie o produkcie (0)

Kosmetyki mineralne

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Sklep internetowy Shoper.pl