Promocje

Dinozaury 31,90 zł 39,90 zł

Koliber 31,90 zł 39,90 zł

Koło i prostokąt 31,90 zł 39,90 zł

Koń 31,90 zł 39,90 zł

Krokodylek i żółwik 31,90 zł 39,90 zł

Kura 31,90 zł 39,90 zł

Kwiaty 31,90 zł 39,90 zł

Lotos 31,90 zł 39,90 zł

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

 

Kosmetyki naturalne. Surowce
i półprodukty kosmetyczne.

ZRÓB SOBIE KREM
Najlepsze z natury

Glukonolakton

Dostępność:
duża ilość
Wysyłka:
w następny dzień roboczy
Cena: 15,67 zł
Cena netto: 12,74 zł
szt.

INCI Gluconolactone

Glukonolakton – kolejny przedstawiciel PHA (polihydroksykwasów). Powstaje w naturalnym procesie fermentacji ziarna kukurydzy lub utleniania glukozy. Występuje w skórze, gdzie powstaje w wyniku przemian metabolicznych glukozy na poziomie komórkowym. W roztworze wodnym ulega samoistnej przemianie w kwas glukonowy. Glukonolakton jest substancją nietoksyczną i niedrażniącą.

Rozpuszczalny w wodzie w temperaturze pokojowej.

Posiada wszystkie cechy charakterystyczne dla kwasów PHA.
- naturalny antyoksydant,
- silnie nawilża,
- przyśpiesza regenerację komórek, 
- odżywia, ujędrnia i wygładza,
- działa przeciwzapalnie,
- wzmacnia odporność skóry na zewnętrzne czynniki drażniące,
- pomocny przy niwelowaniu skutków poparzenia słonecznego. 

 Likwiduje

- szorstkość skóry, 
- rozszerzone pory, 
- zmarszczki,
- przebarwienia.

Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry bardzo wrażliwej, alergicznej, zwiotczałej z zaburzoną gospodarką wodną. Stosowany także w preparatach wspomagających przy trądziku pospolitym i różowatym, atopowym zapaleniu skóry, egzemach. Szczególnie polecany dla osób nie tolerujących innych kwasów hydroksylowych przy złuszczaniu warstwy rogowej naskórka. Glukonolakton pomaga także w likwidacji przebarwień po trądzikowych i po nadmiernym opalaniu.

 Najprostsze zastosowanie glukonolaktonu to przygotowanie toniku z nim - tak jak toniku z kwasem laktobionowym.

 Duża płaska miarka 5.0 ml - 4.0 g

Mała płaska miarka 2.5 ml - 2.0 g

 Kwasy PHA są bardzo delikatnymi kwasami, jednakże stosowanie ich w dużych stężeniach wiąże się z koniecznością badania odczynu gotowego kosmetyku. Żeby nie wywoływać podrażnień pH powinno być ustalone na poziomie wyższym niż 4. Tutaj sprawdź jak ustalić pH.

Przy glukonolatonie szczególnie istotne jest by regulować pH przy temperaturze 30-40ºC - w tej temperaturze szybciej biegnie reakcja hydrolizy glukonolaktonu do kwasu glukonowego i następnie właściwa reakcja neutralizacji kwasu. Przy robieniu jakichkolwiek toników czy fazy wodnej z glukonolaktonem przy badaniu pH roztwór musi być lekko podgrzany. 

Przykładowe receptury:

Serum anty-aging

Serum z glukonolaktonem 10% by Lorri  

Serum bezolejowe 6% PHA + aloes + HA

Serum z SAP (witamina C) + witamina E + marchewka

Olejek po kąpieli dla cery suchej. 

Różany tonik depigmentacyjny

Krem głęboko nawilżający.

Krem migdałowy.

Opinie o produkcie (1)

mariollcia@interia.eu
29-04-2012 16:04:26

Dostałam ten proszek gratis przy którymś kolejnym zamówieniu i odłożyłam go do szafki ,ale teraz postanowiłam zrobić z niego tonik i co się okazało - jest świetnym nawilżaczem . Niesamowicie nawilża skórę całego ciała a nawet powiem więcej moje piety nie były w najlepszej kondycji a po jednym przetarciu wacikiem namoczonym w tym toniku są głaaaadkie:) polecam naprawdę warto

Kosmetyki mineralne

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Sklep internetowy Shoper.pl