Promocje

Dinozaury 31,90 zł 39,90 zł

Koliber 31,90 zł 39,90 zł

Koło i prostokąt 31,90 zł 39,90 zł

Koń 31,90 zł 39,90 zł

Krokodylek i żółwik 31,90 zł 39,90 zł

Kura 31,90 zł 39,90 zł

Kwiaty 31,90 zł 39,90 zł

Lotos 31,90 zł 39,90 zł

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

 

Kosmetyki naturalne. Surowce
i półprodukty kosmetyczne.

ZRÓB SOBIE KREM
Najlepsze z natury

Flawanony mięty

Dostępność:
duża ilość
Wysyłka:
w następny dzień roboczy
Cena: 8,90 zł
Cena netto: 7,24 zł
szt.

"Miętowe ukojenie" - flawanony wyodrębnione z ekstraktu z mięty pieprzowej wykazują się silnym działaniem łagodzącym podrażnienia. Wyciąg roślinny przygotowany specjalnie z myślą o zastosowaniu w produktach do pielęgnacji cery wrażliwej lub podrażnionej (np. kosmetyki po goleniu). Flawanony mięty hamują objawy podrażnienia - rumień, mrowienie i odczuwanie ciepła, a także wzmaga syntezę β-endorfin (hormonu szczęścia) . 

INCI: Water & Mentha Piperita (pepermint) Extract

Wodny wyciąg z liści mięty pieprzowej bogaty we flawanony typu eriocytrynowego, łagodzi podrażnienia poprzez regulację produkcji komórkowych mediatorów odpowiedzialnych za przekazywanie informacji o podrażnieniu. Badania wyciągu flawanonów z liści mięty pieprzowej na ludzkich keranocytach wykazały zmniejszenie wydzielania interleukin (typu 1α oraz 8), zmniejszenie produkcji prostaglandyny E2 oraz zmniejszenie wydzielania histaminy. Efekt przeciwzapalny utrzymywany jest przez kilka dni (zastosowanie ekstraktu pięć dni przed podrażnieniem skóry kwasem AHA w sposób znaczący obniżyło efekty podrażnienia).

Flawanony miętowe zastosowane w stężeniu 1% wykazały produkcję β-endorfin - hormonu szczęścia (badania na hodowli tkankowej ludzkich keranocytów).

W badaniach na ochotnikach potwierdzono skuteczność wyciągu w hamowaniu powstawania podrażnienia, szybkiego łagodzeniu już obecnego, nadawania odczucia  świeżości i tonowania skóry.  

Flawanony mięty znajdują zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji skóry - zarówno do toników jak i emulsji (O/W i W/O). Szczególnie polecane są do kosmetyków po goleniu, po opalaniu, do codziennej pielęgnacji skóry wrażliwej. 

Zastosowanie w kosmetykach  

Ekstrakt jest w pełni rozpuszczalny w wodzie, rozpuszcza się w mieszaninie alkohol - woda (do 20% alkoholu w wodzie).

Można go ogrzewać do 80ºC nawet przez dwie godziny.

Produkt jest stabilny w granicach pH poniżej 8

Rekomendowany poziom użycia 2 - 5% 

Przykładowe receptury:

Postać

Wodny roztwór, przezroczysty, o charakterystycznym zapachu i bursztynowym kolorze.

Właściwości analityczne

Sucha pozostałość po prażeniu - 45-75 g/l

Całkowita polifenoli - 0.9 - 1.8 g/l

pH 4.0 - 5.0

Konserwanty - glikol butylenowy 0.36%, mieszanina parabenów 0.14%

Przechowywanie

Przechowywać w temperaturze pokojowej, chronić przed bezpośrednim światłem.

Opinie o produkcie (1)

KK
12-02-2012 15:28:51

Działa rewelacyjnie przy podraznieniach intymnych, w dodatku ginekolog bardzo pochwaliła takie zastosowanie w ramach pomocy doraźnej. Polecam.

Kosmetyki mineralne

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Sklep internetowy Shoper.pl