|
Ekstrakt z papai (Papaina 800.000 u/g)
W liściach i owocach melonowca właściwego - papai znajduje się wykorzystywany w lecznictwie, browarnictwie i kosmetyce enzym z grupy proteaz zwany papainą. Enzym ten hydrolizuje białka i z tego powodu stosowany jest do wykonywania enzymatycznego peelingu oraz w kremach antycelulitowych, środkach wspomagajacych gojenie ran, kremach na blizny, kremach ułatwiających wchłanienie krwiaków.
INCI Carica Papaya Fruit Powder
Postać
Biały proszek, bardzo drobny o charakterystycznym dla papai zapachu, bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie.
Łyżeczka 5 ml waży 3 g
Skład
Ekstrakt z papai zawiera papainę o aktywności przynamniej na poziomie 800.000 u/g (jednostek aktywności enzymu/g suchego ekstraktu)
Zastosowanie w kosmetykach
Zalecane zastosowanie w kosmetykach, w produktach typu kremy około 1%, maseczki do 5%.
W liściach i owocach melonowca właściwego - papai znajduje się wykorzystywany w lecznictwie, browarnictwie i kosmetyce enzym z grupy proteaz zwany papainą. Enzym ten hydrolizuje białka i z tego powodu stosowany jest do wykonywania enzymatycznego peelingu oraz w kremach antycelulitowych, środkach wspomagajacych gojenie ran, kremach na blizny, kremach ułatwiających wchłanienie krwiaków.
Enzymatyczny peeling skutecznie, gruntownie usuwa martwą część naskórka, oczyszcza powierzchnię skóry. Papaina działa tylko na martwą, obumarłą część naskórka. Ekstrakt z papai działa także nawilżająco, wspomaga mikrokrążenie krwi.
Surowiec może powodowac podrażnienia i uczulenia. Stwierdzono, że osoby uczulone na lateks są także uczulone na papaję i przez to mogą być uczulone na ekstrakt z papai.
Przechowywanie
Surowiec należy przechowywać w suchym miejscu, chroniąc przed wpływem bezpośredniego światła słonecznego.
Opinie o produkcie (0) |
|

